Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Over de Rand

NET GEMIST: Over de Rand

Alles bekijken
 • Over de Rand: 3 keer verjaardag in de Rand

  Heel wat verjaardagen deze maand in de Rand. Zo blikt Over de Rand terug op de 25 jaar gemeenschapscentrum De Boesdaalhoeve in Rode, 50 jaar Nederlandse culturele raad in Wemmel en 35 jaar gemeenschapscentrum De Zandloper in Wemmel.
 • Over de Rand: Open monumentendag

  Over de Rand bezocht tijdens de Open Monumentendag de historische hangar op het vliegveld van Grimbergen. Na WOII werd het complex gebouwd door Alfred Hardy voor de burgerluchtvaart. Het werd een modernistisch concept waarbij een paddenstoelvormige constructie van wel 50 meter berging biedt voor de vliegtuigen.
 • Over de Rand: Stand van de rand

  Waar liggen de grootste uitdagingen voor de Rand, welke projecten staan in de steigers en welke initiatieven werden voltooid? De beleidsmakers maken een stand van zaken in Stand van de Rand.
 • Reportage: Nederlands op de werkvloer

  De provincie Vlaams-Brabant wil anderstaligen warm maken om Nederlands te leren. Ook werkgevers kunnen een rol spelen in het onthaalbeleid voor anderstaligen. Pro Natura en wzc Sint Augustinus in Halle geven het goeie voorbeeld.
 • Over de Rand: Druiventelers Dewit

  In de jaren ’60 telde de druivenregio wel meer dan 35.000 serres. Maar door de import sloten heel wat serristen noodgedwongen de deuren. Maar de familie Dewit bleef geloven in de toekomst van de Belgische tafeldruif en is intussen toe aan hun vijfde generatie druiventelers.
Nieuws

Plantentuin Meise opent nieuwe Eilandtuin

In Plantentuin Meise is gisteravond de nieuwe Eilandtuin officieel ingewijd. De botanische tuin heeft er zo een nieuwe attractie bij.

Nieuws

UZ Brussel en VUB bouwen datacenter in Zellik

In het Researchpark in Zellik, deelgemeente van Asse, is gisteren de eerste steen gelegd van een nieuw datacenter van de VUB en het UZ Brussel. Het gebouw zal uniek zijn in België op het vlak van energie-efficiëntie.

 

Nieuws

Oppositiepartij Samen Anders in Meise spat uiteen

Dat Meise al heel wat politieke verschuivingen meemaakte, is als een open deur intrappen. Nu wordt Karine Métens (Groen) uit de Samen Anders-fractie (Groen, Vooruit) gezet. Voormalig schepen en huidig raadslid Thomas Goethals (Groen) besluit samen met haar als onafhankelijke te zetelen, onder de...

Nieuws

Eerste mantelzorgcafé in Vilvoorde

In het lokaal dienstencentrum De Meer in Vilvoorde vond vanmiddag het eerst mantelzorgcafé plaats. Het initiatief gaat uit van het zorgbedrijf Vilvoorde.

Nieuws

Serenata Drogenbos brengt hits uit kaskrakers

Het Serenata-koor uit Drogenbos strijkt op zaterdag 24 september neer in het Linkebeekse gemeenschapscentrum de Moelie voor een bijzonder concert. Het vrouwenkoor liet zich inspireren door kaskrakers uit Hollywood.

Nieuws

Verhoogde PFAS-waarden in Vilvoordse Faubourg-wijk

Ook Vilvoorde zit met een PFAS-probleem. In het grondwater van de braakliggende AKZO-terreinen zijn verhoogde PFAS-waarden gemeten. De bewoners en bedrijven van de dichtbebouwde kern van de wijk Faubourg mogen geen put- en grondwater meer gebruiken.

 

NET GEMIST: het Taaljournaal

NET GEMIST: het Taaljournaal

Nieuws

Afl.15 Taaljournaal: Taalstage Beersel

Op een taalstage in Beersel oefenden jongeren tijdens de paasvakantie Nederlands op de planken. Op het theaterkamp van Zeno Praxis zaten ook een aantal Oekraïense vluchtelingen.

Afl.14 Taaljournaal: Babbelkous in Sint-Pieters-Leeuw

In Sint-Pieters-Leeuw organiseerde de gemeente samen met de vzw Panta Rhei het taalkamp Babbelkous. 60 kinderen tussen 3 en 12 jaar oefenden er spelenderwijs Nederlands.

