Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Protest tegen voorstel voor extra piste op Brussels Airport groeit

Protest tegen voorstel voor extra piste op Brussels Airport groeit

In Vlaanderen groeit het protest tegen de komst van een vierde piste in het midden van de velden op Brussels Airport. Vorig weekend lanceerde Philippe Touwaide dat voorstel in La Libre Belgique. Touwaide is de Franstalige ombudsman van Brussels Airport. 

Touwaide stelde zaterdag in La Libre Belgique, binnen de huidige infrastructuur van Brussels Airport geen mirakeloplossing te zien om een halt toe te roepen aan de geluidshinder in de omgeving. Geïnspireerd door de luchthaven van Schiphol suggereerde hij een nieuwe piste aan te leggen 'in het midden van de velden', teneinde op die manier niet langer dichtbevolkte gebieden te moeten overvliegen.

Het Burgerforum Midden-Brabant schoot het voorstel donderdag al af omdat het plan Nederokkerzeel en Berg compleet onleefbaar zou maken. Dat vindt ook burgemeester van Steenokkerzeel Kurt Ryon. Het Burgerforum bestempelt Touwaide als de spreekbuis van de welgestelde Fransttalige elite in Brussel en de Rand.

Ook VOKA reageert nu op de plannen. Peter Van Biesbroeck, directeur van VOKA Vlaams-Brabant, vindt het ongehoord dat de ombudsman ongerustheid zaait met absurdistische voorstellen, terwijl hij neutraal hoort te zijn en de bemiddeling moet vergemakkelijken. VOKA wijst er ook op dat Brussels Airport in haar Strategische Visie 2040 de mogelijkheid van een vierde piste niet weerhouden heeft 'wegens een te grote ruimtelijke en sociale impact'.