Elk luisterend oor maakt voor iemand het verschil. Daarom delen we op deze pagina een aantal hartverwarmende initiatieven van organisaties die actief zijn in onze regio. Zij zoeken vrijwilligers die het gesprek willen aangaan met mensen die daar nood aan hebben en zich eenzaam voelen.
Heb je zin in een babbeltje zo nu en dan?
Hou je van telefoneren?
Vind je het fijn om nieuwe mensen te leren kennen?
Wil je praten maar ook eens luisteren?
Neem dan deel aan BELCIRKELS. Je houdt contact met een vast groepje bellers.
Jij wordt gebeld voor een praatje. En je belt zelf iemand op om eens te luisteren.
Een vrijwilliger van BZN is anker en leidt alles in goede banen.
Want een luisterend oor kan zoveel wonderen doen.
Klik hier voor meer info!
Fred & Frieda maakt extra sociaal contact mogelijk voor wie dat nodig heeft.
De beperking van onze sociale contacten tijdens deze crisis is voor veel mensen een zware dobber. Jij, als buddy, kan als Fred of Frieda zorgen voor extra warmte in onze superdiverse samenleving. Door een gelijkwaardige, ongedwongen band op te bouwen kan je er mee voor zorgen dat we samen meer verbinding maken.
Op basis van interesses en woonplaats matchen we vrijwilligers die hun steentje willen bijdragen - virtueel of live - via zorginstellingen met geïnteresseerde burgers.
Klik hier voor meer info!
Verwarm Wemmel met je boodschap op ons scherm
Waar en wanneer?
11 tot 23 december
Hoe kan je ons helpen?
Wil je even een hart onder de riem steken bij iemand die langs de Zandloper naar het werk rijdt? Even laten weten aan iemand die de hond uitlaat dat we niet alleen zijn. Dat we hier samen doorkomen. Of wil je mensen aanmoedigen om de regels vol te houden of de Sint laten weten dat hij zijn mondmasker aan moet doen, zelfs op de daken.
Wij maken het mogelijk!
Jouw boodschap van hoop, moed of je wensen kunnen op onze grote schermen verschijnen. Dat mag een foto zijn, dat mogen tekeningen zijn die de kinderen maakten voor de mensen die ze nu even niet kunnen zien, alles kan en mag!
Stuur jouw boodschap per mail naar info@dezandloper.be
Klik hier voor meer info!
Word vrijwilliger bij het JAC!
Wil je je vrije tijd zinvol invullen door je in te zetten voor jongeren? Voel je je aangesproken door wat er reilt en zeilt in een JAC (Jongeren Advies Centrum? Je hebt ervaring die je wil delen of je wil juist ervaring opdoen?
Word dan vrijwilliger bij het JAC!
Van onschatbare waarde
Het JAC kan niet zonder vrijwilligers. Je vindt er studenten, professionelen die in hun vrije tijd hun specifieke vaardigheden aanbieden, pas afgestudeerden die wat tijd hebben in afwachting van een eerste job, jongeren die in de buurt wonen, jongeren die vroeger zelf al geholpen waren in het JAC en nu ook graag anderen helpen,… Sommigen draaien al een tijdje mee, anderen engageren zich voor een bepaalde periode, of werken mee aan een project. En vrijwilligers vinden we overal in de organisatie: in het bestuur, in concrete werkingen of achter de schermen bij de ondersteunende, administratieve of logistieke diensten.
Klik hier voor meer info!
Praten helpt
Als er iemand klaar staat om te luisteren.
Meer dan 330 mensen per dag doen een beroep op de Tele-Onthaalvrijwilligers. Per chat en per telefoon. Overdag en ‘s nachts. Gratis en anoniem.
122.000 oproepen waarin mensen zich gehoord willen voelen, steun zoeken, misschien zelfs tot een nieuw inzicht komen.
Om zoveel bellers en chatters dat luisterende oor te kunnen bieden waar ze naar op zoek zijn, zoekt Tele-Onthaal voortdurend nieuwe luisteraars.
Elke nieuwe vrijwilliger krijgt een grondige opleiding en wordt permanent begeleid, opgevolgd en ondersteund.
Klik hier voor meer info!
Strijd mee tegen COVID-19!
Deze website brengt de zorgsector en vrijwilligers/extra werkkrachten bij elkaar. Medische en niet-medische profielen worden op basis van hun ervaring en beschikbaarheid onmiddellijk gematcht aan de noden van zorg- en welzijnsvoorzieningen. Zo werken we samen in de strijd tegen COVID-19!
Klik hier voor meer info!
Speciaal voor mantelzorgers!
Wie wordt geholpen?
Mantelzorgers van personen met een hersenletsel
Over het initiatief
Mijn partner of gezinslid heeft een hersenletsel, wie luistert?
Veel mantelzorgers nemen de levenslange zorg voor personen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) op zich. Maar deze zware taak kan hard doorwegen. Ook zij hebben nood aan hulp of een goed gesprek waarin zij hun dagdagelijkse ervaringen kunnen delen. Kun jij een beetje tijd vrijmaken? Geef tijd terug aan een mantelzorger, voor zichzelf of zijn naasten. Dit kan door een luisterend oor aan te bieden via onze luisterende-oor sessies. Laat mantelzorgers hun hart luchten door even te chatten, videobellen of telefoneren.
De actie is volledig corona-proof en verloopt via Zoom
Zo help je de NAH LIGA VZW uit Vlezenbeek om mantelzorgers een hart onder de riem te steken tijden deze warmste week. Ons project vindt plaats in gans Vlaanderen in de periode 1 november – 24 december 2020. De NAH LIGA VZW ondersteunt de zoektocht naar een mantelzorger van personen met NAH bij jou in de buurt.
Klik hier voor meer info!
Maak een verschil in het leven van iemand in je buurt
Helpper brengt je in contact met helppies in je buurt die geregeld wat ondersteuning kunnen gebruiken bij dagdagelijkse taken. Daarnaast zorgt Helpper ervoor dat jullie allebei verzekerd zijn, jij een centje bijverdient en de betaling veilig en vlot verloopt.
Klik hier voor meer info!
Helpende handen en luisterende oren tegen eenzaamheid
Chronisch ziek of zorgbehoevend worden doet iets met je. Het creëert interne en externe drempels rondom je die vaak leiden tot sociale isolatie. En dat opent de deur naar eenzaamheid.
Eenzaamheid is vaak even chronisch als de chronische ziekte zelf. Het treft zorgbehoevenden driemaal zo hard als anderen. En al zeker in coronatijden zoals deze. Nochtans is een kort gesprek of een onverwacht telefoontje een uitstekend medicijn. Net als een klein gebaar zoals het meebrengen van boodschappen voor iemand uit je buurt.
Samana wil daarom iedereen oproepen om de komende weken wat tijd vrij te maken om een helpende hand of een luisterend oor te bieden aan iemand die het goed kan gebruiken.
Klik hier voor meer info!
Zorg en ZO veel meer voor Volwassenen met een Beperking
De Poel is een sociaal bewogen, professionele, persoons- en welzijnsgerichte onderneming voor volwassenen met een mentale beperking. Zij kunnen bij ons terecht voor zowel dagondersteuning als woonondersteuning, op volgende locaties: Schepdaal en Sint-Genesius Rode (dagcentra) en Ternat en Ruisbroek (wooncentra). Wij zijn door het VAPH (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap) vergund als zorgaanbieder.
De Poel zoekt medewerkers, vrijwilligers en stagiairs.
Klik hier voor meer info!