nadia_sminate2.jpg

Sminate wil referendum over mogelijke fusie gemeenten

woe 30 dec 2015

Nadia Sminate, kersvers N-VA-burgemeester van Londerzeel, wil een referendum houden over een mogelijke fusie tussen haar eigen gemeente en buurgemeenten als Meise, Kapelle-op-den-Bos en Merchtem. De CD&V van Londerzeel, coalitiepartner van Sminate, is tegen een fusie.

N-VA: Wat denken de inwoners van een fusie?

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Homans wil dat meer gemeenten in Vlaanderen fuseren. Ze wil gemeenten die dat vrijwillig doen ook financieel belonen. Partijgenote en kersvers burgemeester van Londerzeel schuift het idee van een fusie alvast niet op voorhand uit, maar ze wil wel eerst de mening van de inwoners horen. daarom wil ze een referendum houden. In dat referendum zullen de inwoners van Londerzeel de kans krijgen om voor of tegen een fusie met een of meerdere buurgemeenten te stemmen: Kapelle-op-den-Bos, Meise en/of Merchtem. 

CD&V: "Grote fusieoperaties kosten handenvol geld"

De CD&V van Sminates voorganger Jozef De Borger, nog altijd coaltitiepartner van N-VA in Londerzeel, kant zich nu al openlijk tegen een fusie met andere gemeenten. Net als de CD&V van Kapelle-op-den-Bos trouwens. "Bij verschillende gemeenten is de vorige fusie van de jaren ‘70 nog niet echt verteerd. Gemeenten die vrijwillig beslissen te fusioneren, krijgen de mogelijkheden om dat te doen. Wij wensen echter geen nieuwe algemene fusieoperatie, noch een expliciete of impliciete fusieverplichting. Grote fusieoperaties zoals de politiehervorming en brandweerhervorming zijn zeker niet kostenbesparend en kosten handenvol geld", aldus De Borger.

Sp.a: "Stop de politieke spelletjes"

Sp.a, die zowel in Londerzeel als in Kapelle-op-den-Bos mee in de meerderheid zitten, roepen op om de politieke spelletjes te stoppen. "Sp.a Londerzeel en sp.a Kapelle-op-den-Bos betreuren dat een fusie tussen Kapelle-op-den-Bos en Londerzeel plots een ‘hot item’ is.  Als meerderheidspartijen uit beide genoemde gemeenten stellen zij nochtans vast dat de fusie op geen enkele manier besproken is, noch in het bestuur, noch met de bevolking. De uitspraken van CD&V en N-VA passen dan ook in pure profileringsdrang. De sp.a-afdelingen zijn niet te spreken over deze manier van politiek voeren. Ze roepen op de politieke spelletjes te stoppen, zeker over zo’n belangrijk dossier als een mogelijke fusie", luidt het in een gezamelijke persmededeling.