Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Over de Rand

NET GEMIST: Over de Rand

Alles bekijken
 • Over de Rand: vzw 'de Rand' creëert extra oefenkansen Nederlands

 • Over de Rand: Expo Camiel Van Breedam in FeliXart

 • Over de Rand: Taalwetwijzer

 • Gunther Coppens nieuwe gedeputeerde

 • Ben Weyts over het Randbeleid in 2021

Nieuws

Christian Van Eyken schreeuwt onschuld uit: “Er zijn geen bewijzen tegen ons”

Voor het hof van beroep in Brussel staan in de zaak van Christian Eyken deze week de pleidooien op de agenda. Het voormalig Vlaams parlementslid en de oud-burgemeester van Linkebeek en zijn echtgenote Sylvia Boigelot staan terecht voor de moord op Marc Dellea, de eerste echtgenoot van Boigelot....

Nieuws

10% meer werkzoekenden in vergelijking met vorig jaar

Eind december telde Halle-Vilvoorde 15.853 werkzoekenden. Dat is 10,6% meer in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De toename in onze regio is hoger dan elders in Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers van VDAB.

Nieuws

Dringende restauratie van vliegtuigloodsen kost twee miljoen euro

De restauratie van de twee vliegtuigloodsen op het vliegveld in Grimbergen zal  waarschijnlijk dit jaar van start gaan. De kostprijs voor de broodnodige renovatie bedraagt twee miljoen euro. De gemeente kan rekenen op 650.000 euro subsidies.

Nieuws
Update

Linkebeek is voorstander van Brusselse kilometerheffing

Linkebeek is voorstander van de kilometerheffing die het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wil invoeren. De faciliteitengemeente vraagt wel garanties voor de randgemeenten. Ondertussen geeft PS-voorzitter Paul Magnette aan dat de stadstol deze regeerperiode wellicht niet wordt ingevoerd.

Nieuws

"Luchthaven ligt op Vlaams grondgebied, dus politiekorps moet Nederlandstalig zijn"

Het voorstel van de federale politie om Franstalige agenten in te zetten op de luchthaven in Zaventem stoot op verzet van N-VA-kamerlid Sigrid Goethals uit Asse. “De luchthaven ligt op Vlaams grondgebied, het korps moet dus ook Nederlandstalig zijn”, vindt ze. “Zoniet, komt de werking in het...

Nieuws

2020 was succesjaar voor Plantentuin Meise

2020 was een succesjaar voor Plantentuin Meise. Ondanks een tijdelijke sluiting in de eerste helft van het jaar kwamen er 145.000 bezoekers.

NET GEMIST: de Taalhelden

Alles bekijken
 • AFL4 Taalhelden: Marc en Ange. Buren. (Asse)

  Anderstaligen helpen om het Nederlands onder de knie krijgen. Het is iets waar iedere Nederlandstalige een steentje kan toe bijdragen. Hoe? Daar gaat Taalhelden over. In de laatste aflevering volgen we Ange uit Rwanda. Zij woont in Asse in dezelfde straat als Marc en daar is ze blij mee. Want de buurman helpt haar met het Nederlands.
 • AFL3 Taalhelden: Herwig en Olivier op de sportclub. (Dilbeek)

  Anderstaligen helpen om het Nederlands onder de knie te krijgen. Het is iets waar iedere Nederlandstalige een steentje kan toe bijdragen. Hoe? Daar gaat Taalhelden over. In de derde aflevering volgen we Olivier en Herwig. Olivier is jeugdcoördinator bij voetbalclub Groot Dilbeek. Als Brusselaar is Frans zijn moedertaal. Herwig, ex-bestuurslid van de club, helpt Oliver al jaren met het Nederlands.
 • AFL2 Taalhelden: Cynthia en Fang, collega’s (Grimbergen)

  Anderstaligen helpen om het Nederlands onder de te knie krijgen. Het is iets waar iedere Nederlandstalige een steentje kan toe bijdragen. Hoe? Daar gaat Taalhelden over. In de tweede aflevering volgen we Cynthia en Fang. Ze werken samen op de afdeling voor ouderen met dementie van woonzorgcentrum Heilig Hart in Grimbergen. Fang heeft Thaïse roots, Cynthia helpt haar met het Nederlands.
 • AFL1 Taalhelden: Els en Silvia, mama's aan de schoolpoort (Beersel)

  Anderstaligen helpen om het Nederlands onder de knie krijgen. Het is iets waar iedere Nederlandstalige een steentje kan toe bijdragen. Hoe? Daar gaat Taalhelden over. In de eerste aflevering volgen we Els. Die is voorzitter van de ouderraad van de Gemeentelijke Basisschool Blokbos in Beersel. Els helpt Silvia met het Nederlands. Silvia heeft Spaanse roots, ook haar kinderen gaan naar Blokbos. Aan de schoolpoort leerden de mama’s elkaar drie jaar geleden kennen.

