kerk_lot.jpg

Te koop: Kerk met bijhorende pastorie in Lot

maa 28 sep 2015

De gemeente Beersel zet de kerk van Lot in de etalage. Ook 2 gronden en de pastorie worden verkocht. Woensdag wordt de verkoop besproken tijdens de gemeenteraad.

Eind 2013 sloot de Sint-Jozefkerk in Lot de deuren omdat er nog nauwelijks kerkgangers waren. Tegen de sluiting was er protest. Zo werd er vorig jaar nog een optocht gehouden om het gemeentebestuur te vragen de kerk te redden.

Er werd een werkgroep opgericht om een nieuwe bestemming te zoeken voor de kerk. En die plannen zijn nu heel concreet geworden. De Sint-Jozefkerk, de bijhorende gronden en de pastorie worden verkocht. Maar dat zal gebeuren via de zogenaamde concurrentiedialoog. Dat geeft het gemeentebestuur, de kerkfabriek en de Verenigde Parochiale Werken, die eigenaar zijn, de mogelijkheid om te verkopen aan de bieder met de beste herbestemming. Een studiebureau zal de hele procedure begeleiden.

Beersel hoopt dat er een zorgproject op de site kan uitgebouwd worden. De gemeente denkt daarbij aan projecten in de gehandicaptenzorg, jeugdzorg, ouderenzorg of welzijnswerk. In onze provincie is er immers een grote achterstand in het welzijnsaanbod. De kerk moet bij de realisatie maximaal behouden blijven. Ook moet er een stille ruimte voorzien worden voor de inwoners van Lot. Ook moet bij de realisatie van een nieuwe herbestemming rekening gehouden worden met de aanbevelingen van het aartsbisdom en het Agentschap Onroerend Erfgoed. (foto (c) Gert Taveirne)