Proces treinramp Buizingen zal nog maanden duren

din 8 jan 2019

Bijna negen jaar na datum werd vandaag het proces over de treinramp in Buizingen ingeleid. De botsing tussen twee treinen kostte destijds aan 19 mensen het leven en meer dan 300 mensen raakten gewond. Vandaag werd meteen duidelijk dat het proces nog maanden zal duren. De pleidooien zouden pas midden september plaatsvinden. Intussen betwist de advocaat van de treinbestuurder die een stoplicht genegeerd zou hebben, de rechtsgeldigheid en conclusies van de experts.

Tijdens de inleidingszitting vandaag werd duidelijk dat het proces nog zeker een half jaar zal aanslepen. De rechtbank zal op 19 februari de technische experts verhoren en nadien krijgen de partijen de kans om hun conclusies uit te wisselen. De pleidooien zouden pas op 16 september van start gaan en een week in beslag nemen.

Intussen betwist de advocaat van de treinbestuurder de rechtsgeldigheid en de conclusies van de experts. Volgens de Béco heeft zijn cliënt nooit kunnen en mogen deelnemen aan die expertises: “Wij zijn daar nooit op uitgenodigd. Mijn cliënt heeft daar nooit aan mogen meedoen terwijl het recht vandaag voorziet dat de beklaagde moet kunnen meedoen aan dergelijke expertise. Dus wij vragen dat dat niet tegen onze cliënt kan worden gebruikt.”

Een nieuwe expertise laten uitvoeren, lijkt bijna onmogelijk aangezien de verjaring met rasse schreden nadert. De rechtbank besloot om zich vandaag nog niet uit te spreken over de kwestie.