Politie controleert maand lang extra op rijden onder invloed

don 4 jun 2020

Vanaf volgende week maandag mogen de cafés en restaurants opnieuw open. Maar wie iets gaat drinken of eten, let toch maar beter op. In juni controleren de politiediensten in Vlaams-Brabant namelijk extra op rijden onder invloed. 

Rijden onder invloed blijft in Vlaams-Brabant een belangrijke ongevalsoorzaak.  Bij 11 procent van de meer dan 3.000 verkeersongevallen met lichamelijk letsel die in Vlaams-Brabant gebeurden in 2019, reed de chauffeur onder invloed van alcohol. Met een alcoholgehalte van 1,5 promille is het risico op een dodelijk ongeval 200 keer groter dan in nuchtere toestand. De reacties zijn trager en de drang om grotere risico’s te nemen in het verkeer vergroot. 

“Spreek af, duid een BOB aan. Als je nog zelf achter het stuur wil, wees dan zeker dat je niet te veel alcohol hebt gedronken. Dan hoef je niet bang te zijn dat je bij een controle tegen de lamp zou lopen", zegt Lodewijk De Witte, provinciegouverneur van Vlaams-Brabant. "Er hangt je geen zware boete boven het hoofd en het belangrijkste: je brengt jezelf én anderen niet in gevaar in het verkeer."