Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

10 jaar RINGtv-KOK: chocoladetaartje met Rodenbach Fruitage (vader en dochter, The Best Ever)

10 jaar RINGtv-KOK: chocoladetaartje met Rodenbach Fruitage (vader en dochter, The Best Ever)

De finale van 10 jaar RINGtv-KOK was er eentje om duimen en vingers bij af te likken. Onze finalistenduo’s kregen de opdracht om een gastronomisch diner van vier gangen te serveren aan een jury en een aantal gasten. Kers op de taart moest het dessert zijn, al was dat niet makkelijk. De opdracht luidde namelijk “maak tien individuele taartjes en gebruik daarbij Rodenbach Fruitage”. Luk en Lina gingen voor chocolade en bier, altijd een winner!

Ingrediënten voor de taartbodem:
- 100 gram fondantchocolade
- 16 dentellekoekjes
- 6 zandkoeken
- 30 gram gepofte rijst

Bereiding:
- Maal de koekjes fijn en voeg de gepofte rijst toe
- Smelt de chocolade en meng deze goed onder de koekjes en rijst
- Lepel een dun laagje in de ronde uitsteekvormen en duw stevig aan
- Zet je ringen in de koelkast zodat je bodem kan opstijven.

Ingrediënten voor de biscuit:
- 150 gram eieren
- 80 gram eidooier
- 60 gram suiker
- 60 gram blonde cassonade
- 80 gram bloem
- 10 gram maïzena
- 25 gram cacaopoeder
- 20 gram gesmolten boter

Bereiding:
- Mix de eieren en dooiers met de gewone suiker op een hoge stand.
- Zeef de cacaopoeder, maïzena, cassonade en bloem
- Voeg dit toe aan de eieren door er luchtig onder te lepelen
- Voeg de gesmolten boter toe
- Giet het mengsel in een laag van 2 cm op een bakplaat met bakpapier
- Zet 20 min in oven op 200°C

- 1 dopje Kirsch
- 120 gram frambozen en braambessencoulis
- 5 cl room
- 175 gram chocolade
- 200 gram opgeklopte room

Bereiding:
ënten>
- Verwarm de coulis en voeg er 1 dopje Kirsch en 5 cl room aan toe
- Voeg hier de chocolade bij en laat je deze wegsmelten (= ganache)
- Klop de room op in mixer
- Lepel de slagroom beetje bij beetje bij de afgekoelde ganache
- Schep de mousse in een spuitzak en bewaar in koelkast.

Ingrediënten voor de gelei:

- 1,5 flesje Rodenbach Fruitage
- 2 eetlepels frambozencoulis
- een zakje agar agar
- 2,5 blaadjes gelatine

Bereiding:
- Verwarm de Rodenbach en coulis en voeg de agar agar toe
- Haal het pannetje van het vuur en voeg de gelatine toe
- Giet de gelei op een bakplaat en zet het in de koelkast om op te stijven.Ingrediënten voor de afwerking van het taartje:
- 100 gram fondantchocolade
- Verse rode vruchten: frambozen, braambessen

Afwerking:
- Smelt de chocolade au bain-marie en giet deze in een spuitzak
- Rol plasticfolie uit op een bakplaat of plateau en trek horizontale en meteen daarna verticale lijnen
- Zet de chocolade in de koelkast om op te stijven
- Nadat de chocolade goed is opgesteven, steek je rond vormpjes uit met een uitsteekvorm (zelfde diameter van de taartjes)

- Vervolgens stel je taartjes als volgt samen – waarbij je steeds dezelfde diameter uitsteekvorm gebruikt :
- Begin met 1 uitgestoken bodem
- 1 laagje afgekoelde gelei
- 1 laag biscuit ingewreven/doordrenkt van de restjes van de uitgestoken gelei (lichtjes opgewarmd)
- 1 laagje mousse
- 1 laagje verse bessen
- Afwerken met de chocoladedecoratie en 2-3 bessen en een blaadje munt.