Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Over de Rand

NET GEMIST: Over de Rand

Alles bekijken
 • Over de Rand: Iedereen leest

  Voorlezen, dat is leesplezier doorgeven aan jong en oud. Tijdens de Voorleesweek zet de bibliotheken samen met Iedereen Leest jaarlijks het belang en het plezier van voorlezen in de kijker. Over de Rand ging luisteren in de bibliotheek van Overijse.
 • Over de Rand: Kunstendag voor kinderen

  Zondag was het Kunstendag voor Kinderen. Onder meer in Hanenbos in Dworp en de Boesdaalhoeve in Rode viel heel wat te beleven voor kinderen.
 • Over de Rand: Joseph Pearce

  In Over de Rand praten we met Vilvoordenaar Joseph Pearce. Van hem verscheen zopas het boek Tussen Oder en Zenne. Een boek waarin hij de levens beschrijft van zijn twee grootvaders die elk opgroeiden in twee uiterste zijden van Europa. De ene groeit op in een Vlaams-katholiek milieu, de ander in een traditioneel Joods gezin. En familierelaas in het decor van de wereldgeschiedenis.
 • Over de Rand: KV Zuun

  Niet alleen anderstalige spelertjes krijgen Nederlands mee op de voetbalstages van KV Zuun. Voortaan nodigt de derde provincialer ook trainers en ouders met een andere moedertaal uit om Nederlands te leren. In Over de Rand verduidelijkt de enthousiaste club hoe ze dit aanpakt.
 • Over de Rand: Europa Oxalà

  We trekken naar Europa Oxalà in Africamuseum in Tervuren en toont het werk van 21 kunstenaars met familiebanden in de voormalige koloniën van Afvrika. Het is een gevoelige tentoonstelling over het thema migratie en de impact van het kolonialisme op het identiteitsgevoel.
Nieuws

Wemmel introduceert afvalstraten

Het gemeentebestuur van Wemmel heeft in de Ridderlaan een eerste afvalstraat in gebruik genomen met ondergrondse containers voor papier en karton, glas én restafval. Die laatste fractie is betalend. “We willen de Wemmelaar aanzetten om veel beter te sorteren”, klinkt het.

 

Nieuws

Politie Dilbeek lanceert nieuw logo en rekruteringscampagne

De politiezone Dilbeek heeft een nieuw logo, dat zal gebruikt worden in een grootscheepse rekruteringscampagne. Het korps telt nu ruim 100 leden maar daar moeten er nog zeker 15 bijkomen. 

Nieuws

Stoommachine draait weer in Herisemmolen

De 19e eeuwse stoommachine van de kartonfabriek Winderickx aan de Herisemmolen is eindelijk hersteld. Op zondag 20 november kan je ze in al haar glorie bewonderen tijdens de stoomdag.

Nieuws

4 cultuurhuizen uit Vlaamse Rand en Brussel lanceren PeriferiK

Drie cultuurcentra uit de Vlaamse Rand en het Brusselse cultuurhuis Kaaitheater slaan de handen in mekaar. Met PeriferiK lanceren ze een gezamenlijk project en programma.

Nieuws

Haviland wint Vlaamse Openruimtebeker

Intercommunale Haviland wint de tweemaandelijke Vlaamse 'Openruimtebeker' voor de plannen om in Westrode bij Meise geen groot industrieterrein te bouwen, maar een open, groene ruimte met kleine bedrijven en een woonproject.

Nieuws

Gemeente heeft plan klaar om zwaar verkeer uit Lot te weren

De gemeente Beersel heeft plannen klaar om twee trajectcontroles én een circulatieplan in te voeren in Lot. De ingrepen moeten de leefbaarheid in het dorp verbeteren. Inwoners krijgen de komende maand inspraak in de plannen. De gemeente wil tegen april een eerste testfase uitvoeren.

NET GEMIST: het Taaljournaal

NET GEMIST: het Taaljournaal

Nieuws

Afl.15 Taaljournaal: Taalstage Beersel

Op een taalstage in Beersel oefenden jongeren tijdens de paasvakantie Nederlands op de planken. Op het theaterkamp van Zeno Praxis zaten ook een aantal Oekraïense vluchtelingen.

Afl.14 Taaljournaal: Babbelkous in Sint-Pieters-Leeuw

In Sint-Pieters-Leeuw organiseerde de gemeente samen met de vzw Panta Rhei het taalkamp Babbelkous. 60 kinderen tussen 3 en 12 jaar oefenden er spelenderwijs Nederlands.

