Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Over de Rand

NET GEMIST: Over de Rand

Alles bekijken
 • Over de Rand: het Taaljournaal

  In Over de Rand blikken we terug op het Taaljournaal. Daarin zetten we de vele initiatieven in de kijker die kinderen tijdens schoolvakanties helpen om Nederlands te leren.
 • Over de Rand: het Taaljournaal

  In Over de Rand blikken we vooruit naar het Taaljournaal. Daarin zetten we de vele initiatieven in de kijker die kinderen tijdens schoolvakanties helpen om Nederlands te leren.
 • Over de Rand: containerklap

  In Over de Rand zoomen we in op ‘Containerklap’, een nieuw initiatief van vzw de Rand dat mensen via de digitale weg dichter bij elkaar wil brengen.
 • Over de rand: Onderwijs in onze regio

  De Vlaamse Rand heeft nood aan extra capaciteit in het onderwijs. Hoe slagen scholen erin om extra plaatsen te creëren. We trokken voor antwoorden naar verschillende scholen in Overijse en in Vilvoorde.
 • Over de Rand: Meer middelen voor meer toegankelijk groen

  De Vlaamse overheid maakt dit jaar opnieuw geld vrij voor de aankoop en de inrichting van toegankelijke groene ruimte in de Vlaamse Rand.
Nieuws

RandKrant organiseert fotowedstrijd voor postkaartenreeks

Het tijdschrift RandKrant van vzw ‘de Rand’ organiseert een fotowedstrijd in de Vlaamse Rand. De knapste inzendingen zullen vereeuwigd worden in een postkaartenreeks. Deelnemen kan tot 16 mei.

Nieuws

Jonge boeren voeren actie in Rode: “Geef ons een toekomstperspectief”

Deze week trekken de leden van de Groene Kring, de grootste vereniging van jonge land- en tuinbouwers, met een colonne tractoren door Vlaanderen. Vandaag deed de colonne Vlaams-Brabant aan, met stopplaats in Sint-Genesius-Rode. “Onze toekomst staat onder druk”, zeggen de jonge boeren.

 

Nieuws

Vilvoordse anderstalige kinderen oefenen Nederlands op de stoep

Bijna 100 Vilvoordse kinderen krijgen deze paasvakantie een bezoekje van vrijwilligers. Samen met hen krijgen ze de kans om hun Nederlands te oefenen op een speelse manier.

Nieuws

Verkoop speed pedelecs neemt opnieuw toe

De verkoop van speed pedelecs zit opnieuw in de lift. In Vlaams-Brabant steeg het aantal inschrijvingen van de snelle fietsen tijdens de eerste drie maanden van dit jaar met tien procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van mobiliteitsfederatie Traxio.

Nieuws

Randsporters: nieuwe online club voor wandel-, fiets- en looproutes in de Vlaamse Rand

‘Randsporters’, zo heet de nieuwe club op de populaire sportapp Strava. “Met Randsporters willen we een online ontmoetingsplek zijn waar lopers, fietsers en wandelaars hun favoriete routes in de Vlaamse Rand kunnen uitwisselen”, zegt Leeuwenaar en initiatiefnemer Jeroen Tiebout.

Nieuws

Binnenkort geen tweetalige MIVB-bussen meer in Vlaamse Rand

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB werkt aan een systeem waarbij tweetalige aankondigingen op bussen straks verleden tijd zijn. Dat blijkt uit een schriftelijke vraag van N-VA-parlementslid Inez De Coninck aan Vlaams minister van mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD).

NET GEMIST: het Taaljournaal

NET GEMIST: het Taaljournaal

Nieuws

Afl.4 Taaljournaal: Taal- en voetbalstage bij KV Zuun

In het Taaljournaal zetten we telkens een initiatief in de kijker dat kinderen tijdens schoolvakanties helpt om Nederlands te leren. Deze week vertoeven we op de taal-voetbalstage van K.V. Zuun.

Afl.3 Taaljournaal: Reis rond de wereld in Beersel

Een ‘Reis rond de Wereld’, dat is de rode draad doorheen het taalkamp van de gemeente Beersel, vzw Biebaleven en vzw Horizon.

