Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Over de Rand

NET GEMIST: Over de Rand

Alles bekijken
 • Over de Rand: Taaljournaal

 • Over De Rand: Mobiliteit in de Vlaamse Rand

 • Over de Rand - Poëzie aan huis in Asse

  Na takeaways, pakjes en pizza’s kan je in Asse nu ook een gedicht aan huis laten leveren door Ppost.
 • Over de Rand : Inburgering Vilvoorde en Machelen

 • Over de Rand: Artists in Residence

Nieuws

Nieuwe bewegwijzering voor fietsnetwerk Groene Gordel

Toerisme Vlaams-Brabant maakt momenteel werk van de vernieuwing van het populaire fietsnetwerk in de Groene Gordel. Naast nieuwe wegwijzers, komen er ook extra trajecten en knooppunten.

Nieuws

2 miljoen euro voor energiezuinigere stadsgebouwen in Vilvoorde

De stad Vilvoorde wil haar patrimonium energiezuiniger maken. Vilvoorde trekt daarom 2 miljoen euro uit om energiebesparende maatregelen te nemen in de stadsgebouwen.

Nieuws

NMBS komt niet terug op beslissing: "Loketten gaan dicht"

De NMBS bevestigt de sluiting van de loketten in 44 treinstations, waaronder de stations van Liedekerke, Opwijk, Sint-Genesius-Rode, Ternat en Zaventem. Tegen die plannen was de jongste dagen heel wat verzet gerezen en en het kwam zelfs tot een openlijk conflict tussen minister van Mobiliteit...

Nieuws

Toer de Geuze wordt een jaar uitgesteld

Er komt dit jaar geen editie van de Toer de Geuze. Dat heeft de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren beslist. Het tweejaarlijks bierevenement wordt verschoven naar het weekend van 30 april en 1 mei 2022.

Nieuws

Babbelbox trekt langs gemeenschapscentra

De gemeenschapscentra van vzw ‘de Rand’ geven je de komende weken de kans om iemand coronaproof op een originele manier te ontmoeten. De ontmoetingen vinden plaats in een speciale babbelbox. Je gesprekspartner is iemand die je zelf kiest of een mystery guest.

Nieuws

Leerlingen ontdekken dierenwelzijn met kwartetspel

De provincie Vlaams-Brabant brengt een kwartetspel over dierenwelzijn uit voor scholen. Op die manier leren kinderen spelenderwijs bewust omgaan met dieren.

NET GEMIST: de Taalhelden

Alles bekijken
 • AFL4 Taalhelden: Marc en Ange. Buren. (Asse)

  Anderstaligen helpen om het Nederlands onder de knie krijgen. Het is iets waar iedere Nederlandstalige een steentje kan toe bijdragen. Hoe? Daar gaat Taalhelden over. In de laatste aflevering volgen we Ange uit Rwanda. Zij woont in Asse in dezelfde straat als Marc en daar is ze blij mee. Want de buurman helpt haar met het Nederlands.
 • AFL3 Taalhelden: Herwig en Olivier op de sportclub. (Dilbeek)

  Anderstaligen helpen om het Nederlands onder de knie te krijgen. Het is iets waar iedere Nederlandstalige een steentje kan toe bijdragen. Hoe? Daar gaat Taalhelden over. In de derde aflevering volgen we Olivier en Herwig. Olivier is jeugdcoördinator bij voetbalclub Groot Dilbeek. Als Brusselaar is Frans zijn moedertaal. Herwig, ex-bestuurslid van de club, helpt Oliver al jaren met het Nederlands.
 • AFL2 Taalhelden: Cynthia en Fang, collega’s (Grimbergen)

  Anderstaligen helpen om het Nederlands onder de te knie krijgen. Het is iets waar iedere Nederlandstalige een steentje kan toe bijdragen. Hoe? Daar gaat Taalhelden over. In de tweede aflevering volgen we Cynthia en Fang. Ze werken samen op de afdeling voor ouderen met dementie van woonzorgcentrum Heilig Hart in Grimbergen. Fang heeft Thaïse roots, Cynthia helpt haar met het Nederlands.
 • AFL1 Taalhelden: Els en Silvia, mama's aan de schoolpoort (Beersel)

  Anderstaligen helpen om het Nederlands onder de knie krijgen. Het is iets waar iedere Nederlandstalige een steentje kan toe bijdragen. Hoe? Daar gaat Taalhelden over. In de eerste aflevering volgen we Els. Die is voorzitter van de ouderraad van de Gemeentelijke Basisschool Blokbos in Beersel. Els helpt Silvia met het Nederlands. Silvia heeft Spaanse roots, ook haar kinderen gaan naar Blokbos. Aan de schoolpoort leerden de mama’s elkaar drie jaar geleden kennen.

