werkenerosiepotaardegrimbergen.jpg

Provincie steunt Grimbergen in strijd tegen wateroverlast

vrij 23 jan 2015

Grimbergen krijgt regelmatig af te rekenen met water- en modderoverlast, vooral in de omgeving van de Potaarde. Dat is ook de provincie Vlaams-Brabant opgevallen. Daarom trekt ze nu 15.000 euro uit om de nodige maatregelen te kunnen treffen.

 

 

Bij felle regen heeft de omgeving van de Potaarde in Grimbergen telkens weer prijs. Het afstromend water en modder veroorzaken er ernstige overlast op straat, in de grachten en zelfs tot in de woningen.Drie nieuwe bufferbekkens met een totaal volume van bijna 900 kubieke meter moeten een eind maken aan die ellende. 

Maar die maatregelen kosten veel geld, alles samen ongeveer 220.000 euro. Gelukkig moet de gemeente dat bedrag niet helemaal zelf ophoesten. Grimbergen heeft het knelpunt Potaarde opgenomen in een goedgekeurd gemeentelijk erosieplan. Waarschijnlijk zal de Vlaamse Afdeling Land en Bodembescherming dan ook een subsidie van 75% toekennen.

Daarbovenop komt dus de 15.000 euro steun van de provincie. 'We maken van erosiebestrijding een prioriteit’', zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor landbouw en waterlopen. 'Wij zijn blij dat de gemeente Grimbergen maatregelen neemt en willen graag met financiële steun over de brug komen'.

Volgens Swinnen wil de provincie op vijf jaar tijd de grootste erosieproblemen in Vlaams-Brabant oplossen. 'Wij rekenen daarvoor op de medewerking van gemeentebesturen en landbouwers, en stellen zelf alles in het werk om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen. Wij verlichten de financiële lasten met onze subsidies, en onze drie erosiecoördinatoren zetten zich ervoor in dat alle procedures vlot en correct verlopen'.