Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Over de Rand

NET GEMIST: Over de Rand

Alles bekijken
 • Over de Rand 22/09/2021: Huis van het Kind Kraainem

 • Over de Rand 15/09/2021: Openmonumentendag

 • Over de Rand: Gordel 2021

 • Over de Rand: Vlaanderen Feest, Brussel danst

  Met Roel Leemans, Linkebekenaar en directeur van Muntpunt in Brussel, blikken we vooruit naar ‘ Vlaanderen Feest, Brussel danst’ op zondag 11 juli.
 • Over de Rand: Flavoria Tuinen

  Zondag 20 juni was Linkebeek omgetoverd in één grote open tuin waarin allerlei kunstvormen tijdelijk als paddenstoelen uit de grond schoten. Het parcours van Flavoria Tuinen zat boordevol verrassingen. Een verslag zie je woensdag in Over De Rand.
Nieuws

Demir erkent Hallerbos als natuurreservaat

Het bekende Hallerbos in onze regio krijgt het statuut van natuurreservaat. “Zo krijgt het Hallerbos de bescherming die het verdient”, zegt Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA).

 

Nieuws

Auto moet vandaag plaats ruimen

In 36 steden en gemeenten is het vandaag Autovrije Zondag. Voetgangers en fietsers zijn de koning ter rijk, ook in een aantal gemeenten in onze regio.

 

Nieuws

Fietstunnel onder sporen geschoven in Asse

Spoorwegbeheerder Infrabel heeft de tunnelkoker van de fiets- en voetgangerstunnel ter hoogte van de Voetweg in Asse onder de sporen geschoven. Een minutieuze schuifoperatie met een gevaarte van 300 ton.

 

Nieuws

Kraainem opent Huis van het Kind

In Kraainem is vanochtend het gloednieuwe Huis van het Kind opengegaan. Het Huis wil een ontmoetingsplek zijn waar kinderen, (aanstaande) ouders en grootouders terechtkunnen.

Nieuws

Gemeente Asse belooft snelle sloop van Stillemanssite

De sloop van de overblijvende gebouwen op de voormalige Stillemanssite in Zellik zal niet lang meer op zich laten wachten. Dat beloven de gemeente Asse en projectontwikkelaar Matexi. Sinds een paar maanden stapelen de incidenten met krakers op de site zich op.

Nieuws

Waterbus weer in trek na aarzelende seizoensstart

Dit najaar loopt het seizoen van de Waterbus op zijn einde. De boot biedt een alternatief voor wie pendelt tussen Vilvoorde en Brussel en files of overvolle treinen liever vermijdt. Al blijkt de Waterbus vooral het geschikte transportmiddel tijdens recreatieve uitstapjes.

 

NET GEMIST: het Taaljournaal

NET GEMIST: het Taaljournaal

Nieuws

Afl.12 Taaljournaal: De Taaltoppers in Zaventem

Spelen, ravotten en zich amuseren… en dat in het Nederlands! De Taaltoppers in Zaventem hebben er ook deze zomer duidelijk zin! Ze krijgen workshops van verschillende Zaventemse verenigingen waaronder Jeugdtoneelvereniging Plankenkoorts (http://www.plankenkoortsers.be). Deze week zijn de...

Afl.11 Taaljournaal: Boerderij Natuurtalent

De studio van het Taaljournaal staat in Overijse op de boerderij van Natuurtalent. Spelend en zingend proeven de kinderen er van het Nederlands en ontwikkelen ze hun talenten. Zowel uitvinders, topchefs als dramakings- en queens kunnen zich hier helemaal uitleven.

Afl.10 Taaljournaal: Speelplein Joepie

In de stad Halle organiseert speelplein Joepie deze week een 'taalbad' voor kinderen met een anderstalige achtergrond. En spelenderwijs Nederlands oefenen, dat kunnen ze daar als de beste!

