larock4.jpg

Kapelle-op-den-Bos viert 150 jaar schilder Evert Larock

woe 14 sep 2016

In Kapelle-op-den-Bos is er de volgende weken extra aandacht voor Evert Larock. Deze schilder woonde en werkte lange tijd in Kapelle-op-den-Bos maar door zijn overlijden op jonge leeftijd kreeg hij nooit de status van zijn tijdsgenoten. 

Kunstschilder Evert Larock werd op 21 mei 1865 in Kapelle-op-den-Bos geboren. Op school in Mechelen waren zijn resultaten niet zo best. Zijn vader stuurde hem dan maar naar de academie in Antwerpen, waar de getalenteerde Larock les kreeg van ene Verlat, die ooit ook nog aan Van Gogh lesgaf.  De carrière van Larock raakte in een stroomversnelling.

Larock schilderde vaak landschappen, portretten, interieurs met een fijne lichtinval of portretten van jongetjes die iets deden wat niet mocht, zoals roken.  Larock wordt met zijn eenvoudige, intimistische motieven ingedeeld bij het naturalisme of plenairisme.  Hij maakte deel uit van de Antwerpse kring Aze Ic Can, waar ook onder meer Henri Van De Velde eventjes deel van uitmaakte.

Larock had echter af te rekenen met een zwakke gezondheid. Op jonge leeftijd werd hij geveld door tuberculose, waar hij in Kapelle-op-den-Bos in 1901 aan overleed.

Naar aanleiding van de 150ste verjaardag van zijn geboorte werd einde 2015 een begeleid bezoek gebracht aan zijn graf op het Schoonselhof in Antwerpen. Daar werd ook het idee geopperd om een tentoonstelling te organiseren rond de Kapelse schilder.

Die kan je van 25 september tot 23 oktober gaan bekijken in GC De oude pastorie in Kapelle-op-den-Bos. Er wordt ook een cultuuravond rond Larock georganiseerd in thetaer Playerwater op vrijdag 21 oktober. Daarbij wordt de muziek hernomen uit de musical die Willy De Wit  in 2000 schreef over Larock.