Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Over de Rand

NET GEMIST: Over de Rand

Alles bekijken
 • Over de Rand: LaLaLinkebeek

  In Over de Rand blikken we terug op LaLaLinkebeek. Een muziekfestival dat 15 lokale artiesten na de zware coronaperiode letterlijk en figuurlijk een podium geeft op vier verschillende locaties in Linkebeek.
 • Over de Rand: Inspiratiedag Team Vlaamse Rand

  Meer en meer kinderen, tieners en jongeren in de Vlaamse Rand groeien meertalig op. Hoe zorg je er als lokaal bestuur voor dat het Nederlands een plaats krijgt in hun vrije tijd? Hoe maak je oefenkansen kwalitatief? En hoe speel je in op de verschillende noden en taalniveaus van kinderen, tieners en jongeren? Antwoorden kreeg Over de Rand op de Inspiratiedag van het Agentschap Binnenlands Bestuur.
 • Over de Rand: Ekseeko en Muscaloco

  Gemeenschapscentrum de Bosuil in Jezus-Eik is de thuis van heel wat Vlaamse verenigingen uit de Druivenstreek. Twee daarvan zijn Ekseeko, een vereniging voor mensen met een beperking, en Muscaloco, een inclusieve straatfanfare. Samen brengen ze binnenkort een theaterstuk op het podium van de Bosuil.
 • Over de Rand: Erfgoeddag

  Erfgoeddag maakt school! Zo luidt de slogan van de Erfgoeddag 2022. Onder meer de gemeente Asse belicht het erfgoed van het schoolleven. En wees maar zeker dat de onderwijsarchieven in Asse goed gevuld zijn.
 • Over de Rand: bioboerderij Perkuus

  Landbouwsters Hilde De Boeck & Charlotte Vandendriessche startten onlangs in Sint-Pieters-Leeuw met de bioboerderij Perkuus. Dit is een proefproject van de Vlaamse Landmaatschappij. Met het initiatief wil de VLM de korte keten en andere vormen duurzame lokale voedselvoorzieningen in de Vlaamse Rand meer kansen voorzien.
Nieuws

Provincie schuift beslissing over gascentrale Vilvoorde door naar Demir

De vergunning voor een nieuwe gascentrale verdeelt de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant. “We zijn niet tot een consensus gekomen”, laat gedeputeerde Gunther Coppens (N-VA) weten. Het is dus aan Vlaams minister van Omgeving Demir om de knoop door te hakken.

 

Nieuws

100 jaar academie in Vilvoorde

De Academie voor Muziek, Woord en Dans van Vilvoorde bestaat 100 jaar. Dat eeuwfeest wordt het hele jaar door gevierd met concerten en evenementen. Met die activiteiten wil de academie de energie, de creativiteit en de diversiteit die ze uitstraalt onderstrepen.

 

Nieuws

Team Vlaamse Rand organiseert inspiratiedag rond taalstimulering

Vandaag vindt de eerste inspiratiedag plaats van het team Vlaamse Rand van het Agentschap Binnenlands Bestuur van de Vlaamse overheid. Bedoeling is om lokale besturen te inspireren rond taalstimulering bij kinderen in de vrije tijd.

Nieuws

Regina Caeli Lyceum organiseert voorleestweedaagse met bekende gasten

Het Regina Caeli Lyceum in Dilbeek wil de leesvaardigheid van zijn leerlingen wat opkrikken. Daarom organiseert de school een voorleestweedaagse.

 

Nieuws

Oekraïense vluchtelingen willen Nederlands leren: "Vraag is amper bij te houden"

De Centra voor Volwassenenonderwijs krijgen steeds meer aanvragen binnen van gevluchte Oekraïners die Nederlands willen leren. De vraag is amper bij te houden, nieuwe klassen zijn quasi meteen volgeboekt. CVO Semper startte begin deze week nog een intensieve cursus op in Londerzeel.

 

Nieuws

Waterbus pendelt weer tussen Vilvoorde en Brussel

De Waterbus vaart weer uit. Tot 31 oktober kan je dagelijks klokvast pendelen met de boot op het kanaal tussen Vilvoorde en het centrum van Brussel. De Waterbus is het ideale alternatief voor wie in de hoofdstad moet zijn, maar de files, parkeerproblemen en wegenwerken grondig beu is. Bovendien...

NET GEMIST: het Taaljournaal

NET GEMIST: het Taaljournaal

Nieuws

Afl.15 Taaljournaal: Taalstage Beersel

Op een taalstage in Beersel oefenden jongeren tijdens de paasvakantie Nederlands op de planken. Op het theaterkamp van Zeno Praxis zaten ook een aantal Oekraïense vluchtelingen.

