Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

10 jaar RINGtv-KOK: spiegelgebakjes met Rodenbach fruitage (professoren)

10 jaar RINGtv-KOK: spiegelgebakjes met Rodenbach fruitage (professoren)

De finale van 10 jaar RINGtv-KOK was er eentje om duimen en vingers bij af te likken. Onze finalistenduo’s kregen de opdracht om een gastronomisch diner van vier gangen te serveren aan een jury en een aantal gasten. Het dessert was bij de professoren de kers op de taart: prachtige spiegelgebakjes die heerlijk smaakten!

- Zet de oven op 210 graden

De biscuit:
- Klop 3 eieren zacht op
- Voeg 100 gram suiker toe
- Klop 10 minuten op in een keukenrobot
- Spatel er zacht 80 gram bloem en 20 gram maizena door
- Spatel het deeg op een bakplaat op bakpapier gelijkmatig open
- Bak 7 minuten op 210 graden onder- en bovenwarmte
- Eens uit de oven: draai de biscuit onmiddellijk om op een ander vel bakpapier en verwijder het bovenste bakpapier

De frambozenmousse:
- Verwarm 250 gram bevroren frambozen en voeg het sap van een halve limoen toe
- Pureer de frambozen met een mixer in een maatbeker
- Haal de frambozen door een zeef om de pitjes te verwijderen en doe de puree weer in de pan
- Voeg 75 gr pectinesuiker toe en verwarm
- Voeg 8 geweekte gelatineblaadjes toe
- Laat afkoelen

De bavarois:
- Maak Duits schuim: klop 75 g eiwit heel stevig op en voeg voorzichtig 150 gram bloemsuiker toe
- Klop 5 dl room (minstens 33 percent) en 75 gram fijne witte suiker lobbig op
- Voeg een deel van het Duits schuim bij de afgekoelde frambozenpuree
- Spatel vervolgens dit mengsel bij de rest van het Duits schuim (familie maken)
- Spatel de slagroom onder dit mengsel

De spiegel van Rodenbach fruitage:
- Laat 2 flesjes Rodenbach inkoken tot 250 ml
- Voeg 200 g witte suiker toe
- Voeg 6 geweekte gelatineblaadjes toe
- Laat afkoelen tot 30 graden ongeveer
- Voeg frambozencoulis toe (of rode kleur)

Maak de taartjes:

- Spuit in ronde, bolle siliconenvormpjes (7 cm diameter) de frambozenmousse tot ze ongeveer 2/3 gevuld zijn.
- Drenk de vormpjes even in de saus van fruitage (voordat de gelatine erbij gedaan is – of smeer in met een frambozenconfituur)
- Steek uit de biscuit 10 rondjes van 6 cm diameter en 10 rondjes van 7 cm diameter
- Duw in de mousse de rondjes biscuit van 6 cm
- Vul op met mousse tot de vormpjes volledig gevuld zijn
- Haal het teveel aan mousse weg met een spatel
- Leg de rondjes biscuit van 7 cm op de vormpjes
- Steek de taartjes in de diepvries tot ze volledig hard zijn (enkele uren)
- Eens opgesteven, haal de taartjes met een vork of prikker uit de vormpjes dompel ze omgekeerd in de spiegel
- Laat opstijven in de koelkast