kanaal_2.jpg

Vier nieuwe bruggen op kanaal tussen Beersel en Drogenbos

din 20 sep 2016

Vandaag stelde de Vlaamse overheid en Waterwegen en Zeekanaal een streefbeeldstudie voor rond de opwaarderling van het kanaal naar Charleroi in Beersel, Sint-Pieters-Leeuw en Drogenbos. Op het traject komen er onder meer nieuwe sluizen en nieuwe, hogere bruggen die het scheepvaartverkeer moet verbeteren. 

Het kanaal naar Charleroi werd rond 1830 gebouwd als verbinding tussen Brussel en de steenkoolbekkens in Wallonië. Hoewel er sindsdien verschillende aanpassingen werden uitgevoerd, voldoet het kanaal niet meer aan de huidige behoeften en is een opwaardering nodig. Eerder werden de plannen uit de doeken gedaan voor het kanaal in Halle, nu loopt er een streefbeeldstudie voor Beersel, Sint-Pieters-Leeuw en Drogenbos.

Vier nieuwe bruggen

“We voorzien een viertal nieuwe bruggen, waarvan twee fiets- en voetgangersbruggen. Er komt 1 brug specifiek voor vrachtwagens en 1 voor al het verkeer”, verduidelijkt Tom Dehaene, voorzitter bij Waterwegen en Zeekanaal.

De hoofdbedoeling is om de doorgang op het kanaal te verbeteren, ook voor grote schepen. “Schepen tot 1300 ton kunnen hierdoor varen, maar het is moeilijk. En door die werken zullen die schepen vlotter kunnen doorvaren en is het natuurlijk interessanter om het goederenvervoer ook via het kanaal te doen”, aldus Dehaene.

Kleine jachthaven in Beersel

Er komen ook nieuwe sluizen in Lot en Ruisbroek en het kanaal zelf wordt verdiept. Daarnaast wordt ook wonen en vertoeven langs het water aangenamer, met onder meer een betere infrastructuur voor fietsers en voetgangers, een betere verkeersafwikkeling, groene hotspots, een kleine jachthaven en een kanaalpark tussen Lot en Ruisbroek. Ook voor de biodiversiteit is er aandacht, met onder met natuurvriendelijke oevers. De Vlaamse overheid investeert in het hele traject tussen Halle en Drogenbos zo'n 250 miljoen euro.

De lokale besturen worden nu betrokken bij de studie om het project vanaf volgend jaar verder uit te werken. Ook de inwoners van de drie gemeenten krijgen infomomenten. Vanavond bijt Sint-Pieters-Leeuw de spits af in zaal Zonnig Leven. Meer info vind je in onderstaande video en op de website van Waterwegen en Zeekanaal.

Opwaardering voor het kanaal naar Charleroi from O2 on Vimeo.