De burgemeesters van de Noordrand

Noordrandgemeenten voelen zich genegeerd: “Demir heeft de doos van Pandora geopend”

vrij 29 maa

De vijf Noordrandgemeenten Vilvoorde, Machelen, Meise, Grimbergen en Wemmel, die in het dossier aan één zeel trokken tot nog toe, reageren verbaasd over de toegekende vergunning door minister Demir voor Brussels Airport. Steenokkerzeel is gematigder. “De ongebreidelde uitbreidingsdrang van de luchthaven wordt gestopt”, zegt burgemeester Kurt Ryon.

De burgemeesters stellen vast dat de leefbaarheid van de Noordrand blijkbaar van geen tel is. “De minister blijkt blind mee te gaan in het pleidooi van de uitbater. Het voorziene plafond van 240.000 vluchten per jaar maakt een verdere groei mogelijk van 13 procent. De stille nachten tussen 1 en 5 uur worden wel heel korte nachten en de meest lawaaierige toestellen mogen landen tot 23 uur en opstijgen vanaf 7 uur. Van een betere spreiding van de lawaaioverlast is er geen spoor”, klinkt het bij Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde. “Waar de extra vrachtwagens die onvermijdelijk gepaard gaan met de voorziene groei van de cargo zullen parkeren blijft een mysterie. Het ziet er naar uit dat de minister klakkeloos het pleidooi van Voka is gevolgd en geen enkel oog heeft voor de leefbaarheids- en milieuhinder.”

De burgemeesters zijn bijzonder scherp voor Demir. “Ze heeft de doos van Pandora geopend. Het is zo goed als ondenkbaar dat deze vergunning niet zwaar wordt aangevochten met alle rechtsonzekerheid tot gevolg. Dit kan onze economische motor missen als kiespijn. Als Noordrandgemeenten gaan we de vergunning verder grondig bestuderen om onze verdere positie te bepalen”, aldus Bonte. “Maar de vergunning verzoent hoegenaamd het economisch belang met de leefbaarheid voor de meer dan 100.000 direct omwonenden van de luchthaven."

Kurt Ryon, burgemeester van Steenokkerzeel

“Na al die jaren mogen we eindelijk op korte termijn resultaten verwachten voor lokale problemen zoals vervuiling of het inperken van grondlawaai. Bijkomende geluidsbermen beloven ze al van in de jaren ’90."

- Kurt Ryon, burgemeester Steenokkerzeel

Ook Steenokkerzeel gaat de komende dagen en weken de vergunning grondig bestuderen. Maar daar klinken ze wel iets positiever. Burgemeester Kurt Ryon ziet goede zaken, specifiek dan voor zijn gemeente. “Er komt een plafond op het aantal vluchten wat een uitbreiding van de luchthaven richting ons dorp onnodig maakt”, zegt burgemeester Kurt Ryon. “Ook de geluidshinder voor de luchthavengemeente wordt aangepakt, net als het grondlawaai met bijkomende geluidsbermen en geluidswerende objecten. Na de belofte van in de jaren ’90, moet het nu binnen de vier jaar gerealiseerd zijn. Ook de lang beloofde proefdraailoods moet er komen en de luchthaven moet de vervuiling richting Vogelzangvijver aanpakken. Eindelijk, na al de voorbije jaren mogen we op korte termijn resultaten verwachten.”