ringtv_feestmenu_dessert_1.png

Dessert Feestmenu: een heerlijke kerstbuche

zat 19 dec 2020

In het RINGtv Feestmenu zijn we aan het dessert toe. Dt wordt een klassieker van formaat: de kerstbuche. Luc Jenet is leraar aan de Bakkerijafdeling van Campus COOVI in Anderlecht en kent de kneepjes van het vak als geen ander. Succes gegarandeerd dus! Hieronder vind je alvast de ingrediënten en het recept.

 

Zanddeeg

Recept:

  •       Boter of zachte margarine: 250g
  •       Bloemsuiker  Griessuiker S1 of S2: 250g
  •       Eierdooier: 2 stuks
  •       Bloem: 500g
  •       Bakpoeder: 7g
  •       Zout: 2g

Bereiding:

  • Zorgvuldig en correct afwegen van de grondstoffen.
  • De bloem met het zout en het bakpoeder samen ziften? Hierdoor bekomt men een betere verdeling van de grondstoffen onderling.
  • Vetstof op kamertemperatuur of zacht maken.
  • Suikers, smaakstof en eieren ondermengen.
  • De bloem, het zout en het bakpoeder op de bekomen compositie aanbrengen en kort  onderwrijven. Opgelet! Niet te lang mengen om het verbranden van het deeg te vermijden.
  • Het deegstuk verpakken in plastiek, om verkorsting te voorkomen.
  • Bewaren in de koelkast. (deeg laten verharden), het beste het deeg 1 dag op voorhand maken.

Hertoginnenbeslag of biscuit:

Recept voor 1 vorm 30cm lang:

  • Eieren                       3 stuks                     
  • Griessuiker S1       100   g                        
  • Bloem                     100   g

Bereiding:

  • Eieren en suiker in een keukenrobot of mixerklopper zeer luchtig opkloppen.
  • De gezeefde bloem er voorzichtig maar kordaat ondermengen.
  • De vormen ¾ vullen en onmiddellijk in de oven zetten.
  • Bakken in de oven: temperatuur 200°C, baktijd 20min.

   * Onmiddellijk het beslag omdraaien op een rooster met doek bedekt en laten afkoelen!

 

Productie kerstgebak slagroom fruit

  • De zanddeeg bodem aanpassen aan het beslag en schikken op zuivere tafel.
  • Het beslag met behulp van een zaagmes in 2 gelijke delen doorzagen.
  • Op de zanddeegbodem dun laagje slagroom aanbrengen.
  • Onderste beslagbodem op plaatsen.
  • Sauceersiroop aanbrengen op de onderste en bovenste beslag laag.
  • Slagroom aanbrengen met de platte spuitmond op de onderste beslagbodem, de stukjes aardbeien, ananas of andere fruit verdelen over de gehele lengte.
  • De bovenste beslagbodem op de bodem plaatsen, aandrukken en eventueel de bovenkant sauceren.
  • De buche mooi maskeren met slagroom en glad maken met behulp van een papiertje.
  • Het geheel omgeven met slagroom met behulp van de spuitzak! (Spuitmond plat voor kerststammen)