141112_woningdelen.copy_.jpg

Vlaams-Brabant subsidieert nieuwe projecten rond woningdelen

woe 12 nov 2014

De provincie Vlaams-Brabant zet in op nieuwe woonvormen. Begin dit jaar kregen zeven projecten van woningdelen al een stevige subsidie. Maar ook nieuwe projecten komen in aanmerking.  

Het Abbeyfield-huis in Diegem is één van de zeven woonprojecten waar de provincie Vlaams-Brabant in totaal 100.000 euro voor vrij maakte. Maar ook nieuwe initiatieven rond woningdelen komen in aanmerking voor een subsidie. “Geïnteresseerden kunnen tot eind februari volgend jaar een dossier indienen. Die kunnen een steun krijgen tussen 10000 en 20000 euro”, zegt gedeputeerde Tom Dehaene.

Ook de vele vierkanthoeves in het Pajottenland kunnen op termijn omgevormd worden tot meergezinswoningen. “Alleen is dat in de praktijk niet zo makkelijk, vaak door de regelgeving. We moeten dus zoeken naar manieren om daar meerdere gezinnen in onder te brengen”, benadrukt Dehaene. 

In vele gevallen gaat het over cohousing, waarbij de keuken en tuin bijvoorbeeld gedeeld worden. De provincie steunt deze initiatieven omdat op die manier de beschikbare woonoppervlaktes beter benut worden