Vliegtuigen op Brussels Airport

Brussels minister Maron in beroep tegen omgevingsvergunning Brussels Airport

don 18 apr

Brussels minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) gaat in beroep tegen de nieuwe omgevingsvergunning die Vlaanderen afleverde voor Brussels Airport. Volgens Maron houdt de vergunning te weinig rekening met het welzijn en de gezondheid van omwonenden van de luchthaven in Zaventem. Opvallend: collega-minister Sven Gatz (Open VLD) in de Brusselse regering geeft aan zich te verzetten tegen de plannen tot beroep.

Maron noemt de omgevingsvergunning voor Brussels Airport niet ambitieus genoeg. “Gezien de impact van de vergunning op de Brusselse bevolking en het geen rekening houden met de vragen van de Brusselse regering, zal ik volgende donderdag voorstellen om de procedure van belangenconflict te starten tegen de vergunning,” zegt Maron bij Het Laatste Nieuws. Brussels minister Gatz is het daar niet mee eens en laat dit optekenen op sociale media: "De nieuwe exploitatievergunning is veel beter dan de vorige, onder meer op het vlak van milieu en geluidsoverlast. De luchthaven is een economische motor die werk biedt aan veel laaggeschoolde Brusselaars. Ik zal dan ook niet akkoord gaan met het beroep, want het is niet in het belang van Brussel."

De Brusselse regering vroeg een verbod op nachtvluchten, het aantal vliegbewegingen te beperken tot 220.000 per jaar en een nieuwe, minder luidruchtige vloot.

Volgens de afgeleverde vergunning mogen er jaarlijks tot 240.000 vliegbewegingen plaatsvinden, worden de nachtvluchten niet afgeschaft, maar beperkt en moet de luchthaven prioritair werk maken van stillere vliegtuigen.