Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Over de Rand

NET GEMIST: Over de Rand

Alles bekijken
 • Over de Rand: Druiventelers Dewit

  In de jaren ’60 telde de druivenregio wel meer dan 35.000 serres. Maar door de import sloten heel wat serristen noodgedwongen de deuren. Maar de familie Dewit bleef geloven in de toekomst van de Belgische tafeldruif en is intussen toe aan hun vijfde generatie druiventelers.
 • Over de Rand: Randatlas

  Met zijn tent en een team verkenners reist Johan Buytaert van Randatlas de volgende twee jaren door de Rand. Hij gaat op zoek naar wat dat 'Rand-zijn' precies betekent. Alsemberg wordt hun eerste halte.
 • Over de Rand: Felix Art & Eco Museum

  In Drogenbos is de FeliX-site, dat is het museum rond schilder Felix De Boeck en het domein errond, feestelijk opnieuw gelanceerd. Alle projecten, waaronder de beschermde boomgaard, de volkstuintjes en de gerestaureerde hoeve zijn voltooid.
 • Over de Rand: 'Een eeuw in verandering'

  ‘Een eeuw in verandering’, zo heet de nieuwe tentoonstelling rond Marc Sleen in het Stripmuseum in Brussel. De geestelijke vader van Nero en ereburger van de gemeente Hoeilaart zou dit jaar 100 jaar geworden zijn en Nero 75.
 • Over de Rand: Nederlands oefenen met de Appelmoesband

  485 kinderen uit 7 scholen van Sint-Pieters-Leeuw wagen zich aan een groots scholenzangfeest. Zo raken de leerlingen vertrouwd met heel wat traditionele kinderliedjes en het Nederlands.
Nieuws

Gemeente Machelen: "Geen kaalslag op begraafplaats"

De gemeente Machelen ontkent dat er op de begraafplaats heel wat historische graven verdwijnen. De Heemkundige kring Machala trok eerder deze week aan de alarmbel. Zij vreesden voor een kaalslag door de herinrichting van de begraafplaats. Maar tot een kaalslag komt het volgens de gemeente niet.

Nieuws

Eerste asielzoekers aangekomen in opvangcentrum in voormalig Diegems hotel

De eerste 35 asielzoekers zijn aangekomen in het gecontesteerde nieuwe opvangcentrum van Fedasil in Diegem. Dat werd ingericht in het voormalige Parker Hotel, zwaar tegen de zin van het Machelse gemeentebestuur.

Nieuws

Nooit eerder verhuisden zoveel Brusselaars naar Vlaamse Rand

Vorig jaar verhuisden zo’n 24.000 Brusselaars naar Vlaanderen, ongeveer driekwart van hen naar de Vlaamse Rand. Dat zegt de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB) Vlaanderen op basis van cijfers van de FOD Binnenlandse Zaken. Het gaat om een recordaantal. “De dure prijzen in Brussel en een...

Nieuws

Grimbergen investeert fors in erfgoedsite De Liermolen

Het horecagedeelte van De Liermolen blijft de hele zomer en ook dit najaar gesloten. De gemeente wil het renoveren. In het voorjaar 2023 wordt een nieuwe uitbater gezocht. Vanaf dan starten ook de werken voor de renovatie van de andere gebouwen op de erfgoedsite.

Nieuws

VOKA: “Nieuwe ring kan groot verschil maken”

Voka - KvK Vlaams-Brabant en Voka Metropolitan pleit al lang voor actie rond de ring en is tevreden met het net voorgestelde scenario. Daarin krijgt de zone Wemmel een vierde rijstrook en de zone Zaventem een parallelstructuur.

Nieuws

Vlaamse regering beslist over herinrichting ring: “Vier rijstroken in Wemmel en parallelstructuur in Zaventem”

De Vlaamse regering heeft de eerste knopen doorgehakt voor de herinrichting van de Brusselse ring. Concreet zal de ring in de ‘zone Zaventem’ een parallelstructuur krijgen, waar doorgaand verkeer gescheiden wordt van lokaal verkeer. In de ‘zone Wemmel’, waar de ring minder ruimte inneemt, wordt...

NET GEMIST: het Taaljournaal

NET GEMIST: het Taaljournaal

Nieuws

Afl.15 Taaljournaal: Taalstage Beersel

Op een taalstage in Beersel oefenden jongeren tijdens de paasvakantie Nederlands op de planken. Op het theaterkamp van Zeno Praxis zaten ook een aantal Oekraïense vluchtelingen.