NET GEMIST: 'In Asse Gekruid'

Alles bekijken
 • In Asse Gekruid (afl. 4): Mathilde uit Oostenrijk (kärtner käsenudel) en Maria uit Moldavië (pannenkoeken)

  Mathilde Köchl (Oostenrijk) verrast ons met een een kärtner käsenudel en Maria Bichir (Moldavië) creëert een culinaire toren van pannenkoeken met kersen.
 • In Asse Gekruid (afl.3): Gwen uit Viëtnam (noedelsoep) en Satenik uit Armenië (pikant gerecht)

  Gwen Hoang verrast ons met een Vietnamese noedelsoep en Satenik Vardanyan uit Armenië pakt uit met het pikante gerecht 'niet praten, maar eten'
 • In Asse Gekruid (Afl.2): Fineas uit Roemenië (ovenschotel) en Ruoshan uit Syrië (appeltaart)

  Fineas is amper 11 maar hij maakt een schitterend Roemeense ovenschotel uit zijn vroegere thuisland. En Ruoshan uit Syrië verwent ons met lekkere Syrische appeltaart.
 • In Asse Gekruid (Afl.1): Eirini uit Griekenland (moussaka) Sonja uit Congo (kip met pindakaas)

  Kijk, ruik, proef en geniet van hoe Assenaars heerlijke gerechten uit hun land van herkomst klaarmaken in de hotelschool van Campus Wemmel . Sonja Ntwa Wamo (Congo) maakt kip met pindakaas en Eirini Dimitrakopoulou (Griekenland) bereidt een heerlijke moussaka.
 • In Asse Gekruid (afl.8 - Eirini Dimitrakopoulou uit Griekenland)

NET GEMIST: de Taalhelden

Alles bekijken
 • AFL4 Taalhelden: Marc en Ange. Buren. (Asse)

  Anderstaligen helpen om het Nederlands onder de knie krijgen. Het is iets waar iedere Nederlandstalige een steentje kan toe bijdragen. Hoe? Daar gaat Taalhelden over. In de laatste aflevering volgen we Ange uit Rwanda. Zij woont in Asse in dezelfde straat als Marc en daar is ze blij mee. Want de buurman helpt haar met het Nederlands.
 • AFL3 Taalhelden: Herwig en Olivier op de sportclub. (Dilbeek)

  Anderstaligen helpen om het Nederlands onder de knie te krijgen. Het is iets waar iedere Nederlandstalige een steentje kan toe bijdragen. Hoe? Daar gaat Taalhelden over. In de derde aflevering volgen we Olivier en Herwig. Olivier is jeugdcoördinator bij voetbalclub Groot Dilbeek. Als Brusselaar is Frans zijn moedertaal. Herwig, ex-bestuurslid van de club, helpt Oliver al jaren met het Nederlands.
 • AFL2 Taalhelden: Cynthia en Fang, collega’s (Grimbergen)

  Anderstaligen helpen om het Nederlands onder de te knie krijgen. Het is iets waar iedere Nederlandstalige een steentje kan toe bijdragen. Hoe? Daar gaat Taalhelden over. In de tweede aflevering volgen we Cynthia en Fang. Ze werken samen op de afdeling voor ouderen met dementie van woonzorgcentrum Heilig Hart in Grimbergen. Fang heeft Thaïse roots, Cynthia helpt haar met het Nederlands.
 • AFL1 Taalhelden: Els en Silvia, mama's aan de schoolpoort (Beersel)

  Anderstaligen helpen om het Nederlands onder de knie krijgen. Het is iets waar iedere Nederlandstalige een steentje kan toe bijdragen. Hoe? Daar gaat Taalhelden over. In de eerste aflevering volgen we Els. Die is voorzitter van de ouderraad van de Gemeentelijke Basisschool Blokbos in Beersel. Els helpt Silvia met het Nederlands. Silvia heeft Spaanse roots, ook haar kinderen gaan naar Blokbos. Aan de schoolpoort leerden de mama’s elkaar drie jaar geleden kennen.

De Vlaamse Rand: DOORSPEKT met DIALECT

Alles bekijken
 • Doorspekt met dialect: Asse

  Voor de laatste aflevering in onze reeks 'De Vlaamse Rand Doorspekt met Dialect' gaat Tom te rade bij onze hoofdredacteur Dirk De Weert uit Asse. Na rijp overleg spreken ze samen af bij Dries Van Mileghem van restaurant ‘In den IJzerwinkel’ op de Hopmarkt. Verorberen zij dit weekend de slimste Assenaar?
 • Doorspekt met dialect: Vilvoorde

  Tom trekt naar Vilvoorde waar ze sinds mensenheugenis gek zijn op paardenvlees. Maar weet jij wat 'schep' is? Je komt er alles over te weten bij de mannen van de Vilvoordse kookclub.
 • Doorspekt met dialect: Merchtem

  In 'De Vlaamse Rand doorspekt met Dialect' trekt Tom naar Merchtem, sinds mensenheugenis een gemeente van kippenkwekers. En dat heeft zo zijn sporen nagelaten in de lokale gastronomie. Onze gastheer is voormalig burgemeester Eddie De Block. Samen met Mariette toveren zij een ware delicatesse uit de pan...
 • Doorspekt met dialect: Beersel

  Vier weken lang doorkruist Tom Serkeyn de Vlaamse Rand op zoek naar streekgerechten uit grootmoeders keuken én op smaak gebracht met een pittig dialect. Dit weekend is Beersel aan de beurt. En daar bereidt Olivier Dumoulin: konijn met geuze!