Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Over de Rand

NET GEMIST: Over de Rand

Alles bekijken
 • Over de Rand: Wijkeuken Vilvoorde

  Over de Rand gaat smullen in de Wijkeuken van Vilvoorde, een restaurant voor en door de buurt. Iedereen die dus in de buurt woont, werkt of passeert kan er ’s morgens gezellig mee komen koken of ’s middags komen smullen.
 • Over de Rand: VUUR

  Nog tot 26 februari kan je in Galerij De Ziener in Asse gaan kijken naar VUUR, een tentoonstelling waarbij het werk van Jo De Smedt in dialoog gaat met dat van oorlogsschilder Jos Verdegem. Beide kunstenaars geven de ‘rauwe’ werkelijkheid weer, elk op hun eigen manier.
 • Over de Rand: Woluwe Trawool Floordambos

  De voorbije jaren werkte de Vlaamse Landmaatschappij samen met de lokale besturen van Machelen en Vilvoorde en andere partners het landinrichtingsplan Woluwe Trawool Floordambos uit. Het plan zet op een ambitieuze manier in op natuur en leefbaarheid in dit sterk verstedelijkt gebied. Het zorgt voor meer ruimte voor water en verbindt natuurgebieden weer met elkaar.
 • Over de Rand: Ridder Marc Sleen 100 jaar

  Op 30 december zou ridder Marc Sleen 100 jaar zijn geworden. Sleen was een groot verteller, een bijzonder getalenteerd tekenaar en een geniaal humorist, die de wereld bijna een eeuw lang een getekende spiegel voorhield. Yves Kerremans stelde n.a.v; zijn verjaardag een luxueus artbook samen, Noël Slangen van zijn kant schreef een uitvoerig biografisch, sociologisch en historisch essay over Sleen. Over de Rand bladert door deze prachtige uitgave, woensdag op RINGtv.
 • Over de Rand: Wonen in eigen streek

  Lokale besturen krijgen in gemeenten met hoge woonprijzen de mogelijkheid om private kavels of woningen voor te behouden voor mensen die een band hebben met de gemeente. De bedoeling is om zo sociale verdringing tegen te gaan.
Nieuws

2 op de 10 kleuters in Vlaamse Rand hebben taalachterstand

2 op de 10 kleuters in de Vlaamse Rand hebben een taalachterstand. Dat blijkt uit de KOALA-testen die werden afgenomen bij 12.000 kinderen in bijna 400 scholen over heel Vlaanderen. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) kijkt naar de ouders. Zij moeten hun verantwoordelijkheid opnemen....

Nieuws

Fiets is blijver in woon-werkverkeer van Vlaams-Brabander

De fiets wint terrein ten opzichte van Koning Auto op het vlak van woon-werkverkeer in Vlaams-Brabant. In onze provincie fietst nu 37,4 procent van de werknemers minstens een deel van het traject van een naar het werk.

Nieuws

Dilbeek wil onvergunde verharde voortuinen in Wivinawijk weg

De gemeente Dilbeek wil komaf maken met onvergunde verharde voortuintjes en parkeerplaatsen in de Wivina-wijk. Dat is nodig omdat de wijk regelmatig kampt met wateroverlast en onderhevig is aan hittestress.

 

Nieuws

Complex met 21 opname- en repetitieruimtes opent in Sint-Stevens-Woluwe

Goedkoop een opnamestudio of repetitieruimte huren om muziek te spelen, het blijft voor veel artiesten in onze regio een moeilijke zoektocht. Plug The Jack in Sint-Stevens-Woluwe wil daar een antwoord op bieden. Een bedrijfsgebouw in de Zaventemse deelgemeente werd omgebouwd tot maar liefst 21...

Nieuws

Demir zet in op meer groen in meest verharde Vlaamse gemeente

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir maakt 2,7 miljoen euro vrij voor het landinrichtingsplan ‘Woluwe Trawool Floordambos’. Dat zorgt voor meer ruimte voor water en verbindt natuurgebieden weer met elkaar in Vilvoorde en Machelen. Die laatste gemeente is de meest verharde in Vlaanderen.

Nieuws

Eerste boulder klimzaal Vlaamse Rand opent eind januari

Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) investeert meer dan 186.000 euro in een boulder klimzaal in Vilvoorde. Die moet eind januari de deuren openen in het Asiat Park en is de eerste boulder klimzaal in de Vlaamse Rand. Boulder staat gelijk voor muurklimmen zonder riemen en staat gekend als...

NET GEMIST: het Taaljournaal

NET GEMIST: het Taaljournaal

Nieuws

Afl.15 Taaljournaal: Taalstage Beersel

Op een taalstage in Beersel oefenden jongeren tijdens de paasvakantie Nederlands op de planken. Op het theaterkamp van Zeno Praxis zaten ook een aantal Oekraïense vluchtelingen.

