Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Net gemist

Bekijk hier onze laatste uitzending

Nieuwsuitzendingen RINGtv

Nieuws

NIEUWS 18/09/2018

Bekijk hier het nieuws van dinsdag 18 september.

NIEUWS 17/09/2018

Bekijk hier het nieuws van maandag 17 september.

NIEUWS 14/09/2018

Bekijk hier het nieuws van vrijdag 14 september.

NIEUWS 13/09/2018

Bekijk hier het nieuws van donderdag 13 september.

In Bange Tijden

Alles bekijken
 • IN BANGE TIJDEN: Wie schrijft die blijft

  Geen radio, geen televisie, geen internet…aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog zijn de kranten de belangrijkste bron van informatie voor de bevolking. Naast de nationale pers floreren ook de lokale bladen. In elke middelgrote gemeente of kleine stad, zoals Halle bijvoorbeeld, verschijnen wel meerder periodieken, meestal weekbladen. De vooroorlogse media zijn dus alomtegenwoordig, erg divers en sterk verzuild. Maar de gedachten zijn tenminste nog vrij, tot de oorlog uitbreekt…
 • IN BANGE TIJDEN: De kroniekschrijver van Asse

  Op donderdag 20 augustus 1914 nemen de Duitse troepen Brussel in zonder slag of stoot. De volgende ochtend verschijnen de eerste uhlanen of Duitse verkenners te paard of in Asse. Dan volgt drie dagen lang een stroom voetvolk, ruiterij, kanonnen, wagens en allerhande rollend materieel. Via Asse trekken ze naar de Dendervallei en zo richting Franse grens. Dit tafereel wordt gadegeslagen door journalist, krantenuitgever én Assenaar Richard Dieudonné Hij noteert het allemaal in zijn dagboek dat hij gedurende de hele oorlog minutieus zal bijhouden. In het geheim natuurlijk, want een dagboek bijhouden is strafbaar.
 • IN BANGE TIJDEN: Daar is de burgerwacht

  Bij het begin van de oorlog doet de bevolking nogal lacherig over de Burgerwacht, die vindt het maar een operettelegertje, of heeft het over “zondagssoldaten” omdat de infanteristen van de Burgerwacht slechts enkele zondagen per jaar oefenen. Wanneer op 4 augustus 1914 de oorlog uitbreekt mogen de meer dan 45.000 burgersoldaten de confrontatie met de Duitsers trouwens niet aangaan. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de Belgische regering de Burgerwacht al op 13 oktober ontbindt. Maar er zijn een aantal Burgerwachten die zich daar niet onmiddellijk bij neerleggen. Eén van is Puck Chaudoir, een uitzonderlijk, volgens sommigen roekeloze figuur…
 • IN BANGE TIJDEN: Uit as herrezen

  Zemst, Hofstade, Weerde, Elewijt en Eppegem lagen in augustus en september 1914 midden in de vuurlijn, met alle gevolgen van dien. Van de 1357 woningen in de vijf dorpen werden er 426 vernield en 770 geplunderd. 90% van het woningbestand was dus getroffen door het oorlogsgeweld. Het zou een hele tijd duren voor de inwoners van de verwoeste dorpen weer allemaal een dak boven hun hoofd hadden.
 • IN BANGE TIJDEN: Duitse krijger en schrijver in Herne

  Op 24 maart 1914 arriveert er een bataljon Duitse soldaten in Herne. Ze komen van het front in de Champagne om er een poosje uit te rusten. Eén van die soldaten zal enkele dagen later zijn 20ste verjaardag vieren in Herne. Het is Ernst Jünger die later de meest omstreden Duitse schrijver van zijn tijd zal worden.