Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Ideaal zomerweer voor het Grote Vlinderweekend

Ideaal zomerweer voor het Grote Vlinderweekend

Vandaag tellen opnieuw duizenden Vlamingen de vlinders in de tuin tijdens Het Grote Vlinderweekend. Natuurpunt wil zo te weten komen welke vlinders het goed doen en welke het moeilijk hebben.

In onze regio werd tijdens het vorige telweekend de atalanta (foto 2) het vaakst waargenomen. Daarna volgden het klein koolwitje (foto 1) en het bruin zandoogje. Of dat momenteel nog zo is komen we dit weekend te weten tijdens het Grote Vlinderweekend.

De bedoeling is dat wie deelneemt, een rondje door de tuin loopt en gedurende een kwartier alle vlinders noteert. De grootste kans om veel vlinders te zien heb je op een zonnig moment. Een betere zondag had Natuurpunt dus niet kunnen selecteren want het KMI voorspeelt vandaag zonnig weer met maxima rond 22 graden. 

Vlinderactiviteiten in Londerzeeln Zemst en Herne

Op enkele locaties organiseert Natuurpunt verschillende vlinderactiviteiten. Zo speurt Natuurpunt Londerzeel in de natuurgebieden langs de Robbroekstraat gewapend met vlindernet en fototoestel naar vlinders. Afspraak om 14u aan de Sint-Niklaasstraat (na de rotonde met de Robbroekstraat) in Steenhuffel.

In Zemst kan je een bloemrijke privétuin bezoeken die grenst aan het Kollintenbos, een gebied dat beheerd wordt door Natuurpunt. Veel bloemen betekent uiteraard ook veel vlinders. Wie ze wil ontdekken kan een beroep doen op de vlindergidsen van Natuurpunt. Afspraak om 14u aan het waterzuiveringsstation Aquafin aan de Humbeeksebaan in Zemst-Laar.

In Herne is er een vlindertreffen in het Dominicanessenklooster van 12u tot 18u30. Zowel voor jong als ietwat ouder worden er die namiddag tal van originele activiteiten en attracties opgezet met onder meer een vlinderspeurtocht, het blotevoetenpad, kamishibai-verhalen op basis van vertelplaten over de natuur voor kinderen, springkastelen, streekproducten en -bieren, een fotoworkshop, enzovoort. Een overzicht van alle activiteiten vind je op www.natuurpunt.be