koper.png

Aantal koperdiefstallen vorig jaar met 73% gedaald

vrij 23 jan 2015

Het aantal koperdiefstallen op de spoorwegen in ons land is vorig jaar met 73% gedaald. In totaal werden er 217 koperdiefstallen geregistreerd waarvan 26 in Brussel en de Rand. 

Het nationaal actieplan tegen koperdiefstallen van de NMBS, Infrabel, de politie en de overheid heeft zijn vruchten afgeworpen. Dat plan dat in 2013 werd gelanceerd bevat maatregelen zoals het vervangen van koper door aluminium en het minder zichtbaar maken van de kabels. Voorts mogen schroothandelaars geen cash meer ontvangen bij de verkoop van koper. Tot slot werd het aantal controleacties door Securail en de politie opgevoerd.

Dat heeft geresulteerd in een forse daling van het aantal koperdiefstallen. Ondanks het goede resultaat blijft waakzaamheid geboden in en rond grote steden. 1 op de 10 koperdiefstallen werd gepleegd in Brussel en de Rand. Maar ook in Antwerpen en Henegouwen is het probleem nog lang niet van de baan.

[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"25111","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"323","width":"610"}}]]

Vertragingen

De diefstallen veroorzaken dagelijks 40 minuten vertraging per dag. In 2012 (het zwarte jaar) was dat nog 3u30 minuten per dag.