Titel: Afl.13 Taaljournaal: Sportkamp vzw Sportopia in Drogenbos

Deze keer maken we een fijne nieuwsuitzending samen met de deelnemers aan een sportkamp in Drogenbos. De anderstalige kinderen oefenen er Nederlands door originele en uitdagende sporten te beoefenen.

Afl.12 Taaljournaal: De Taaltoppers in Zaventem

Spelen, ravotten en zich amuseren… en dat in het Nederlands! De Taaltoppers in Zaventem hebben er ook deze zomer duidelijk zin! Ze krijgen workshops van verschillende Zaventemse verenigingen waaronder Jeugdtoneelvereniging Plankenkoorts (http://www.plankenkoortsers.be). Deze week zijn de...

De Vlaamse Rand: DOORSPEKT met DIALECT

Alles bekijken
 • Doorspekt met dialect: Asse

  Voor de laatste aflevering in onze reeks 'De Vlaamse Rand Doorspekt met Dialect' gaat Tom te rade bij onze hoofdredacteur Dirk De Weert uit Asse. Na rijp overleg spreken ze samen af bij Dries Van Mileghem van restaurant ‘In den IJzerwinkel’ op de Hopmarkt. Verorberen zij dit weekend de slimste Assenaar?
 • Doorspekt met dialect: Vilvoorde

  Tom trekt naar Vilvoorde waar ze sinds mensenheugenis gek zijn op paardenvlees. Maar weet jij wat 'schep' is? Je komt er alles over te weten bij de mannen van de Vilvoordse kookclub.
 • Doorspekt met dialect: Merchtem

  In 'De Vlaamse Rand doorspekt met Dialect' trekt Tom naar Merchtem, sinds mensenheugenis een gemeente van kippenkwekers. En dat heeft zo zijn sporen nagelaten in de lokale gastronomie. Onze gastheer is voormalig burgemeester Eddie De Block. Samen met Mariette toveren zij een ware delicatesse uit de pan...
 • Doorspekt met dialect: Beersel

  Vier weken lang doorkruist Tom Serkeyn de Vlaamse Rand op zoek naar streekgerechten uit grootmoeders keuken én op smaak gebracht met een pittig dialect. Dit weekend is Beersel aan de beurt. En daar bereidt Olivier Dumoulin: konijn met geuze!

 

 

  

NET GEMIST: Speurneuzen

Alles bekijken
 • Speurneuzen afl. 10: het Kasteel van Gaasbeek

  De speurneuzen trekken naar het Kasteel van Gaasbeek. Daar ontmoeten ze drie geheimzinnige figuren: de restaurator, de gids en een roze bewaker. Ze vertellen elk een geheimzinnig verhaal. Maar wie vertelt de waarheid? Gelukkig zijn er de speurneuzen. ‘Want al is de leugen nog zo snel, de speurneuzen achterhalen ze wel’.
 • Speurneuzen afl. 9: Overijse druivenstreek

  De speurneuzen trekken deze keer op avontuur door ‘pittig’ Overijse met z’n druivenserres op Solheide en het bezoekerscentrum Dru!f. Een druiventeler, een machinist en de druivenambassadeur vertellen elk een geheimzinnig verhaal. Maar wie vertelt de waarheid?
 • Speurneuzen afl. 8: het Zoniënwoud

  Onze speurneuzen trekken naar het Zoniënwoud in Hoeilaart. Ze krijgen er boeiende verhalen te horen van de boswachter, de heemkundige en de natuurgids Maar één van hen liegt. Kunnen de kinderen de leugenaar van het Zoniënwoud ontmaskeren?
 • Speurneuzen Afl. 7: AfricaMuseum

  Onze speurneuzen naar het AfricaMuseum in Tervuren. De restorator, de collectiebeheerder en de communicatieverantwoordelijke vertellen elk een best spannend verhaal. Maar één van hen liegt? Kunnen de kinderen de leugenaar van het AfricaMuseum ontmaskeren? Zeker kijken!
 • Speurneuzen Afl. 6:Herisemmolen in Alsemberg

  Deze week trekken de speurneuzen op avontuur naar de Herisemmolen in Alsemberg. De plaatselijke gids, de smid en de stalmeester vertellen elk een best spannend verhaal. Maar één van hen liegt? Kunnen de kinderen de leugenaar van de papiermolen ontmaskeren? Zeker kijken!