Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Hoeilaart start met facelift Gemeenteplein

Hoeilaart start met facelift Gemeenteplein

In Hoeilaart komt de heraanleg van het Gemeenteplein dichterbij. Vanaf vanavond mag je er niet meer parkeren, zodat de verschillende nutsmaatschappijen kunnen starten met de eerste werkzaamheden. 

Het gemeentebestuur wil het Gemeenteplein omtoveren tot een gezellige ontmoetingsplek met terrassen en ontspanningsmogelijkheden. Het moet de horeca nieuwe kansen geven en het imago van Hoeilaart versterken. De oppositie betreurt het echter dat door de facelift zo’n 50 parkeerplaatsen moeten wijken.

Een plein met ruimte voor horeca en feesten

Concreet zal er onder meer een link gemaakt worden met het voorplein van het Gemeenschapscentrum Felix Sohie en wordt de harde overgang naar de kerk weggewerkt. De keermuren rond de kerk verdwijnen en worden vervangen door zacht uitlopende trappen. De kerk staat niet langer afgescheiden naast en boven het plein, maar óp het plein.

In de oorspronkelijke opdracht beperkte de heraanleg zich tot het plein, maar het huidige bestuur heeft deze uitgebreid met de Henri Caronstraat en de Marcel Félicéstraat, die als volwaardig onderdeel van het centrum worden ervaren. Ook hier komen bredere stoepen en extra ruimte voor horeca en handelaars.

Het huidige hellend plein wordt vervangen door 2 vlakke plateaus. De bovenkant wordt gereserveerd voor de auto’s. De onderkant wordt ingericht als autovrije ontmoetingsplaats. Hier kunnen de markt, de kermis en andere activiteiten georganiseerd worden.

Werken gebeuren in fases

De nutswerken beginnen in de Joseph Denayerstraat en schuiven vervolgens op naar de Marcel Félicéstraat en het Gemeenteplein aan de kant van de Wereldwinkel en de pastorie. Als de weersomstandigheden meezitten, is deze eerste fase op 11 december achter de rug. Tijdens de eindejaarsperiode zullen alle handelaars weer normaal bereikbaar zijn.

In een volgende fase pakken de nutsmaatschappijen in 2016 de andere kant van het plein aan. De derde fase situeert zich in de Groenendaalsesteenweg tussen het centrum en het Dumbergplein. Aansluitend zal men starten met de eigenlijke herinrichting van het Gemeenteplein. Begin 2018 moet de klus geklaard zijn.

Hinder voor verkeer en openbaar vervoer

Het verkeer en het openbaar vervoer zullen wel hinder ondervinden van de werkzaamheden. Een overzicht.

·         Tussen de Josse Biesmansstraat (90°-bocht) en het Gemeenteplein wordt de Joseph Denayerstraat gedurende twee weken volledig afgesloten voor het verkeer: van maandag 16 november tot vrijdag 27 november.

·         In de Marcel Félicéstraat blijft plaatselijk en doorgaand verkeer toegelaten (mits enige hinder), maar zal parkeren niet mogelijk zijn.

·         In de straten rond het Gemeenteplein (kant Wereldwinkel en kant pastorie) wordt enkel plaatselijk verkeer toegelaten. Het doorgaand verkeer wordt omgeleid.

·         De bussen van De Lijn worden omgeleid via de as Overijsesteenweg-Victor Mertensstraat.