Eerste resultaten Vlaams Parlement: N-VA blijft grootste partij, Vlaams Belang tweede

zon 9 jun

N-VA is de winnaar van de verkiezingen in Vlaams-Brabant. De partij moet licht inboeten, maar blijft ver voor de tweede partij Vlaams Belang. Vooruit en PVDA winnen. Groen en Open Vld zitten in het verliezende kamp, maar de liberalen gaan er minder fors op achteruit in vergelijking met de rest van Vlaanderen.

In de Kamer haalt N-VA ruim 25% van de stemmen, zo'n 10% meer dan het Vlaams Belang. Vooruit wint meer dan 4% en wordt zo de derde partij. Cd&v en Open Vld blijven steken rond de 12%. Het verlies van de liberalen is in Vlaams-Brabant wel minder groot dan in de rest van Vlaanderen. PVDA (8,6%) groeit fors en haalt de kiesdrempel. Groen sluit de rij met 8,4% van de stemmen. Voor U, Partij Blanco, B.U.B. en L'UNIE halen de kiesdrempel niet.

De uitslagen voor het Vlaams Parlement volgen de trend als die in de Kamer. Ook hier is N-VA de grootste partij, met zo'n 23% van de stemmen. Vlaams Belang is ook hier de tweede partij met iets meer dan 16% van de stemmen. Ook in het Vlaams Parlement wordt Vooruit in onze provincie de derde partij. Open Vld is de vierde partij met iets minder dan 13% van de stemmen. Cd&v moet met 12% van de stemmen licht inboeten, terwijl ook op Vlaams niveau PVDA doorbreekt in Vlaams-Brabant. Ook hier sluit Groen de rij. UF, Voor U, Volt Europa en Partij voor de Bomen halen de kiesdrempel niet.