De Vlaamse Rand: DOORSPEKT met DIALECT

Alles bekijken
 • Doorspekt met dialect: Asse

  Voor de laatste aflevering in onze reeks 'De Vlaamse Rand Doorspekt met Dialect' gaat Tom te rade bij onze hoofdredacteur Dirk De Weert uit Asse. Na rijp overleg spreken ze samen af bij Dries Van Mileghem van restaurant ‘In den IJzerwinkel’ op de Hopmarkt. Verorberen zij dit weekend de slimste Assenaar?
 • Doorspekt met dialect: Vilvoorde

  Tom trekt naar Vilvoorde waar ze sinds mensenheugenis gek zijn op paardenvlees. Maar weet jij wat 'schep' is? Je komt er alles over te weten bij de mannen van de Vilvoordse kookclub.
 • Doorspekt met dialect: Merchtem

  In 'De Vlaamse Rand doorspekt met Dialect' trekt Tom naar Merchtem, sinds mensenheugenis een gemeente van kippenkwekers. En dat heeft zo zijn sporen nagelaten in de lokale gastronomie. Onze gastheer is voormalig burgemeester Eddie De Block. Samen met Mariette toveren zij een ware delicatesse uit de pan...
 • Doorspekt met dialect: Beersel

  Vier weken lang doorkruist Tom Serkeyn de Vlaamse Rand op zoek naar streekgerechten uit grootmoeders keuken én op smaak gebracht met een pittig dialect. Dit weekend is Beersel aan de beurt. En daar bereidt Olivier Dumoulin: konijn met geuze!

 

 

  

NET GEMIST: Machels Gekruid

Alles bekijken
 • Machels Gekruid (afl.4) : workshop Radia uit Marokko en Sofie uit China

  In de vierde en laatste aflevering van Machels Gekruid maakt Radia uit Marokko een feestelijke tajine met lamsvlees. Sofie uit China maakt dan weer op authentieke wijze tofu. Tijdens de kookworkshops komen verhalen naar boven. Culturen worden samengebracht.
 • Machels Gekruid (afl.3) : workshop Habibe en Yasmine uit Turkije

  De derde aflevering van Machels Gekruid staat in het teken van Turkije en van moeder en dochter. Mama Habibe maakt Turkse ravioli. Dochter Yasmine gaat voor een lekker dessert: helva. Tijdens de kookworkshops komen verhalen naar boven. Culturen worden samengebracht.
 • Machels Gekruid (afl.2): workshop Sandra uit Suriname en Lulijeta uit Macedonië

  In de tweede aflevering van Machels Gekruid maakt Sandra uit Suriname nasi goreng met kip. Lulijeta uit Macedonië pakt uit met een dessert: ravani. Tijdens de kookworkshops komen verhalen naar boven. Culturen worden samengebracht.
 • Machels Gekruid (afl.1) : workshop Sami uit Marokko en Marie uit Rwanda

  In Machels Gekruid geven Machelaars met buitenlandse roots een kookworkshop. In de eerste aflevering maakt Sami uit Marokko couscous met lamsvlees. Marie maakte een kleurrijke tropische fruitsla. Tijdens het koken komen verhalen boven. Culturen worden samengebracht.
 • Machels Gekruid (afl.7) – Habibe uit Turkije

  In september kan je samen met RINGtv bij zeven inwoners van Machelen een kookworkshop volgen. Elke Machelse hobbykok heeft buitenlande roots. Habibe uit Turkije is 1 van de 7 deelnemers en ze stelt zich graag aan je voor. De workshop van Radia vindt plaats in de Hotelschool van Campus Wemmel op zaterdag 19 september om 13 uur. Inschrijven kan via deze link: www.machelen.be/machels-gekruid.