kerk_steenhuffel2.jpg

Laatste fase restauratie kerk Steenhuffel gestart

9 jaar geleden

In Londerzeel is men begonnen met de laatste fase van de renovatie van de kerk van Steenhuffel. Eindelijk, want de eerste fase van de restauratie startte maar liefst 30 jaar geleden.  

Het oudste gedeelte van de Sint-Genoveva-kerk in Steenhuffel is vandaag in de steigers gezet. Daarmee is het startschot gegeven van de laatste fase van het restauratiedossier dat al een hele voorgeschiedenis kende.

“De werkzaamheden zijn inderdaad in 1984 begonnen, dus zo’n 30 jaar geleden.  Daarbij ging het gros van de aandacht naar de instabiliteit van de voorgevel.  Na gaan we werk maken van de restauratie van het koor, de toren en de sacristie. De sacristietoren is in heel slechte staat en was zelfs een gevaar voor de omgeving”, verduidelijkt burgemeester De Borger.

[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"22732","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"343","width":"610"}}]]

Zo is het oudste gedeelte van de kerk al bijna tien jaar niet toegankelijk voor het publiek, omdat het langs de binnen- én buitenkant wordt gestut. Ook de muren zijn volgens  architect Geeroms ernstig aangetast.  “Die kerken zijn allemaal gebouwd met kalkmortel en die zijn door de vogels makkelijk uit te krabben. Dus in de kern van de steunberen huisden verschillende vogels: mussen, merels en alles wat je denken kan. Die muren zijn dus eigenlijk ondermijnd”, vertelt architect Dirk Geeroms.

Naast de toren en de muren worden ook de glasramen van het historische deel van de kerk gerestaureerd.  De werkzaamheden zullen ruim anderhalf jaar duren en zullen zo'n 1 miljoen euro kosten.