Afl.14 Taaljournaal: Babbelkous in Sint-Pieters-Leeuw

In Sint-Pieters-Leeuw organiseerde de gemeente samen met de vzw Panta Rhei het taalkamp Babbelkous. 60 kinderen tussen 3 en 12 jaar oefenden er spelenderwijs Nederlands.

Titel: Afl.13 Taaljournaal: Sportkamp vzw Sportopia in Drogenbos

Deze keer maken we een fijne nieuwsuitzending samen met de deelnemers aan een sportkamp in Drogenbos. De anderstalige kinderen oefenen er Nederlands door originele en uitdagende sporten te beoefenen.

Afl.12 Taaljournaal: De Taaltoppers in Zaventem

Spelen, ravotten en zich amuseren… en dat in het Nederlands! De Taaltoppers in Zaventem hebben er ook deze zomer duidelijk zin! Ze krijgen workshops van verschillende Zaventemse verenigingen waaronder Jeugdtoneelvereniging Plankenkoorts (http://www.plankenkoortsers.be). Deze week zijn de...

De Vlaamse Rand: DOORSPEKT met DIALECT

Alles bekijken
 • Doorspekt met dialect: Asse

  Voor de laatste aflevering in onze reeks 'De Vlaamse Rand Doorspekt met Dialect' gaat Tom te rade bij onze hoofdredacteur Dirk De Weert uit Asse. Na rijp overleg spreken ze samen af bij Dries Van Mileghem van restaurant ‘In den IJzerwinkel’ op de Hopmarkt. Verorberen zij dit weekend de slimste Assenaar?
 • Doorspekt met dialect: Vilvoorde

  Tom trekt naar Vilvoorde waar ze sinds mensenheugenis gek zijn op paardenvlees. Maar weet jij wat 'schep' is? Je komt er alles over te weten bij de mannen van de Vilvoordse kookclub.
 • Doorspekt met dialect: Merchtem

  In 'De Vlaamse Rand doorspekt met Dialect' trekt Tom naar Merchtem, sinds mensenheugenis een gemeente van kippenkwekers. En dat heeft zo zijn sporen nagelaten in de lokale gastronomie. Onze gastheer is voormalig burgemeester Eddie De Block. Samen met Mariette toveren zij een ware delicatesse uit de pan...
 • Doorspekt met dialect: Beersel

  Vier weken lang doorkruist Tom Serkeyn de Vlaamse Rand op zoek naar streekgerechten uit grootmoeders keuken én op smaak gebracht met een pittig dialect. Dit weekend is Beersel aan de beurt. En daar bereidt Olivier Dumoulin: konijn met geuze!

 

 

  

NET GEMIST: Speurneuzen

Alles bekijken
 • Speurneuzen afl. 10: het Kasteel van Gaasbeek

  De speurneuzen trekken naar het Kasteel van Gaasbeek. Daar ontmoeten ze drie geheimzinnige figuren: de restaurator, de gids en een roze bewaker. Ze vertellen elk een geheimzinnig verhaal. Maar wie vertelt de waarheid? Gelukkig zijn er de speurneuzen. ‘Want al is de leugen nog zo snel, de speurneuzen achterhalen ze wel’.
 • Speurneuzen afl. 9: Overijse druivenstreek

  De speurneuzen trekken deze keer op avontuur door ‘pittig’ Overijse met z’n druivenserres op Solheide en het bezoekerscentrum Dru!f. Een druiventeler, een machinist en de druivenambassadeur vertellen elk een geheimzinnig verhaal. Maar wie vertelt de waarheid?
 • Speurneuzen afl. 8: het Zoniënwoud

  Onze speurneuzen trekken naar het Zoniënwoud in Hoeilaart. Ze krijgen er boeiende verhalen te horen van de boswachter, de heemkundige en de natuurgids Maar één van hen liegt. Kunnen de kinderen de leugenaar van het Zoniënwoud ontmaskeren?
 • Speurneuzen Afl. 7: AfricaMuseum

  Onze speurneuzen naar het AfricaMuseum in Tervuren. De restorator, de collectiebeheerder en de communicatieverantwoordelijke vertellen elk een best spannend verhaal. Maar één van hen liegt? Kunnen de kinderen de leugenaar van het AfricaMuseum ontmaskeren? Zeker kijken!
 • Speurneuzen Afl. 6:Herisemmolen in Alsemberg

  Deze week trekken de speurneuzen op avontuur naar de Herisemmolen in Alsemberg. De plaatselijke gids, de smid en de stalmeester vertellen elk een best spannend verhaal. Maar één van hen liegt? Kunnen de kinderen de leugenaar van de papiermolen ontmaskeren? Zeker kijken!