Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Over de Rand

NET GEMIST: Over de Rand

Alles bekijken
 • Over de Rand: De Groenplaats op RINGtv

  GO!-campus in Lennik wil inzetten op meer biodiversiteit. De bedoeling is om buiten leerzones te maken om bij te leren over de natuur. Want ‘buiten leren, is beter leren’.
 • Over de Rand: Dag Van het Nederlands

  De Merchtemse secundaire school Sint-Donatus hield onlangs een Dag Van het Nederlands. Dat is een van de vele initiatieven die de school neemt om het Nederlands van hun leerlingen te versterken.
 • Over de Rand: vzw PIN

  Het voorbije weekend bracht vzw PIN in de Boesdaalhoeve in Sint-Genesius-Rode toeleiders samen van de voorbije 15 jaar. Die toeleiders zijn mensen met een migratieachtergrond die nieuwkomers helpen bij hun integratieproces. Het werd een hartverwarmende avond vol prachtige ontmoetingen en verhalen.
 • Over de Rand: Cultuurcentrum Strombeek

  In het Cultuurcentrum Strombeek in Grimbergen was het dit weekend feest. Het centrum opende de deuren in mei 1973 en dat werd gevierd met een verjaardagsgala en een feest dat maar liefst 50 uur lang duurde.
 • Over de Rand: Kasteel van Gaasbeek

  Het Kasteel van Gaasbeek maakt zich, na een schoonheidsslaap voor restauratiewerken, klaar om glorieus te ontwaken. Op 1 juli worden, na bijna 3 jaar, de deuren opnieuw geopend. Maar Over de Rand neemt je nu al mee voor een blik achter de schermen.
 • Over de Rand: De Groenplaats op RINGtv

 • Over de Rand: Dag Van het Nederlands

 • Over de Rand: vzw PIN

 • Over de Rand: Cultuurcentrum Strombeek

 • Over de Rand: Kasteel van Gaasbeek

Nieuws

De Lijn: “Zoektocht naar buschauffeurs blijft moeilijk”

Vervoersmaatschappij De Lijn blijft moeilijkheden hebben om chauffeurs aan te werven in de Vlaamse Rand. Dat heeft een effect op het aantal ritten dat noodgedwongen moet geschrapt worden omwille van een tekort aan chauffeurs. “Ook in 2023 blijft voldoende chauffeurs een prioriteit, maar de...

Nieuws

Nooit eerder verhuisden zoveel Brusselaars naar Vlaanderen

De exodus van Brusselaars die verhuizen naar Vlaanderen, waarvan heel wat richting de Vlaamse Rand, zet zich onverminderd voort. Vorig jaar verhuisden maar liefst 24.165 Brusselaars naar Vlaanderen, een recordaantal. Dat stelt CIB Vlaanderen, die de jaarlijkse cijfers van de FOD Binnenlandse...

Nieuws

Noordrand reageert op voorstel voor minder nachtvluchten: ‘Niets meer dan een promopraatje’

Brussels Airport Company wil de nachtvluchten op de luchthaven strenger behandelen. Daarmee zou ongeveer 10 procent van het aantal nachtvluchten vermeden kunnen worden, of zowat 1.500 vluchten per jaar. In Machelen wordt voorzichtig positief gereageerd, Vilvoords burgemeester Hans Bonte...

Nieuws

Minister Peeters zoekt privégeld om bruggen te renoveren

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) lanceert het vervanging- en renovatieprogramma OverBruggen. Opvallend: ze zoekt een privépartner om de zaak mee te financieren.

Nieuws

Brussel kijkt naar Heizel of COOVI voor internationaal busstation

Het Brussels Gewest is nog altijd op zoek naar een locatie voor een internationaal busstation. Lange tijd werd de parking aan metrohalte Erasmus naar voren geschoven. Maar onder meer het naburige Sint-Pieters-Leeuw vreesde een verkeersinfarct. Voor alternatieven kijkt Brussel ook nu naar plekken...

Nieuws

CC Strombeek viert 50 uur lang z'n verjaardag

Het Cultuurcentrum Strombeek in Grimbergen viert de komende dagen z’n 50ste verjaardag. Het centrum ziet er voor de gelegenheid net wat anders uit dan normaal.

 

 

NET GEMIST: het Taaljournaal

NET GEMIST: het Taaljournaal

Nieuws

Afl.15 Taaljournaal: Taalstage Beersel

Op een taalstage in Beersel oefenden jongeren tijdens de paasvakantie Nederlands op de planken. Op het theaterkamp van Zeno Praxis zaten ook een aantal Oekraïense vluchtelingen.

Afl.14 Taaljournaal: Babbelkous in Sint-Pieters-Leeuw

In Sint-Pieters-Leeuw organiseerde de gemeente samen met de vzw Panta Rhei het taalkamp Babbelkous. 60 kinderen tussen 3 en 12 jaar oefenden er spelenderwijs Nederlands.

