Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Moslims in onze regio vieren Offerfeest

Moslims in onze regio vieren Offerfeest

Het is vandaag niet alleen een dag van nationale rouw, de moslimgemeenschap in onze regio viert vandaag het Offerfeest. RINGtv trok naar Merchtem, waar Shaymaa en Younis drie jaar geleden belandden nadat ze emigreerden vanuit Palestina.

Het Offerfeest wordt gevierd ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim, die bereid was zijn zoon te offeren in opdracht van God. Maar uiteindelijk mocht een ram de plaats van de zoon innemen. Om dit te herdenken slacht men tijdens het Offerfeest een schaap of een lam. Het vlees wordt gedeeld met armen, vrienden en familieleden. 

Shaymaa en Younis emigreerden drie jaar geleden vanuit de Gazastrook naar Merchtem. Zij vieren het Offerfeest in kleine kring. “Door het coronavirus is het niet mogelijk om het met de ganse familie en vrienden te doen”, zegt Shaymaa. “Vlakbij wonen een Syrische en Palestijnse familie om af te spreken. En ’s avonds trekken we naar een park in Brussel om te spelen met onze dochter.”

Niet alleen omwille van het coronavirus houdt het Palestijns gezin het rustig. “We zijn met onze gedachten vandaag ook bij de mensen die hun huizen verloren hebben of zij die gestorven zijn bij de overstromingen. We denken aan hen, of ze moslim zijn of niet”, zegt Younis.