Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Over de Rand

NET GEMIST: Over de Rand

Alles bekijken
 • Over de Rand: Alsembergse Beemd

  Tijdens de Vlaamse Waterdagen was het feest in het natuurpark Alsembergse Beemd in Beersel. De officiële opening van het park en de gloednieuwe speelzone werd er uitgebreid gevierd! En ook Over de Rand was erbij.
 • Over de Rand: De Vlaamse Rand boomt

  Meer bomen = meer leefkwaliteit, en dus lanceert Vlaams minister Ben Weyts de nieuwe campagne 'De Vlaamse Rand boomt'.
 • Over de Rand: Gemeenschapscentrum De Kam

  Gemeenschapscentrum De Kam in Wezembeek-Oppem bestaat 30 jaar en dat werd uiteraard gevierd. Het centrum van vzw 'de Rand' is al lang niet meer weg te denken uit de faciliteitengemeenten. Al drie decennia lang brengt De Kam mensen samen.
 • Over de Rand: Jeugdboekenmaand

  Een maand lang worden tijdens de Jeugdboekenmaand leerlingen van het derde leerjaar ondergedompeld in een taal- en literatuurbad. 
 • Over de Rand: taalstage street art GC de Zandloper Wemmel

  Een nieuwe taal leren doe je best op een prettige manier. In de Zandloper in Wemmel konden anderstalige jongeren zich daarom onderdompelen in de streetart. Want terwijl ze aan de slag gingen met spuitbussen of verfstiften werd er ook een aardig mondje Nederlands gesproken.
 • Over de Rand: Alsembergse Beemd

 • Over de Rand: De Vlaamse Rand boomt

 • Over de Rand: Gemeenschapscentrum De Kam

 • Over de Rand: Jeugdboekenmaand

 • Over de Rand: taalstage street art GC de Zandloper Wemmel

Nieuws

Minister Weyts wil nog eens 100.000 bomen extra in Vlaamse Rand

Minister van Vlaamse Rand Ben Weyts wil nog eens 100.000 extra bomen en struiken planten in de Vlaamse Rand. Die komen bovenop de 100.000 die de huidige Vlaamse regering al gefinancierd werden en nu volop aangeplant worden. Hij lanceert daarom de campagne ‘De Vlaamse Rand boomt’. “Vroeger waren...

Nieuws

Klarafestival brengt klassieke muziek in het metrostation

In het metrostation De Brouckère in Brussel weergalmt vandaag de muziek van het Klarafestival. Een strijkkwartet brengt de sfeer van het festival ondergronds. Een bijzondere samenwerking tussen het Klarafestival en de MIVB.

Nieuws

Inez De Coninck niet te spreken over werking overlegorgaan rond geluidshinder: “Een gemiste kans”

Vlaams parlementslid Inez De Coninck (N-VA) is niet te spreken over de werking het overlegorgaan rond de geluidshinder op luchthaven van Zaventem. Het overlegplatform brengt verschillende luchthavengemeenten uit de drie gewesten samen met actiecomités, werkgevers- en werknemersorganisaties....

Nieuws

Frank Vandenbroucke: "Patiënten mogen vragen om naar een Nederlandstalig ziekenhuis gebracht te worden"

Het is een oud zeer in onze regio: je hebt dringend medische hulp nodig, de 112 komt je ophalen en voor je weet lig je in een ziekenhuis waar ze geen woord Nederlands verstaan. Maar je kan wel degelijk vragen om je naar een Nederlandstalig ziekenhuis te brengen. Dat zegt federaal minister van...

Nieuws

15 snelwegwerven in Vlaams-Brabant in 2023

De Vlaamse overheid plant dit jaar in onze provincie 15 snelwegwerven. Een van de belangrijkste en meest ingrijpende wordt de renovatie van het viaduct van Vilvoorde.

Nieuws

Ongerustheid over Grimbergs mobiliteitsplan

In Grimbergen wordt volop gewerkt aan een mobiliteitsplan om de verkeersveiligheid en leefbaarheid te verbeteren. Daarvoor liggen een aantal scenario's op tafel. Maar niet iedereen is daar tevreden mee. Voor enkele inwoners van de De Merodestraat is vooral het tweede van de vier mogelijke...

NET GEMIST: het Taaljournaal

NET GEMIST: het Taaljournaal

Nieuws

Afl.15 Taaljournaal: Taalstage Beersel

Op een taalstage in Beersel oefenden jongeren tijdens de paasvakantie Nederlands op de planken. Op het theaterkamp van Zeno Praxis zaten ook een aantal Oekraïense vluchtelingen.

Afl.14 Taaljournaal: Babbelkous in Sint-Pieters-Leeuw

In Sint-Pieters-Leeuw organiseerde de gemeente samen met de vzw Panta Rhei het taalkamp Babbelkous. 60 kinderen tussen 3 en 12 jaar oefenden er spelenderwijs Nederlands.

