intradura2.png

Verkeerd dichtgeknoopte vuilniszakken blijven voortaan staan

don 29 maa 2018

Vuilniszakken die zodanig volgepropt zijn dat je ze niet meer behoorlijk kan sluiten, zijn een gesel voor de ophalers. Intercommunale Intradura, verantwoordelijk voor de afvalophaling in 19 gemeenten van onze regio, laat vanaf volgende week overvolle en slecht dichtgemaakte zakken staan. De inwoners worden daarover vanaf vandaag ingelicht.

Zakken die niet goed zijn dichtgeknoopt, zijn meestal te volgepropt en dus veel te zwaar. Bovendien bevatten ze vaak ook ongeoorloofd materiaal, dat voor de ophaler zelfs gevaarlijk kan zijn. De afvalophalers van Intradura hebben er schoon genoeg van. Algemeen directeur Stephan Verwee: “We stellen vast dat zakken soms tot 22 kilo wegen. Dat heeft een onmiddellijke impact naar rugklachten toe. Ook de inhoud van restafvalzakken is vaak problematisch. Via al onze communicatielijnen benadrukken we steevast: gèèn naalden, gèèn medisch materiaal… Het zou niet de eerste keer zijn dat ophalers gekwetst raken door naalden of andere scherpe voorwerpen in de zakken."

Als je een goed dichtgeknoopte zak optilt, is die kans veel kleiner. Want een zak met een grijppunt bovenaan kan je met één hand weg van je lichaam opheffen.

Vanaf volgende week krijgen zakken die niet goed dichtgeknoopt zijn en bijgevolg te zwaar zijn een weigeringssticker en worden ze dus niet meer opgehaald.