gezond_zomers_carpaccio_5.png

Gezond zomer: 2 x carpaccio

zat 5 aug

De carpaccio die Ilse vandaag maakt is niet de klassieke versie die we allemaal kennen. Ilse gaat aan de slag met twee verrassende varianten met runds- en kalfsvlees.

 

Snelle Vitello tonato

Voor 4 personen - 25 minuten

Ingrediënten

  • 450 g kalfssteak
  • 100 g tonijn (blik)
  • 4 el mayonaise
  • Peper en zout
  • 50 g Parmezaan schilfers
  • 1 bosje bloedzuring of 50 g rucola
  • 12 kerstomaatjes
  • 2 el kappertjes (op azijn)
  • olijfolie

Bereiding

  1. Bak de kalfssteak heel kort langs beide kanten in een pan met wat olijfolie, kruid met peper en zout. Het vlees moet nog rosé zijn. Laat het even rusten onder aluminiumfolie, in de koelkast.
  2. Plet de tonijn fijn en mix met de mayonaise, voeg water (ongeveer 2 el) toe tot je een sausstructuur bekomt. Kruid nog met peper en zout.
  3. Halveer de kerstomaten en meng ze met de kappertjes en wat olijfolie.
  4. Snijd het vlees in dunne plakjes. Verdeel de plakjes over 4 borden. Lepel er de tonijnsaus over. Werk af met de verkruimelde Parmezaanschilfers, kappertjes, kerstomaatjes en de blaadjes bloedzuring. Doe er nog een krakje peper uit de molen over en serveer.

Salade van Rundscarpaccio, asian style

Voor 4 personen - 30 minuten

Ingrediënten

  • 450 g rundsvlees (filet pur, wit-blauw, vrouwelijk)
  • 200 g veldsla
  • 200 g tuinbonen (diepvries)
  • 1 bosje lente-ui
  • 2 el maïsolie
  • 1 el olijfolie
  • 1 el geroosterde sesamzaadjes
  • Vinaigrette
  • 2 el limoensap
  • 3 el sinaasappelsap
  • 1 el gehakte peterselie
  • 1 rode chili
  • 1 kl wasabi
  • 2 el sesamolie
  • 5 el olijfolie
  • Peper en zout

Bereiding

  1. Verhit een grillpan en borstel de filet pur in met olijfolie. Schroei het vlees dicht. Haal het van de grillpan en laat het, gewikkeld in aluminiumfolie afkoelen in de koelkast.
  2. Maak de dressing. Snipper chili en peterselie fijn, meng met limoen- en sinaasappelsap, wasabi, sesam-en olijfolie. Kruid met peper en zout.
  3. Haal de tuinbonen uit het vliesje. Spoel en droog de veldsla. Verwijder de worteltjes van de lente-ui en laat ongeveer 2/3 van het groen aan de lente-ui. Halveer ze in de lengte. Bak ze kort op de grillpan en kruid met peper en zout.
  4. Snijd het vlees in zo dun mogelijke plakjes. Verdeel de veldsla over de borden. Leg er de lente-ui en plakjes vlees op. Strooi er de lente-ui over en wat van de dressing.
  5. Serveer wat extra dressing apart in een potje bij de salade van carpaccio.