Afl.9 Taaljournaal: Escaperooms in Beersel

Met de kidsreporters van het Taaljournaal trekken we naar Beersel. Ze belanden in escaperooms, ontwarren er een bizarre codetaal en leren zo ongedwongen Nederlands.

NET GEMIST: Speurneuzen

Alles bekijken
 • Speurneuzen afl. 10: het Kasteel van Gaasbeek

  De speurneuzen trekken naar het Kasteel van Gaasbeek. Daar ontmoeten ze drie geheimzinnige figuren: de restaurator, de gids en een roze bewaker. Ze vertellen elk een geheimzinnig verhaal. Maar wie vertelt de waarheid? Gelukkig zijn er de speurneuzen. ‘Want al is de leugen nog zo snel, de speurneuzen achterhalen ze wel’.
 • Speurneuzen afl. 9: Overijse druivenstreek

  De speurneuzen trekken deze keer op avontuur door ‘pittig’ Overijse met z’n druivenserres op Solheide en het bezoekerscentrum Dru!f. Een druiventeler, een machinist en de druivenambassadeur vertellen elk een geheimzinnig verhaal. Maar wie vertelt de waarheid?
 • Speurneuzen afl. 8: het Zoniënwoud

  Onze speurneuzen trekken naar het Zoniënwoud in Hoeilaart. Ze krijgen er boeiende verhalen te horen van de boswachter, de heemkundige en de natuurgids Maar één van hen liegt. Kunnen de kinderen de leugenaar van het Zoniënwoud ontmaskeren?
 • Speurneuzen Afl. 7: AfricaMuseum

  Onze speurneuzen naar het AfricaMuseum in Tervuren. De restorator, de collectiebeheerder en de communicatieverantwoordelijke vertellen elk een best spannend verhaal. Maar één van hen liegt? Kunnen de kinderen de leugenaar van het AfricaMuseum ontmaskeren? Zeker kijken!
 • Speurneuzen Afl. 6:Herisemmolen in Alsemberg

  Deze week trekken de speurneuzen op avontuur naar de Herisemmolen in Alsemberg. De plaatselijke gids, de smid en de stalmeester vertellen elk een best spannend verhaal. Maar één van hen liegt? Kunnen de kinderen de leugenaar van de papiermolen ontmaskeren? Zeker kijken!

NET GEMIST: 'In Asse Gekruid'

Alles bekijken
 • In Asse Gekruid (afl. 4): Mathilde uit Oostenrijk (kärtner käsenudel) en Maria uit Moldavië (pannenkoeken)

  Mathilde Köchl (Oostenrijk) verrast ons met een een kärtner käsenudel en Maria Bichir (Moldavië) creëert een culinaire toren van pannenkoeken met kersen.
 • In Asse Gekruid (afl.3): Gwen uit Viëtnam (noedelsoep) en Satenik uit Armenië (pikant gerecht)

  Gwen Hoang verrast ons met een Vietnamese noedelsoep en Satenik Vardanyan uit Armenië pakt uit met het pikante gerecht 'niet praten, maar eten'
 • In Asse Gekruid (Afl.2): Fineas uit Roemenië (ovenschotel) en Ruoshan uit Syrië (appeltaart)

  Fineas is amper 11 maar hij maakt een schitterend Roemeense ovenschotel uit zijn vroegere thuisland. En Ruoshan uit Syrië verwent ons met lekkere Syrische appeltaart.
 • In Asse Gekruid (Afl.1): Eirini uit Griekenland (moussaka) Sonja uit Congo (kip met pindakaas)

  Kijk, ruik, proef en geniet van hoe Assenaars heerlijke gerechten uit hun land van herkomst klaarmaken in de hotelschool van Campus Wemmel . Sonja Ntwa Wamo (Congo) maakt kip met pindakaas en Eirini Dimitrakopoulou (Griekenland) bereidt een heerlijke moussaka.
 • In Asse Gekruid (afl.8 - Eirini Dimitrakopoulou uit Griekenland)

