Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Minister Verlinden na watersnood: “Hervorming Civiele Bescherming herbekijken”

Minister Verlinden na watersnood: “Hervorming Civiele Bescherming herbekijken”

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden wil dat de hervorming van de Civiele Bescherming herbekeken wordt. Dat heeft ze gezegd tijdens een persconferentie over de watersnood in ons land. Verschillende burgemeesters, ook uit onze regio, uitten de voorbije dagen en weken hun kritiek op die hervorming.

Door de hervorming sloten een aantal kazernes van de Civiele Bescherming, waaronder ook die van Liedekerke. De voorbije dagen kwam er heel wat kritiek op die beslissing omdat tijdens de ongeziene wateroverlast versterking aan hulpdiensten met zwaar en gespecialiseerd materieel van de Civiele Bescherming lang op zich liet wachten. Minister Verlinden geeft gehoor aan die kritiek. “Ik zal de opdracht geven om de rolverdeling van de Civiele Bescherming ten aanzien van de hervormde brandweerdiensten te herbekijken”, zei ze vandaag op een persconferentie.

Eind vorige maand had ook burgemeester van Herne Kris Poelaert kritiek op de hervorming. Toen het dorpscentrum van zijn gemeente dreigde onder te lopen, moest hij beroep doen op boeren omdat materieel van de Civiele Bescherming lang op zich liet wachten. “De beslissing om ze weg te halen uit Liedekerke, is totaal onverantwoord. Mensen in nood moeten zo snel mogelijk geholpen worden. De politiek heeft daarin toch fouten gemaakt”, zei hij toen.