Afl.14 Taaljournaal: Babbelkous in Sint-Pieters-Leeuw

In Sint-Pieters-Leeuw organiseerde de gemeente samen met de vzw Panta Rhei het taalkamp Babbelkous. 60 kinderen tussen 3 en 12 jaar oefenden er spelenderwijs Nederlands.

Titel: Afl.13 Taaljournaal: Sportkamp vzw Sportopia in Drogenbos

Deze keer maken we een fijne nieuwsuitzending samen met de deelnemers aan een sportkamp in Drogenbos. De anderstalige kinderen oefenen er Nederlands door originele en uitdagende sporten te beoefenen.

Afl.12 Taaljournaal: De Taaltoppers in Zaventem

Spelen, ravotten en zich amuseren… en dat in het Nederlands! De Taaltoppers in Zaventem hebben er ook deze zomer duidelijk zin! Ze krijgen workshops van verschillende Zaventemse verenigingen waaronder Jeugdtoneelvereniging Plankenkoorts (http://www.plankenkoortsers.be). Deze week zijn de...

De Vlaamse Rand: DOORSPEKT met DIALECT

Alles bekijken
 • Doorspekt met dialect: Asse

  Voor de laatste aflevering in onze reeks 'De Vlaamse Rand Doorspekt met Dialect' gaat Tom te rade bij onze hoofdredacteur Dirk De Weert uit Asse. Na rijp overleg spreken ze samen af bij Dries Van Mileghem van restaurant ‘In den IJzerwinkel’ op de Hopmarkt. Verorberen zij dit weekend de slimste Assenaar?
 • Doorspekt met dialect: Vilvoorde

  Tom trekt naar Vilvoorde waar ze sinds mensenheugenis gek zijn op paardenvlees. Maar weet jij wat 'schep' is? Je komt er alles over te weten bij de mannen van de Vilvoordse kookclub.
 • Doorspekt met dialect: Merchtem

  In 'De Vlaamse Rand doorspekt met Dialect' trekt Tom naar Merchtem, sinds mensenheugenis een gemeente van kippenkwekers. En dat heeft zo zijn sporen nagelaten in de lokale gastronomie. Onze gastheer is voormalig burgemeester Eddie De Block. Samen met Mariette toveren zij een ware delicatesse uit de pan...
 • Doorspekt met dialect: Beersel

  Vier weken lang doorkruist Tom Serkeyn de Vlaamse Rand op zoek naar streekgerechten uit grootmoeders keuken én op smaak gebracht met een pittig dialect. Dit weekend is Beersel aan de beurt. En daar bereidt Olivier Dumoulin: konijn met geuze!

 

 

  

NET GEMIST: Speurneuzen

Alles bekijken
 • Speurneuzen afl. 10: het Kasteel van Gaasbeek

  De speurneuzen trekken naar het Kasteel van Gaasbeek. Daar ontmoeten ze drie geheimzinnige figuren: de restaurator, de gids en een roze bewaker. Ze vertellen elk een geheimzinnig verhaal. Maar wie vertelt de waarheid? Gelukkig zijn er de speurneuzen. ‘Want al is de leugen nog zo snel, de speurneuzen achterhalen ze wel’.
 • Speurneuzen afl. 9: Overijse druivenstreek

  De speurneuzen trekken deze keer op avontuur door ‘pittig’ Overijse met z’n druivenserres op Solheide en het bezoekerscentrum Dru!f. Een druiventeler, een machinist en de druivenambassadeur vertellen elk een geheimzinnig verhaal. Maar wie vertelt de waarheid?
 • Speurneuzen afl. 8: het Zoniënwoud

  Onze speurneuzen trekken naar het Zoniënwoud in Hoeilaart. Ze krijgen er boeiende verhalen te horen van de boswachter, de heemkundige en de natuurgids Maar één van hen liegt. Kunnen de kinderen de leugenaar van het Zoniënwoud ontmaskeren?
 • Speurneuzen Afl. 7: AfricaMuseum

  Onze speurneuzen naar het AfricaMuseum in Tervuren. De restorator, de collectiebeheerder en de communicatieverantwoordelijke vertellen elk een best spannend verhaal. Maar één van hen liegt? Kunnen de kinderen de leugenaar van het AfricaMuseum ontmaskeren? Zeker kijken!
 • Speurneuzen Afl. 6:Herisemmolen in Alsemberg

  Deze week trekken de speurneuzen op avontuur naar de Herisemmolen in Alsemberg. De plaatselijke gids, de smid en de stalmeester vertellen elk een best spannend verhaal. Maar één van hen liegt? Kunnen de kinderen de leugenaar van de papiermolen ontmaskeren? Zeker kijken!