Kom op tegen Kanker: “Elk asbestslachtoffer heeft evenveel recht op vergoeding”

din 6 feb 2018

Naar aanleiding van de 10de verjaardag van het Asbestfonds, vraagt Kom op tegen Kanker om alle slachtoffers van asbest te vergoeden. Vandaag pleit de organisatie voor een betere werking van het fonds in de commissie Sociale Zaken. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Kom op tegen Kanker vindt dat alle slachtoffers de mogelijkheid moeten hebben om een zaak aan te spannen tegen het bedrijf dat hun ziekte veroorzaakte. Verder wordt de afschaffing gevraagd van de immuniteit van werkgevers voor omgevingsslachtoffers en zelfstandigen. Vandaag is het enkel mogelijk om iemand aansprakelijk te stellen indien die de ziekte opzettelijk heeft veroorzaakt.

Verder wil Kom op Tegen Kanker de verjaringstermijn wordt afgeschaft. De procedure mag tot 5 jaar na de diagnose opgestart worden, maar ook maximum 20 jaar na de blootstelling aan asbest. Kom op tegen Kanker wil die laatste termijn van 20 jaar te schrappen en enkel de termijn van 5 jaar na de diagnose te behouden.

Tot slot vraagt de ngo ook een uitbreiding van de lijst met vergoedbare ziektes. Volgens recente studies is vandaag nog minstens 3,7 miljoen ton asbest in omloop. Naar schatting 9.000 mensen zijn daar de voorbije tien jaar het slachtoffer van geworden. “Daarom hebben we een beleid nodig dat de schade compenseert. Alle asbestslachtoffers hebben evenveel recht op een vergoeding”, besluit Komp op Tegen Kanker.