Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Over de Rand

NET GEMIST: Over de Rand

Alles bekijken
 • Over de Rand: Ondersteuning Nederlands bij leerlingen

  Secundaire scholen uit de Vlaamse Rand promoten en ondersteunen het Nederlands bij leerlingen en hun ouders. De Vlaamse overheid maakt hier 3 miljoen euro voor vrij en wil op die manier de ‘ontnederlandsing’ van de Rand een halt toeroepen.
 • Over de Rand: Leeshelden

  Zo’n 20 bibs in Vlaams-Brabant ontvangen regelmatig hun ‘Leeshelden’. Dat zijn kinderen die het soms wat moeilijk hebben met lezen maar toch in hun plaatselijke bibliotheek regelmatig een boek ter hand nemen. Samen met enkele vrijwilligers wordt het boek niet alleen gelezen en besproken. De deelnemers acteren, knutselen en spelen ook allerlei spelletjes rond het boekthema.
 • Over de Rand: Bûûmplanters

  De Bûûmplanters zijn sinds november weer aan de slag in de Vlaamse Rand. De voorbije weken plantten ze honderden bomen om onze regio nog groener te maken. Over de Rand ging hen opzoeken in Dilbeek.
 • Over de Rand: Tentoonstelling Van kabas tot rugzak

  Over De Rand trekt naar de tentoonstelling Van kabas tot rugzak in het GC De Markten in Brussel: een terugblik op 200 jaar Nederlandstalig onderwijs in onze hoofdstad.
 • Over de Rand: Tentoonstelling Mensentuin

  Over De Rand trekt naar de tentoonstelling Mensentuin in het AfricaMuseum in Tervuren. Het museum belicht hierbij het fenomeen van de 'mensentuin', waarbij mannen, vrouwen en kinderen uit Afrika, Azië, Oceanië en Amerika in het Westen gepresenteerd werden als levende tentoonstellingsobjecten.
Nieuws

Grimbergs Pierebad heropent na meer dan een jaar

Scholen en zwemclubs kunnen vanaf nu opnieuw terecht in het zwembad Pierebad, dat via een publiek-private samenwerking sinds 1 januari door de Lago-groep wordt uitgebaat. Vanaf 31 januari kan het grote publiek er terecht om baantjes te zwemmen. Op 1 april opent ook het vernieuwde recreatieve...

Nieuws

Patiënten AZ Jan Portaels stellen zelf menu samen via app

Wie ooit een tijdje in het ziekenhuis verbleef zal het wellicht al hebben gemerkt. Ziekenhuiskost is niet altijd even smakelijk. In het Algemeen Ziekenhuis Jan Portaels willen ze daar verandering in brengen. Patiënten kunnen er voortaan zelf hun eigen gevarieerde menu samenstellen via een app. 

 

Nieuws

Brabantse Wouden geselecteerd als kandidaat Nationaal Park

Vlaams minister voor Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Brabantse Wouden geselecteerd als één van de kandidaten om een Nationaal Park te worden. “De Brabantse Wouden namen hiermee de eerste horde op weg naar een officiële erkenning”, aldus gedeputeerde voor Milieu Bart Nevens (N-VA).

Nieuws

Scholen in Vlaamse Rand krijgen 3 miljoen euro om Nederlands te promoten

Scholen uit het secundair onderwijs in de Vlaamse Rand krijgen voor de eerste keer extra financiële steun om Nederlands te ondersteunen en te promoten bij de leerlingen en hun ouders. De Vlaamse overheid maakt daar 3 miljoen euro extra middelen voor vrij. “In Brussel krijgt het Nederlandstalig...

Nieuws

Hallemaal Gelijk start met onthaalwerking: "Dichtbij zijn bij wie ons nodig heeft"

Hallemaal Gelijk, de Halse vereniging voor de holebi-gemeenschap in de Zennevallei, organiseert vanaf deze maand een maandelijks onthaalmoment. Wie vragen heeft over bijvoorbeeld zijn geaardheid, welzijn of discriminatie, kan er terecht voor een gesprek met een medewerker van Hallemaal Gelijk.

Nieuws

Dilbeek verstrengt voorwaarden voor bouw appartementen

Het gemeentebestuur van Dilbeek legt momenteel de laatste hand aan een woonomgevingsplan. De kaart beperkt de locaties waar nog appartementen gebouwd kunnen worden. Vorige maand keurde de gemeenteraad al een verordening ‘kwaliteitsvol wonen’ goed. Met die instrumenten wil Dilbeek de wildgroei...

NET GEMIST: het Taaljournaal

NET GEMIST: het Taaljournaal

Nieuws

Titel: Afl.13 Taaljournaal: Sportkamp vzw Sportopia in Drogenbos

Deze keer maken we een fijne nieuwsuitzending samen met de deelnemers aan een sportkamp in Drogenbos. De anderstalige kinderen oefenen er Nederlands door originele en uitdagende sporten te beoefenen.

