Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Over de Rand

NET GEMIST: Over de Rand

NET GEMIST: Over de Rand

Nieuws

Over de Rand: 25 jaar vzw ‘de Rand’

vzw ‘de Rand’ vierde maandag z’n 25ste verjaardag. De organisatie deed dat met een netwerkmoment in het Wemmelse gemeenschapscentrum de Zandloper.

Over de Rand: Urban Buda Safari

Zondag was het opnieuw Open Monumentendag. Over De Rand trok dit keer naar Vilvoorde voor de Urban Buda Safari, een mulitdimensionale wandeling rond Buda's industriële verleden met een combinatie van fabrieksritmes, getuigenissen van ex-arbeiders en poëtische klanken.

Over de Rand: Stand van de Rand 2023

Op zaterdag 2 september vond in Tervuren een nieuwe editie plaats van de Stand van de Rand. De deelnemers staken de koppen bij mekaar rond twee thema's in het Vlaamse Randbeleid: wonen en vergroening.

Over de Rand: De Gordel 2023

Zondag gaan we gordelen en genieten van de Vlaamse Rand rond Brussel.
Nieuws

Vzw 'de Rand' viert 25ste verjaardag met netwerkmoment 'Wat met de Rand'?

In gemeenschapscentrum De Zandloper in Wemmel vierde vzw ‘de Rand’ gisteren met een jaartje uitstel de 25ste verjaardag. Een goed moment om stil te staan bij de voorbije jaren, maar vooral om vooruit te blikken naar de uitdagingen in de Vlaamse Rand. Het thema van de verjaardagsavond was dan ook...

Nieuws

Kanaaltochten Brabant omarmt GIST-project in de Zennevallei

Het totaalevenement GIST komt op kruissnelheid. GIST is een nieuwe triënnale waar cultuur in al zijn vormen, natuur, gastronomie en industrie elkaar ontmoeten op boeiende locaties. Gisteren hebben de leden, medewerkers en genodigden van kanaaltochten Brabant het kunstenparcours afgelegd en de...

Nieuws

Lerarentekort blijft scholen in de Rand parten spelen: "Meer waardering en loon is de oplossing"

Morgen mogen de boekentassen en de brooddozen weer uit de kast, dan is het 1 september. Een hoogdag voor de scholen, maar de laatste jaren met een kanttekening. Want het lerarentekort geraakt maar niet opgelost. Heel wat directeurs zijn lastminute nog op zoek, ook ZAVO in Zaventem bijvoorbeeld....

Nieuws

Merchtemse Tuinbouwschool krijgt nieuwbouw van 8 miljoen euro

Het gemeentebestuur van Merchtem gaat liefst 8 miljoen euro investeren in een nieuwbouw voor de Tuinbouwschool in Peizegem. Het Agentschap voor Infrastructuur  in het Onderwijs (AGION) subsidieert de nieuwbouw met zo’n 4 miljoen euro. Het gaat ook om een capaciteitsuitbreiding met 82 leerlingen...

Nieuws

Stand van de Rand zoomt in op thema's wonen en vergroening

Volgende week zaterdag vindt in Tervuren het colloquium Stand van de Rand plaats. Dit jaar komen de thema's wonen en vergroening aan bod. "Vlaams Minister van de Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) geeft er zijn visie over deze uitdagingen en licht de ondernomen acties toe. Daarnaast komen...

Sport

Weyts test nieuw gravelparcours van De Gordel

Op zondag 3 september kan je weer al wandelend of fietsend de regio verkennen. Een van de nieuwigheden dit jaar is een gravelparcours door de Druivenstreek.

 

 

NET GEMIST: het Taaljournaal

NET GEMIST: het Taaljournaal

Nieuws

Afl.15 Taaljournaal: Taalstage Beersel

Op een taalstage in Beersel oefenden jongeren tijdens de paasvakantie Nederlands op de planken. Op het theaterkamp van Zeno Praxis zaten ook een aantal Oekraïense vluchtelingen.

Afl.14 Taaljournaal: Babbelkous in Sint-Pieters-Leeuw

In Sint-Pieters-Leeuw organiseerde de gemeente samen met de vzw Panta Rhei het taalkamp Babbelkous. 60 kinderen tussen 3 en 12 jaar oefenden er spelenderwijs Nederlands.

Titel: Afl.13 Taaljournaal: Sportkamp vzw Sportopia in Drogenbos

Deze keer maken we een fijne nieuwsuitzending samen met de deelnemers aan een sportkamp in Drogenbos. De anderstalige kinderen oefenen er Nederlands door originele en uitdagende sporten te beoefenen.

