Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Over de Rand

 

NET GEMIST: Over de Rand

Alles bekijken
 • Over de Rand: de Stand van de Rand

  Tijdens de Stand van de Rand worden enkele belangrijke thema’s besproken zoals onderwijs en taalturbo Nederlands. Meer details woensdag in Over de Rand.
 • Over de Rand: bezoekerscentrum ‘DRU!F’

  Over de Rand neemt ons mee naar het totaal vernieuwd bezoekerscentrum ‘DRU!F’ in Overijse.
 • Over de Rand: Speurneuzen

  Op RINGtv loopt sinds enkele weken Speurneuzen. Dat is een gloednieuw programma waarbij anderstalige kinderen leuke locaties ontdekken in de Rand en spelenderwijs ook hun Nederlands oefenen. De makers van het programma vertellen er alles over in Over de Rand
 • Over de Rand: Hoeve schilder De Boeck

  De FeliXart-site en de gemeente Drogenbos hebben er met de gerestaureerde boerderij van schilder Felix De Boeck een erfgoedpareltje bij. De Boeck was een van de belangrijkste grondleggers van de abstracte schilderkunst in ons land. Over de Rand neemt ons mee naar de plek waar de schilder woonde, leefde en werkte.
 • Over de Rand: Leeshelden

  De Leeshelden zijn terug! Dat is een project dat kinderen uit het tweede en derde leerjaar helpt met lezen. En lezen? Dat gebeurt aan de hand van spelletjes, bouwen, acteren, fantaseren of andere creatieve activiteiten.
Nieuws

COOVI en Cosmos stomen laaggeschoolden en werklozen klaar voor horeca

Horecazaken mogen vanaf vandaag opnieuw binnen klanten ontvangen. Voor de leerlingen van hotelschool COOVI uit Anderlecht komt die versoepeling geen dag te vroeg. Ze leggen vandaag hun eindwerk af. In dienstencentrum Cosmos bereiden ze een gerecht uit de wereldkeuken.

Nieuws

Fietsroute verbindt FeliXart Museum met Fondation Folon

Een nieuwe fietsroute verbindt het FeliXart Museum in Drogenbos met Museum Fondation Folon in Terhulpen. Met het project Felix-Folon willen de twee musea de raakvlakken van de twee kunstenaars en vrijdenkers in de kijker zetten. Bovendien hopen de musea dat Felix De Boeck en Jean-Michel Folon...

Nieuws

Gezinsgeluk centraal tijdens laatste weekend Parkenparade

Dit weekend vond het derde en laatste weekend van de Parkenparade plaats. Daarmee wil de provincie Vlaams-Brabant alle parken en tuinen in de Groene Gordel in de kijker zetten. Dit weekend draaide helemaal rond ‘gezinsgeluk’. Wij trokken naar Beersel.

Nieuws

Eric Van Rompuy schrijft memoires: "Nooit mijn strijdbaarheid verloren"

'Rebel met een missie'. Zo heten de pas verschenen memoires van Eric Van Rompuy. 40 jaar lang was de CD&V-politicus uit Zaventem actief op zowat alle bestuursniveaus.

Nieuws

Vilvoorde legt toekomst Asiat-site voor komende jaren vast

De stad Vilvoorde gaat in zee met twee organisaties om op de Asiat-site activiteiten te ontwikkelen rond cultuur, ontspanning en ondernemen. De komende vijf tot tien jaar zullen Den Hoorn en Onkruid de site nieuw leven inblazen.

 

Nieuws

Burgers en politie werken samen in 65 BIN’s

In meer en meer gemeenten worden buurtinformatienetwerken (BIN) opgezet, waarbinnen burgers en politie samenwerken. Halle-Vilvoorde telt intussen al 65 van die BIN’s.

NET GEMIST: het Taaljournaal

NET GEMIST: het Taaljournaal

Nieuws

Afl.4 Taaljournaal: Taal- en voetbalstage bij KV Zuun

In het Taaljournaal zetten we telkens een initiatief in de kijker dat kinderen tijdens schoolvakanties helpt om Nederlands te leren. Deze week vertoeven we op de taal-voetbalstage van K.V. Zuun.

Afl.3 Taaljournaal: Reis rond de wereld in Beersel

Een ‘Reis rond de Wereld’, dat is de rode draad doorheen het taalkamp van de gemeente Beersel, vzw Biebaleven en vzw Horizon.