Afl.12 Taaljournaal: De Taaltoppers in Zaventem

Spelen, ravotten en zich amuseren… en dat in het Nederlands! De Taaltoppers in Zaventem hebben er ook deze zomer duidelijk zin! Ze krijgen workshops van verschillende Zaventemse verenigingen waaronder Jeugdtoneelvereniging Plankenkoorts (http://www.plankenkoortsers.be). Deze week zijn de...

Afl.11 Taaljournaal: Boerderij Natuurtalent

De studio van het Taaljournaal staat in Overijse op de boerderij van Natuurtalent. Spelend en zingend proeven de kinderen er van het Nederlands en ontwikkelen ze hun talenten. Zowel uitvinders, topchefs als dramakings- en queens kunnen zich hier helemaal uitleven.

Afl.10 Taaljournaal: Speelplein Joepie

In de stad Halle organiseert speelplein Joepie deze week een 'taalbad' voor kinderen met een anderstalige achtergrond. En spelenderwijs Nederlands oefenen, dat kunnen ze daar als de beste!

De Vlaamse Rand: DOORSPEKT met DIALECT

Alles bekijken
 • Doorspekt met dialect: Asse

  Voor de laatste aflevering in onze reeks 'De Vlaamse Rand Doorspekt met Dialect' gaat Tom te rade bij onze hoofdredacteur Dirk De Weert uit Asse. Na rijp overleg spreken ze samen af bij Dries Van Mileghem van restaurant ‘In den IJzerwinkel’ op de Hopmarkt. Verorberen zij dit weekend de slimste Assenaar?
 • Doorspekt met dialect: Vilvoorde

  Tom trekt naar Vilvoorde waar ze sinds mensenheugenis gek zijn op paardenvlees. Maar weet jij wat 'schep' is? Je komt er alles over te weten bij de mannen van de Vilvoordse kookclub.
 • Doorspekt met dialect: Merchtem

  In 'De Vlaamse Rand doorspekt met Dialect' trekt Tom naar Merchtem, sinds mensenheugenis een gemeente van kippenkwekers. En dat heeft zo zijn sporen nagelaten in de lokale gastronomie. Onze gastheer is voormalig burgemeester Eddie De Block. Samen met Mariette toveren zij een ware delicatesse uit de pan...
 • Doorspekt met dialect: Beersel

  Vier weken lang doorkruist Tom Serkeyn de Vlaamse Rand op zoek naar streekgerechten uit grootmoeders keuken én op smaak gebracht met een pittig dialect. Dit weekend is Beersel aan de beurt. En daar bereidt Olivier Dumoulin: konijn met geuze!

 

 

  

NET GEMIST: Speurneuzen

Alles bekijken
 • Speurneuzen afl. 10: het Kasteel van Gaasbeek

  De speurneuzen trekken naar het Kasteel van Gaasbeek. Daar ontmoeten ze drie geheimzinnige figuren: de restaurator, de gids en een roze bewaker. Ze vertellen elk een geheimzinnig verhaal. Maar wie vertelt de waarheid? Gelukkig zijn er de speurneuzen. ‘Want al is de leugen nog zo snel, de speurneuzen achterhalen ze wel’.
 • Speurneuzen afl. 9: Overijse druivenstreek

  De speurneuzen trekken deze keer op avontuur door ‘pittig’ Overijse met z’n druivenserres op Solheide en het bezoekerscentrum Dru!f. Een druiventeler, een machinist en de druivenambassadeur vertellen elk een geheimzinnig verhaal. Maar wie vertelt de waarheid?
 • Speurneuzen afl. 8: het Zoniënwoud

  Onze speurneuzen trekken naar het Zoniënwoud in Hoeilaart. Ze krijgen er boeiende verhalen te horen van de boswachter, de heemkundige en de natuurgids Maar één van hen liegt. Kunnen de kinderen de leugenaar van het Zoniënwoud ontmaskeren?
 • Speurneuzen Afl. 7: AfricaMuseum

  Onze speurneuzen naar het AfricaMuseum in Tervuren. De restorator, de collectiebeheerder en de communicatieverantwoordelijke vertellen elk een best spannend verhaal. Maar één van hen liegt? Kunnen de kinderen de leugenaar van het AfricaMuseum ontmaskeren? Zeker kijken!
 • Speurneuzen Afl. 6:Herisemmolen in Alsemberg

  Deze week trekken de speurneuzen op avontuur naar de Herisemmolen in Alsemberg. De plaatselijke gids, de smid en de stalmeester vertellen elk een best spannend verhaal. Maar één van hen liegt? Kunnen de kinderen de leugenaar van de papiermolen ontmaskeren? Zeker kijken!