NET GEMIST: de Taalhelden

Alles bekijken
 • AFL4 Taalhelden: Marc en Ange. Buren. (Asse)

  Anderstaligen helpen om het Nederlands onder de knie krijgen. Het is iets waar iedere Nederlandstalige een steentje kan toe bijdragen. Hoe? Daar gaat Taalhelden over. In de laatste aflevering volgen we Ange uit Rwanda. Zij woont in Asse in dezelfde straat als Marc en daar is ze blij mee. Want de buurman helpt haar met het Nederlands.
 • AFL3 Taalhelden: Herwig en Olivier op de sportclub. (Dilbeek)

  Anderstaligen helpen om het Nederlands onder de knie te krijgen. Het is iets waar iedere Nederlandstalige een steentje kan toe bijdragen. Hoe? Daar gaat Taalhelden over. In de derde aflevering volgen we Olivier en Herwig. Olivier is jeugdcoördinator bij voetbalclub Groot Dilbeek. Als Brusselaar is Frans zijn moedertaal. Herwig, ex-bestuurslid van de club, helpt Oliver al jaren met het Nederlands.
 • AFL2 Taalhelden: Cynthia en Fang, collega’s (Grimbergen)

  Anderstaligen helpen om het Nederlands onder de te knie krijgen. Het is iets waar iedere Nederlandstalige een steentje kan toe bijdragen. Hoe? Daar gaat Taalhelden over. In de tweede aflevering volgen we Cynthia en Fang. Ze werken samen op de afdeling voor ouderen met dementie van woonzorgcentrum Heilig Hart in Grimbergen. Fang heeft Thaïse roots, Cynthia helpt haar met het Nederlands.
 • AFL1 Taalhelden: Els en Silvia, mama's aan de schoolpoort (Beersel)

  Anderstaligen helpen om het Nederlands onder de knie krijgen. Het is iets waar iedere Nederlandstalige een steentje kan toe bijdragen. Hoe? Daar gaat Taalhelden over. In de eerste aflevering volgen we Els. Die is voorzitter van de ouderraad van de Gemeentelijke Basisschool Blokbos in Beersel. Els helpt Silvia met het Nederlands. Silvia heeft Spaanse roots, ook haar kinderen gaan naar Blokbos. Aan de schoolpoort leerden de mama’s elkaar drie jaar geleden kennen.

De Vlaamse Rand: DOORSPEKT met DIALECT

Alles bekijken
 • Doorspekt met dialect: Asse

  Voor de laatste aflevering in onze reeks 'De Vlaamse Rand Doorspekt met Dialect' gaat Tom te rade bij onze hoofdredacteur Dirk De Weert uit Asse. Na rijp overleg spreken ze samen af bij Dries Van Mileghem van restaurant ‘In den IJzerwinkel’ op de Hopmarkt. Verorberen zij dit weekend de slimste Assenaar?
 • Doorspekt met dialect: Vilvoorde

  Tom trekt naar Vilvoorde waar ze sinds mensenheugenis gek zijn op paardenvlees. Maar weet jij wat 'schep' is? Je komt er alles over te weten bij de mannen van de Vilvoordse kookclub.
 • Doorspekt met dialect: Merchtem

  In 'De Vlaamse Rand doorspekt met Dialect' trekt Tom naar Merchtem, sinds mensenheugenis een gemeente van kippenkwekers. En dat heeft zo zijn sporen nagelaten in de lokale gastronomie. Onze gastheer is voormalig burgemeester Eddie De Block. Samen met Mariette toveren zij een ware delicatesse uit de pan...
 • Doorspekt met dialect: Beersel

  Vier weken lang doorkruist Tom Serkeyn de Vlaamse Rand op zoek naar streekgerechten uit grootmoeders keuken én op smaak gebracht met een pittig dialect. Dit weekend is Beersel aan de beurt. En daar bereidt Olivier Dumoulin: konijn met geuze!