homans2.jpg

Homans wil met aanpassing gemeentedecreet einde maken aan burgemeester-carrousel Linkebeek

woe 6 mei 2015

Vlaams Minister voor Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans wil de burgemeestersoap in Linkebeek stoppen. Ze wil de beslissing van de gemeenetraad, waarbij Thiéry opnieuw aangeduid werd als waarnemend burgemeester, vernietigen.  Voorts wil ze het gemeentedecreet aanpassen waardoor een afgewezen burgemeester ook geen waarnemend functie meer kan bekleden. 

Al 8 jaar lang, sinds 2007, is Damien Thiéry niet benoemd als burgemeester in Linkebeek omdat hij de taalwetgeving niet respecteert. Ook in beroep ving Damien Thiéry al tweemaal bot, onder meer bij de Raad van State. Provinciegouverneur Lodewijk De Witte vroeg de Linkebeekse gemeenteraad daarop om een andere kandidaat voor te dragen als burgemeester. Maar omdat er binnen de meerderheid geen nieuwe kandidaat werd gevonden, heeft de gemeenteraad van Linkebeek maandag opnieuw Thiéry aangeduid als waarnemend burgemeester.

 

Voor bevoegd minister Homans is de maat vol. “Dit gaat in tegen elke wetgeving en tegen het arrest van de Raad van State. Ik ga alle notulen opvragen van de gemeenteraad van afgelopen maandag en die gemeenteraadsbeslissing onmiddellijk vernietigen”, aldus minister Homans vanmiddag in het Vlaams parlement.  “Met de meerderheidspartijen werd ook afgesproken om het gemeentedecreet aan te passen zodanig dat een burgemeester die niet benoemd is, ook geen waarnemende  functie kan bekleden”, aldus Homans.