Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Parket volgt maatregelen streng op: "celstraf tot drie maanden, boetes tot 4.000 euro"'

Parket volgt maatregelen streng op: "celstraf tot drie maanden, boetes tot 4.000 euro"'

Het parket van Halle-Vilvoorde gaat streng optreden voor mensen en bedrijven die de coronamaatregelen niet naleven. Er zal wel stapsgewijs gewerkt worden, waarbij in eerste instantie de nadruk ligt op sensibiliseren.

Het parket van Halle-Vilvoorde benadrukt dat het voor vele handelszaken geen evidentie is om tijdelijk de deuren te sluiten. “Toch gaan we onze verantwoordelijkheid opnemen. Handelszaken riskeren naast een bestuurlijke sancties zoals sluiting ook strafrechtelijk vervolgd te worden. De maatregelen overtreden is niet alleen moreel onaanvaardbaar, het is ook een misdrijf”, zegt Procureur des Konings Ine Van Wymersch.

In eerste instantie gaat politie en parket wel sensibiliseren, maar bij herhaalde inbreuken worden processen-verbaal opgesteld. De burgemeester kan een bestuurlijke sanctie opleggen door een winkel te ontruimen of sluiten. Nadien volgt een minnelijke schikking vanuit het parket van maximaal 4.000 euro. Wordt die niet aanvaard of worden nieuwe inbreuken gemaakt, volgt een dagvaarding voor de correctionele rechtbank. Die kan een gevangenisstraf opleggen van acht dagen tot drie maanden en/of een geldboete van maximaal 4.000 euro.

Ook wie het politieoptreden bemoeilijkt, riskeert sancties. “Elk parket in België gaat gevolg geven aan deze processen-verbaal”, aldus Van Wymersch. “De volksgezondheid primeert, net zoals het respecteren van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Net daarom treden we op.”