Titel: Afl.13 Taaljournaal: Sportkamp vzw Sportopia in Drogenbos

Deze keer maken we een fijne nieuwsuitzending samen met de deelnemers aan een sportkamp in Drogenbos. De anderstalige kinderen oefenen er Nederlands door originele en uitdagende sporten te beoefenen.

Afl.12 Taaljournaal: De Taaltoppers in Zaventem

Spelen, ravotten en zich amuseren… en dat in het Nederlands! De Taaltoppers in Zaventem hebben er ook deze zomer duidelijk zin! Ze krijgen workshops van verschillende Zaventemse verenigingen waaronder Jeugdtoneelvereniging Plankenkoorts (http://www.plankenkoortsers.be). Deze week zijn de...

De Vlaamse Rand: DOORSPEKT met DIALECT

Alles bekijken
 • Doorspekt met dialect: Asse

  Voor de laatste aflevering in onze reeks 'De Vlaamse Rand Doorspekt met Dialect' gaat Tom te rade bij onze hoofdredacteur Dirk De Weert uit Asse. Na rijp overleg spreken ze samen af bij Dries Van Mileghem van restaurant ‘In den IJzerwinkel’ op de Hopmarkt. Verorberen zij dit weekend de slimste Assenaar?
 • Doorspekt met dialect: Vilvoorde

  Tom trekt naar Vilvoorde waar ze sinds mensenheugenis gek zijn op paardenvlees. Maar weet jij wat 'schep' is? Je komt er alles over te weten bij de mannen van de Vilvoordse kookclub.
 • Doorspekt met dialect: Merchtem

  In 'De Vlaamse Rand doorspekt met Dialect' trekt Tom naar Merchtem, sinds mensenheugenis een gemeente van kippenkwekers. En dat heeft zo zijn sporen nagelaten in de lokale gastronomie. Onze gastheer is voormalig burgemeester Eddie De Block. Samen met Mariette toveren zij een ware delicatesse uit de pan...
 • Doorspekt met dialect: Beersel

  Vier weken lang doorkruist Tom Serkeyn de Vlaamse Rand op zoek naar streekgerechten uit grootmoeders keuken én op smaak gebracht met een pittig dialect. Dit weekend is Beersel aan de beurt. En daar bereidt Olivier Dumoulin: konijn met geuze!

 

 

  

NET GEMIST: Speurneuzen

Alles bekijken
 • Speurneuzen afl. 10: het Kasteel van Gaasbeek

  De speurneuzen trekken naar het Kasteel van Gaasbeek. Daar ontmoeten ze drie geheimzinnige figuren: de restaurator, de gids en een roze bewaker. Ze vertellen elk een geheimzinnig verhaal. Maar wie vertelt de waarheid? Gelukkig zijn er de speurneuzen. ‘Want al is de leugen nog zo snel, de speurneuzen achterhalen ze wel’.
 • Speurneuzen afl. 9: Overijse druivenstreek

  De speurneuzen trekken deze keer op avontuur door ‘pittig’ Overijse met z’n druivenserres op Solheide en het bezoekerscentrum Dru!f. Een druiventeler, een machinist en de druivenambassadeur vertellen elk een geheimzinnig verhaal. Maar wie vertelt de waarheid?
 • Speurneuzen afl. 8: het Zoniënwoud

  Onze speurneuzen trekken naar het Zoniënwoud in Hoeilaart. Ze krijgen er boeiende verhalen te horen van de boswachter, de heemkundige en de natuurgids Maar één van hen liegt. Kunnen de kinderen de leugenaar van het Zoniënwoud ontmaskeren?
 • Speurneuzen Afl. 7: AfricaMuseum

  Onze speurneuzen naar het AfricaMuseum in Tervuren. De restorator, de collectiebeheerder en de communicatieverantwoordelijke vertellen elk een best spannend verhaal. Maar één van hen liegt? Kunnen de kinderen de leugenaar van het AfricaMuseum ontmaskeren? Zeker kijken!
 • Speurneuzen Afl. 6:Herisemmolen in Alsemberg

  Deze week trekken de speurneuzen op avontuur naar de Herisemmolen in Alsemberg. De plaatselijke gids, de smid en de stalmeester vertellen elk een best spannend verhaal. Maar één van hen liegt? Kunnen de kinderen de leugenaar van de papiermolen ontmaskeren? Zeker kijken!