NET GEMIST: 'In Asse Gekruid'

Alles bekijken
 • In Asse Gekruid (afl. 4): Mathilde uit Oostenrijk (kärtner käsenudel) en Maria uit Moldavië (pannenkoeken)

  Mathilde Köchl (Oostenrijk) verrast ons met een een kärtner käsenudel en Maria Bichir (Moldavië) creëert een culinaire toren van pannenkoeken met kersen.
 • In Asse Gekruid (afl.3): Gwen uit Viëtnam (noedelsoep) en Satenik uit Armenië (pikant gerecht)

  Gwen Hoang verrast ons met een Vietnamese noedelsoep en Satenik Vardanyan uit Armenië pakt uit met het pikante gerecht 'niet praten, maar eten'
 • In Asse Gekruid (Afl.2): Fineas uit Roemenië (ovenschotel) en Ruoshan uit Syrië (appeltaart)

  Fineas is amper 11 maar hij maakt een schitterend Roemeense ovenschotel uit zijn vroegere thuisland. En Ruoshan uit Syrië verwent ons met lekkere Syrische appeltaart.
 • In Asse Gekruid (Afl.1): Eirini uit Griekenland (moussaka) Sonja uit Congo (kip met pindakaas)

  Kijk, ruik, proef en geniet van hoe Assenaars heerlijke gerechten uit hun land van herkomst klaarmaken in de hotelschool van Campus Wemmel . Sonja Ntwa Wamo (Congo) maakt kip met pindakaas en Eirini Dimitrakopoulou (Griekenland) bereidt een heerlijke moussaka.
 • In Asse Gekruid (afl.8 - Eirini Dimitrakopoulou uit Griekenland)

NET GEMIST: de Taalhelden

Alles bekijken
 • AFL4 Taalhelden: Marc en Ange. Buren. (Asse)

  Anderstaligen helpen om het Nederlands onder de knie krijgen. Het is iets waar iedere Nederlandstalige een steentje kan toe bijdragen. Hoe? Daar gaat Taalhelden over. In de laatste aflevering volgen we Ange uit Rwanda. Zij woont in Asse in dezelfde straat als Marc en daar is ze blij mee. Want de buurman helpt haar met het Nederlands.
 • AFL3 Taalhelden: Herwig en Olivier op de sportclub. (Dilbeek)

  Anderstaligen helpen om het Nederlands onder de knie te krijgen. Het is iets waar iedere Nederlandstalige een steentje kan toe bijdragen. Hoe? Daar gaat Taalhelden over. In de derde aflevering volgen we Olivier en Herwig. Olivier is jeugdcoördinator bij voetbalclub Groot Dilbeek. Als Brusselaar is Frans zijn moedertaal. Herwig, ex-bestuurslid van de club, helpt Oliver al jaren met het Nederlands.
 • AFL2 Taalhelden: Cynthia en Fang, collega’s (Grimbergen)

  Anderstaligen helpen om het Nederlands onder de te knie krijgen. Het is iets waar iedere Nederlandstalige een steentje kan toe bijdragen. Hoe? Daar gaat Taalhelden over. In de tweede aflevering volgen we Cynthia en Fang. Ze werken samen op de afdeling voor ouderen met dementie van woonzorgcentrum Heilig Hart in Grimbergen. Fang heeft Thaïse roots, Cynthia helpt haar met het Nederlands.
 • AFL1 Taalhelden: Els en Silvia, mama's aan de schoolpoort (Beersel)

  Anderstaligen helpen om het Nederlands onder de knie krijgen. Het is iets waar iedere Nederlandstalige een steentje kan toe bijdragen. Hoe? Daar gaat Taalhelden over. In de eerste aflevering volgen we Els. Die is voorzitter van de ouderraad van de Gemeentelijke Basisschool Blokbos in Beersel. Els helpt Silvia met het Nederlands. Silvia heeft Spaanse roots, ook haar kinderen gaan naar Blokbos. Aan de schoolpoort leerden de mama’s elkaar drie jaar geleden kennen.

De Vlaamse Rand: DOORSPEKT met DIALECT

Alles bekijken
 • Doorspekt met dialect: Asse

  Voor de laatste aflevering in onze reeks 'De Vlaamse Rand Doorspekt met Dialect' gaat Tom te rade bij onze hoofdredacteur Dirk De Weert uit Asse. Na rijp overleg spreken ze samen af bij Dries Van Mileghem van restaurant ‘In den IJzerwinkel’ op de Hopmarkt. Verorberen zij dit weekend de slimste Assenaar?
 • Doorspekt met dialect: Vilvoorde

  Tom trekt naar Vilvoorde waar ze sinds mensenheugenis gek zijn op paardenvlees. Maar weet jij wat 'schep' is? Je komt er alles over te weten bij de mannen van de Vilvoordse kookclub.
 • Doorspekt met dialect: Merchtem

  In 'De Vlaamse Rand doorspekt met Dialect' trekt Tom naar Merchtem, sinds mensenheugenis een gemeente van kippenkwekers. En dat heeft zo zijn sporen nagelaten in de lokale gastronomie. Onze gastheer is voormalig burgemeester Eddie De Block. Samen met Mariette toveren zij een ware delicatesse uit de pan...
 • Doorspekt met dialect: Beersel

  Vier weken lang doorkruist Tom Serkeyn de Vlaamse Rand op zoek naar streekgerechten uit grootmoeders keuken én op smaak gebracht met een pittig dialect. Dit weekend is Beersel aan de beurt. En daar bereidt Olivier Dumoulin: konijn met geuze!