Afl.14 Taaljournaal: Babbelkous in Sint-Pieters-Leeuw

In Sint-Pieters-Leeuw organiseerde de gemeente samen met de vzw Panta Rhei het taalkamp Babbelkous. 60 kinderen tussen 3 en 12 jaar oefenden er spelenderwijs Nederlands.

Titel: Afl.13 Taaljournaal: Sportkamp vzw Sportopia in Drogenbos

Deze keer maken we een fijne nieuwsuitzending samen met de deelnemers aan een sportkamp in Drogenbos. De anderstalige kinderen oefenen er Nederlands door originele en uitdagende sporten te beoefenen.

Afl.12 Taaljournaal: De Taaltoppers in Zaventem

Spelen, ravotten en zich amuseren… en dat in het Nederlands! De Taaltoppers in Zaventem hebben er ook deze zomer duidelijk zin! Ze krijgen workshops van verschillende Zaventemse verenigingen waaronder Jeugdtoneelvereniging Plankenkoorts (http://www.plankenkoortsers.be). Deze week zijn de...

De Vlaamse Rand: DOORSPEKT met DIALECT

Alles bekijken
 • Doorspekt met dialect: Asse

  Voor de laatste aflevering in onze reeks 'De Vlaamse Rand Doorspekt met Dialect' gaat Tom te rade bij onze hoofdredacteur Dirk De Weert uit Asse. Na rijp overleg spreken ze samen af bij Dries Van Mileghem van restaurant ‘In den IJzerwinkel’ op de Hopmarkt. Verorberen zij dit weekend de slimste Assenaar?
 • Doorspekt met dialect: Vilvoorde

  Tom trekt naar Vilvoorde waar ze sinds mensenheugenis gek zijn op paardenvlees. Maar weet jij wat 'schep' is? Je komt er alles over te weten bij de mannen van de Vilvoordse kookclub.
 • Doorspekt met dialect: Merchtem

  In 'De Vlaamse Rand doorspekt met Dialect' trekt Tom naar Merchtem, sinds mensenheugenis een gemeente van kippenkwekers. En dat heeft zo zijn sporen nagelaten in de lokale gastronomie. Onze gastheer is voormalig burgemeester Eddie De Block. Samen met Mariette toveren zij een ware delicatesse uit de pan...
 • Doorspekt met dialect: Beersel

  Vier weken lang doorkruist Tom Serkeyn de Vlaamse Rand op zoek naar streekgerechten uit grootmoeders keuken én op smaak gebracht met een pittig dialect. Dit weekend is Beersel aan de beurt. En daar bereidt Olivier Dumoulin: konijn met geuze!

 

 

  

NET GEMIST: Speurneuzen

Alles bekijken
 • Speurneuzen afl. 10: het Kasteel van Gaasbeek

  De speurneuzen trekken naar het Kasteel van Gaasbeek. Daar ontmoeten ze drie geheimzinnige figuren: de restaurator, de gids en een roze bewaker. Ze vertellen elk een geheimzinnig verhaal. Maar wie vertelt de waarheid? Gelukkig zijn er de speurneuzen. ‘Want al is de leugen nog zo snel, de speurneuzen achterhalen ze wel’.
 • Speurneuzen afl. 9: Overijse druivenstreek

  De speurneuzen trekken deze keer op avontuur door ‘pittig’ Overijse met z’n druivenserres op Solheide en het bezoekerscentrum Dru!f. Een druiventeler, een machinist en de druivenambassadeur vertellen elk een geheimzinnig verhaal. Maar wie vertelt de waarheid?
 • Speurneuzen afl. 8: het Zoniënwoud

  Onze speurneuzen trekken naar het Zoniënwoud in Hoeilaart. Ze krijgen er boeiende verhalen te horen van de boswachter, de heemkundige en de natuurgids Maar één van hen liegt. Kunnen de kinderen de leugenaar van het Zoniënwoud ontmaskeren?
 • Speurneuzen Afl. 7: AfricaMuseum

  Onze speurneuzen naar het AfricaMuseum in Tervuren. De restorator, de collectiebeheerder en de communicatieverantwoordelijke vertellen elk een best spannend verhaal. Maar één van hen liegt? Kunnen de kinderen de leugenaar van het AfricaMuseum ontmaskeren? Zeker kijken!
 • Speurneuzen Afl. 6:Herisemmolen in Alsemberg

  Deze week trekken de speurneuzen op avontuur naar de Herisemmolen in Alsemberg. De plaatselijke gids, de smid en de stalmeester vertellen elk een best spannend verhaal. Maar één van hen liegt? Kunnen de kinderen de leugenaar van de papiermolen ontmaskeren? Zeker kijken!