school_terug_open_vilvoorde5.jpg

Brugfiguren moeten Vilvoordse kleuters weer op school krijgen

vrij 1 sep 2017

Vilvoorde stelt 3 brugfiguren aan om ouders van anderstalige en buitenlandse gezinnen te overtuigen van het belang van de kleuterklas. Eerder was al gebleken dat in Vilvoorde 30 % van de kleuters niet ingeschreven raakt of zeer onregelmatig naar school gaat.

Vilvoorde telt veel nieuwkomers van buitenlandse afkomst. Een groot deel van hen stuurt zijn kinderen niet of onregelmatig naar de kleuterschool. Daardoor lopen deze kinderen later een grotere kans op school- en taalachterstand op. Op de kleuterschool leren de kinderen immers kennis en vaardigheden die hen voorbereiden op het lager en secundair onderwijs. Kinderen die vroeger naar school gaan, kunnen ook beter delen, samenwerken, zelfstandig werken...

Om aan het probleem iets te doen, maakt Vilvoorde werk van de aanwerving van 3 brugfiguren. Die moeten ouders motiveren om hun kinderen naar de klas te sturen. Het zijn liefst zelf ouders die andere ouders aanspreken. "Het blijkt dat de kleuters vaak wel ingeschreven zijn. Maar ze komen dikwijls te laat of ze zijn een paar dagen niet aanwezig op school", zegt Vilvoords schepen van onderwijs Jo De Ro (Open VLD). "Dank zij de brugfiguren moeten de kinderen elke dag naar school kunnen gaan."