Afl.12 Taaljournaal: De Taaltoppers in Zaventem

Spelen, ravotten en zich amuseren… en dat in het Nederlands! De Taaltoppers in Zaventem hebben er ook deze zomer duidelijk zin! Ze krijgen workshops van verschillende Zaventemse verenigingen waaronder Jeugdtoneelvereniging Plankenkoorts (http://www.plankenkoortsers.be). Deze week zijn de...

De Vlaamse Rand: DOORSPEKT met DIALECT

Alles bekijken
 • Doorspekt met dialect: Asse

  Voor de laatste aflevering in onze reeks 'De Vlaamse Rand Doorspekt met Dialect' gaat Tom te rade bij onze hoofdredacteur Dirk De Weert uit Asse. Na rijp overleg spreken ze samen af bij Dries Van Mileghem van restaurant ‘In den IJzerwinkel’ op de Hopmarkt. Verorberen zij dit weekend de slimste Assenaar?
 • Doorspekt met dialect: Vilvoorde

  Tom trekt naar Vilvoorde waar ze sinds mensenheugenis gek zijn op paardenvlees. Maar weet jij wat 'schep' is? Je komt er alles over te weten bij de mannen van de Vilvoordse kookclub.
 • Doorspekt met dialect: Merchtem

  In 'De Vlaamse Rand doorspekt met Dialect' trekt Tom naar Merchtem, sinds mensenheugenis een gemeente van kippenkwekers. En dat heeft zo zijn sporen nagelaten in de lokale gastronomie. Onze gastheer is voormalig burgemeester Eddie De Block. Samen met Mariette toveren zij een ware delicatesse uit de pan...
 • Doorspekt met dialect: Beersel

  Vier weken lang doorkruist Tom Serkeyn de Vlaamse Rand op zoek naar streekgerechten uit grootmoeders keuken én op smaak gebracht met een pittig dialect. Dit weekend is Beersel aan de beurt. En daar bereidt Olivier Dumoulin: konijn met geuze!
 • Doorspekt met dialect: Asse

 • Doorspekt met dialect: Vilvoorde

 • Doorspekt met dialect: Merchtem

 • Doorspekt met dialect: Beersel

 

 

  

NET GEMIST: Speurneuzen

Alles bekijken
 • Speurneuzen afl. 10: het Kasteel van Gaasbeek

  De speurneuzen trekken naar het Kasteel van Gaasbeek. Daar ontmoeten ze drie geheimzinnige figuren: de restaurator, de gids en een roze bewaker. Ze vertellen elk een geheimzinnig verhaal. Maar wie vertelt de waarheid? Gelukkig zijn er de speurneuzen. ‘Want al is de leugen nog zo snel, de speurneuzen achterhalen ze wel’.
 • Speurneuzen afl. 9: Overijse druivenstreek

  De speurneuzen trekken deze keer op avontuur door ‘pittig’ Overijse met z’n druivenserres op Solheide en het bezoekerscentrum Dru!f. Een druiventeler, een machinist en de druivenambassadeur vertellen elk een geheimzinnig verhaal. Maar wie vertelt de waarheid?
 • Speurneuzen afl. 8: het Zoniënwoud

  Onze speurneuzen trekken naar het Zoniënwoud in Hoeilaart. Ze krijgen er boeiende verhalen te horen van de boswachter, de heemkundige en de natuurgids Maar één van hen liegt. Kunnen de kinderen de leugenaar van het Zoniënwoud ontmaskeren?
 • Speurneuzen Afl. 7: AfricaMuseum

  Onze speurneuzen naar het AfricaMuseum in Tervuren. De restorator, de collectiebeheerder en de communicatieverantwoordelijke vertellen elk een best spannend verhaal. Maar één van hen liegt? Kunnen de kinderen de leugenaar van het AfricaMuseum ontmaskeren? Zeker kijken!
 • Speurneuzen Afl. 6:Herisemmolen in Alsemberg

  Deze week trekken de speurneuzen op avontuur naar de Herisemmolen in Alsemberg. De plaatselijke gids, de smid en de stalmeester vertellen elk een best spannend verhaal. Maar één van hen liegt? Kunnen de kinderen de leugenaar van de papiermolen ontmaskeren? Zeker kijken!
 • Speurneuzen afl. 10: het Kasteel van Gaasbeek

 • Speurneuzen afl. 9: Overijse druivenstreek

 • Speurneuzen afl. 8: het Zoniënwoud

 • Speurneuzen Afl. 7: AfricaMuseum

 • Speurneuzen Afl. 6:Herisemmolen in Alsemberg