Ibtissam Bouharat is profvoetbalster: “Voetballende meisjes verdienen meer kansen"”

don 7 maa

Morgen is het internationale vrouwendag en daarom maak je deze week kennis met straffe vrouwen uit de regio. De laatste in de rij is Ibtissam Bouharat uit Londerzeel. Als profvoetbalster bij KV Mechelen zet ze zich in om het vrouwenvoetbal meer op de kaart te zetten. “Ik wil dat jonge voetballende meisjes meer kansen krijgen dan ik er gekregen heb.”

Ibtissam Bouharat is niet de eerste de beste. Vandaag verdedigt ze de kleuren van Malinwa, maar eerder speelde ze al bij RSC Anderlecht, Standard Liège en PSV Eindhoven. Daarnaast is ze Marokkaans international en werd in 2015 verkozen tot Marrokaanse sportvrouw van het jaar. En dat na een stroef begin. “Ik was al sinds jongs af aan verliefd op het spelletje, maar mocht van mijn ouders nooit voetballen. Zij vonden dat meisjes niet op een voetbalveld thuishoorden. Maar op mijn vijftiende heb ik toch de toestemming gekregen.”

Haar ouders veranderen van mening als ze Ibtissam aan het werk zien op een schooltornooi in Schepdaal. “Het was de eerste keer dat ze mij bezig zagen. Ze schrokken niet alleen over het talent dat ik had, maar ook over de passie en liefde die ik voor de sport voelde. Ze hebben volgens mij toen ingezien dat het fout was om mij van het voetbalveld weg te houden.”

“Mijn ouders vonden voetbal niets voor meisjes. Maar toen ze mijn liefde en passie voor de sport zagen, wisten ze dat het fout was om mij van het veld weg te houden.”

- Ibtissam Bouharat - Profvoetbalster

Evolutie vrouwenvoetbal gaat traag

Naast profvoetbalster was Ibtissam in het verleden ook scout en jeugdtrainer bij onder meer Diegem Sport, Ritterklub Jette en de Belgische voetbalbond. Vandaag combineert ze het voetbalveld met een professionele carrière bij Double Pass. Dat is een audit- en consultancykantoor dat voetbalclubs, competities en federaties over de hele wereld doorlicht en adviseert. Ibtissam focust er zich op talentontwikkeling en het vrouwenvoetbal.

“Ik zie de voetbalwereld evolueren, maar het gaat veel te traag. Spijtig genoeg moeten wij als vrouwen nog altijd vechten voor hetgeen mannen zomaar krijgen. Na al die jaren is dat best vermoeiend. Zo heeft KV Mechelen net beslist om met de vrouwenploeg niet meer op het hoogste niveau aan te treden. Het vraagt volgens de club een te grote financiële inspanning. Dat maakt mij boos en verdrietig tegelijkertijd.”

Die onzekerheid voelt Ibtissam ook als ze in 2016, ze is dan 26 jaar, een opvallende keuze maakt. “Om een toekomst voor mezelf te kunnen opbouwen, heb ik toen besloten om te kappen met het profvoetbal. Het leverde mij financieel niet genoeg op om van te kunnen leven. Op dat vlak is het nu toch al beter. In Frankrijk is er bijvoorbeeld een wet die zegt dat profvoetbalsters een loon krijgen als ze zwanger zijn en mama worden. Toen ik op mijn 26ste aan kinderen begon, betekende dat het einde van mijn profcarrière.”

Stimuleren en inspireren

Zes jaar na haar afscheid en twee kinderen later stoomt Ibtissam zich samen met een personal coach klaar om opnieuw profvoetbalster te worden. Ze wil nu vooral genieten van het spel en haar ervaringen doorgeven aan haar ploeggenoten. Daarnaast is ze ook ambassadrice bij Buurtsport. “Daarmee wil ik de toekomst van het vrouwenvoetbal verbeteren. Er zijn momenten geweest dat ik aan mezelf getwijfeld heb omdat ik niet altijd de mogelijkheden had. Ik wil dat jonge voetballende meisjes meer kansen krijgen dan ik er gekregen heb. Ik wil hen inspireren om hun dromen waar te maken.”

“Spijtig genoeg moeten wij als vrouwen nog altijd vechten voor hetgeen mannen zomaar krijgen. Ik wil dat jonge voetballende meisjes meer kansen krijgen dan ik er gekregen heb.”

- Ibtissam Bouharat - Profvoetbalster