Titel: Afl.13 Taaljournaal: Sportkamp vzw Sportopia in Drogenbos

Deze keer maken we een fijne nieuwsuitzending samen met de deelnemers aan een sportkamp in Drogenbos. De anderstalige kinderen oefenen er Nederlands door originele en uitdagende sporten te beoefenen.

Afl.12 Taaljournaal: De Taaltoppers in Zaventem

Spelen, ravotten en zich amuseren… en dat in het Nederlands! De Taaltoppers in Zaventem hebben er ook deze zomer duidelijk zin! Ze krijgen workshops van verschillende Zaventemse verenigingen waaronder Jeugdtoneelvereniging Plankenkoorts (http://www.plankenkoortsers.be). Deze week zijn de...

De Vlaamse Rand: DOORSPEKT met DIALECT

Alles bekijken
 • Doorspekt met dialect: Asse

  Voor de laatste aflevering in onze reeks 'De Vlaamse Rand Doorspekt met Dialect' gaat Tom te rade bij onze hoofdredacteur Dirk De Weert uit Asse. Na rijp overleg spreken ze samen af bij Dries Van Mileghem van restaurant ‘In den IJzerwinkel’ op de Hopmarkt. Verorberen zij dit weekend de slimste Assenaar?
 • Doorspekt met dialect: Vilvoorde

  Tom trekt naar Vilvoorde waar ze sinds mensenheugenis gek zijn op paardenvlees. Maar weet jij wat 'schep' is? Je komt er alles over te weten bij de mannen van de Vilvoordse kookclub.
 • Doorspekt met dialect: Merchtem

  In 'De Vlaamse Rand doorspekt met Dialect' trekt Tom naar Merchtem, sinds mensenheugenis een gemeente van kippenkwekers. En dat heeft zo zijn sporen nagelaten in de lokale gastronomie. Onze gastheer is voormalig burgemeester Eddie De Block. Samen met Mariette toveren zij een ware delicatesse uit de pan...
 • Doorspekt met dialect: Beersel

  Vier weken lang doorkruist Tom Serkeyn de Vlaamse Rand op zoek naar streekgerechten uit grootmoeders keuken én op smaak gebracht met een pittig dialect. Dit weekend is Beersel aan de beurt. En daar bereidt Olivier Dumoulin: konijn met geuze!
 • Doorspekt met dialect: Asse

 • Doorspekt met dialect: Vilvoorde

 • Doorspekt met dialect: Merchtem

 • Doorspekt met dialect: Beersel

 

 

  

NET GEMIST: Speurneuzen

Alles bekijken
 • Speurneuzen afl. 10: het Kasteel van Gaasbeek

  De speurneuzen trekken naar het Kasteel van Gaasbeek. Daar ontmoeten ze drie geheimzinnige figuren: de restaurator, de gids en een roze bewaker. Ze vertellen elk een geheimzinnig verhaal. Maar wie vertelt de waarheid? Gelukkig zijn er de speurneuzen. ‘Want al is de leugen nog zo snel, de speurneuzen achterhalen ze wel’.
 • Speurneuzen afl. 9: Overijse druivenstreek

  De speurneuzen trekken deze keer op avontuur door ‘pittig’ Overijse met z’n druivenserres op Solheide en het bezoekerscentrum Dru!f. Een druiventeler, een machinist en de druivenambassadeur vertellen elk een geheimzinnig verhaal. Maar wie vertelt de waarheid?
 • Speurneuzen afl. 8: het Zoniënwoud

  Onze speurneuzen trekken naar het Zoniënwoud in Hoeilaart. Ze krijgen er boeiende verhalen te horen van de boswachter, de heemkundige en de natuurgids Maar één van hen liegt. Kunnen de kinderen de leugenaar van het Zoniënwoud ontmaskeren?
 • Speurneuzen Afl. 7: AfricaMuseum

  Onze speurneuzen naar het AfricaMuseum in Tervuren. De restorator, de collectiebeheerder en de communicatieverantwoordelijke vertellen elk een best spannend verhaal. Maar één van hen liegt? Kunnen de kinderen de leugenaar van het AfricaMuseum ontmaskeren? Zeker kijken!
 • Speurneuzen Afl. 6:Herisemmolen in Alsemberg

  Deze week trekken de speurneuzen op avontuur naar de Herisemmolen in Alsemberg. De plaatselijke gids, de smid en de stalmeester vertellen elk een best spannend verhaal. Maar één van hen liegt? Kunnen de kinderen de leugenaar van de papiermolen ontmaskeren? Zeker kijken!
 • Speurneuzen afl. 10: het Kasteel van Gaasbeek

 • Speurneuzen afl. 9: Overijse druivenstreek

 • Speurneuzen afl. 8: het Zoniënwoud

 • Speurneuzen Afl. 7: AfricaMuseum

 • Speurneuzen Afl. 6:Herisemmolen in Alsemberg