De Vlaamse Rand: DOORSPEKT met DIALECT

Alles bekijken
 • Doorspekt met dialect: Asse

  Voor de laatste aflevering in onze reeks 'De Vlaamse Rand Doorspekt met Dialect' gaat Tom te rade bij onze hoofdredacteur Dirk De Weert uit Asse. Na rijp overleg spreken ze samen af bij Dries Van Mileghem van restaurant ‘In den IJzerwinkel’ op de Hopmarkt. Verorberen zij dit weekend de slimste Assenaar?
 • Doorspekt met dialect: Vilvoorde

  Tom trekt naar Vilvoorde waar ze sinds mensenheugenis gek zijn op paardenvlees. Maar weet jij wat 'schep' is? Je komt er alles over te weten bij de mannen van de Vilvoordse kookclub.
 • Doorspekt met dialect: Merchtem

  In 'De Vlaamse Rand doorspekt met Dialect' trekt Tom naar Merchtem, sinds mensenheugenis een gemeente van kippenkwekers. En dat heeft zo zijn sporen nagelaten in de lokale gastronomie. Onze gastheer is voormalig burgemeester Eddie De Block. Samen met Mariette toveren zij een ware delicatesse uit de pan...
 • Doorspekt met dialect: Beersel

  Vier weken lang doorkruist Tom Serkeyn de Vlaamse Rand op zoek naar streekgerechten uit grootmoeders keuken én op smaak gebracht met een pittig dialect. Dit weekend is Beersel aan de beurt. En daar bereidt Olivier Dumoulin: konijn met geuze!

 

 

  

Kijk ook naar: MACHELS GEKRUID

Alles bekijken
 • Machels Gekruid (afl.4) : workshop Radia uit Marokko en Sofie uit China

  In de vierde en laatste aflevering van Machels Gekruid maakt Radia uit Marokko een feestelijke tajine met lamsvlees. Sofie uit China maakt dan weer op authentieke wijze tofu. Tijdens de kookworkshops komen verhalen naar boven. Culturen worden samengebracht.
 • Machels Gekruid (afl.3) : workshop Habibe en Yasmine uit Turkije

  De derde aflevering van Machels Gekruid staat in het teken van Turkije en van moeder en dochter. Mama Habibe maakt Turkse ravioli. Dochter Yasmine gaat voor een lekker dessert: helva. Tijdens de kookworkshops komen verhalen naar boven. Culturen worden samengebracht.
 • Machels Gekruid (afl.2): workshop Sandra uit Suriname en Lulijeta uit Macedonië

  In de tweede aflevering van Machels Gekruid maakt Sandra uit Suriname nasi goreng met kip. Lulijeta uit Macedonië pakt uit met een dessert: ravani. Tijdens de kookworkshops komen verhalen naar boven. Culturen worden samengebracht.
 • Machels Gekruid (afl.1) : workshop Sami uit Marokko en Marie uit Rwanda

  In Machels Gekruid geven Machelaars met buitenlandse roots een kookworkshop. In de eerste aflevering maakt Sami uit Marokko couscous met lamsvlees. Marie maakte een kleurrijke tropische fruitsla. Tijdens het koken komen verhalen boven. Culturen worden samengebracht.
 • Machels Gekruid (afl.7) – Habibe uit Turkije

  In september kan je samen met RINGtv bij zeven inwoners van Machelen een kookworkshop volgen. Elke Machelse hobbykok heeft buitenlande roots. Habibe uit Turkije is 1 van de 7 deelnemers en ze stelt zich graag aan je voor. De workshop van Radia vindt plaats in de Hotelschool van Campus Wemmel op zaterdag 19 september om 13 uur. Inschrijven kan via deze link: www.machelen.be/machels-gekruid.