Titel: Afl.13 Taaljournaal: Sportkamp vzw Sportopia in Drogenbos

Deze keer maken we een fijne nieuwsuitzending samen met de deelnemers aan een sportkamp in Drogenbos. De anderstalige kinderen oefenen er Nederlands door originele en uitdagende sporten te beoefenen.

Afl.12 Taaljournaal: De Taaltoppers in Zaventem

Spelen, ravotten en zich amuseren… en dat in het Nederlands! De Taaltoppers in Zaventem hebben er ook deze zomer duidelijk zin! Ze krijgen workshops van verschillende Zaventemse verenigingen waaronder Jeugdtoneelvereniging Plankenkoorts (http://www.plankenkoortsers.be). Deze week zijn de...

De Vlaamse Rand: DOORSPEKT met DIALECT

Alles bekijken
 • Doorspekt met dialect: Asse

  Voor de laatste aflevering in onze reeks 'De Vlaamse Rand Doorspekt met Dialect' gaat Tom te rade bij onze hoofdredacteur Dirk De Weert uit Asse. Na rijp overleg spreken ze samen af bij Dries Van Mileghem van restaurant ‘In den IJzerwinkel’ op de Hopmarkt. Verorberen zij dit weekend de slimste Assenaar?
 • Doorspekt met dialect: Vilvoorde

  Tom trekt naar Vilvoorde waar ze sinds mensenheugenis gek zijn op paardenvlees. Maar weet jij wat 'schep' is? Je komt er alles over te weten bij de mannen van de Vilvoordse kookclub.
 • Doorspekt met dialect: Merchtem

  In 'De Vlaamse Rand doorspekt met Dialect' trekt Tom naar Merchtem, sinds mensenheugenis een gemeente van kippenkwekers. En dat heeft zo zijn sporen nagelaten in de lokale gastronomie. Onze gastheer is voormalig burgemeester Eddie De Block. Samen met Mariette toveren zij een ware delicatesse uit de pan...
 • Doorspekt met dialect: Beersel

  Vier weken lang doorkruist Tom Serkeyn de Vlaamse Rand op zoek naar streekgerechten uit grootmoeders keuken én op smaak gebracht met een pittig dialect. Dit weekend is Beersel aan de beurt. En daar bereidt Olivier Dumoulin: konijn met geuze!
 • Doorspekt met dialect: Asse

 • Doorspekt met dialect: Vilvoorde

 • Doorspekt met dialect: Merchtem

 • Doorspekt met dialect: Beersel

 

 

  

NET GEMIST: Speurneuzen

Alles bekijken
 • Speurneuzen afl. 10: het Kasteel van Gaasbeek

  De speurneuzen trekken naar het Kasteel van Gaasbeek. Daar ontmoeten ze drie geheimzinnige figuren: de restaurator, de gids en een roze bewaker. Ze vertellen elk een geheimzinnig verhaal. Maar wie vertelt de waarheid? Gelukkig zijn er de speurneuzen. ‘Want al is de leugen nog zo snel, de speurneuzen achterhalen ze wel’.
 • Speurneuzen afl. 9: Overijse druivenstreek

  De speurneuzen trekken deze keer op avontuur door ‘pittig’ Overijse met z’n druivenserres op Solheide en het bezoekerscentrum Dru!f. Een druiventeler, een machinist en de druivenambassadeur vertellen elk een geheimzinnig verhaal. Maar wie vertelt de waarheid?
 • Speurneuzen afl. 8: het Zoniënwoud

  Onze speurneuzen trekken naar het Zoniënwoud in Hoeilaart. Ze krijgen er boeiende verhalen te horen van de boswachter, de heemkundige en de natuurgids Maar één van hen liegt. Kunnen de kinderen de leugenaar van het Zoniënwoud ontmaskeren?
 • Speurneuzen Afl. 7: AfricaMuseum

  Onze speurneuzen naar het AfricaMuseum in Tervuren. De restorator, de collectiebeheerder en de communicatieverantwoordelijke vertellen elk een best spannend verhaal. Maar één van hen liegt? Kunnen de kinderen de leugenaar van het AfricaMuseum ontmaskeren? Zeker kijken!
 • Speurneuzen Afl. 6:Herisemmolen in Alsemberg

  Deze week trekken de speurneuzen op avontuur naar de Herisemmolen in Alsemberg. De plaatselijke gids, de smid en de stalmeester vertellen elk een best spannend verhaal. Maar één van hen liegt? Kunnen de kinderen de leugenaar van de papiermolen ontmaskeren? Zeker kijken!
 • Speurneuzen afl. 10: het Kasteel van Gaasbeek

 • Speurneuzen afl. 9: Overijse druivenstreek

 • Speurneuzen afl. 8: het Zoniënwoud

 • Speurneuzen Afl. 7: AfricaMuseum

 • Speurneuzen Afl. 6:Herisemmolen in Alsemberg