molen_hondzocht2.jpg

Molen Hondzocht wordt eindelijk gerestaureerd

don 23 jul 2015

De Molen van Hondzocht, die in het gelijknamige Lembeekse gehucht staat op de grens met Waals-Brabant, wordt vanaf volgend jaar volledig gerestaureerd. De bedoeling is om de molen opnieuw te laten werken, en er een belevingscentrum en museum in te openen.

Het beschermde monument, dat dateert uit 1775, is dringend aan restauratie toe. “Dat zal geen gemakkelijke opdracht worden. Volgens de eigenares zou de koepel moeten verwijderd worden. Maar dan bestaat het gevaar dat alles instort omdat de koepel alles samen houdt”, verduidelijkt ons Ghislain Stas van de Werkgroep Oud Halle

De oude graanmolen heeft een grote historische waarde. Tijdens de Slag van Waterloo in 1815 waren hier 17.000 soldaten gestationeerd, onder leiding van prins Frederik van Oranje. De molen deed dienst als uitkijkpost.

De laatste eigenaar schonk de graanmolen twaalf jaar geleden in erfpacht aan de Intercommunale du Brabant Wallon, met de bedoeling de molen te restaureren. Een huzarenstukje dat - als alles goed gaat - volgende lente van start gaat.