Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Rookmelders vanaf 1 januari in elke woning verplicht

Rookmelders vanaf 1 januari in elke woning verplicht

Vanaf 1 januari zijn rookmelders in elke woning verplicht. Het Netwerk Brandweer, dat is het samenwerkingsverband van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten en de Vlaamse hulpverleningszones, lanceert daarom een bewustmakingscampagne.

Een brand verwoest niet alleen woningen, maar ook levens, weet Bert Brugghemans van Netwerk Brandweer: “meer nog dan het vuur, maakt vooral de rook slachtofffers. Net daarom zijn rookmelders van levensbelang, want ze waarschuwen je bij een brand. Als je de kans krijgt om jezelf en je gezin in veiligheid te brengen, klinkt het irritante geluid van een rookmelder plots als muziek in de oren.”

Net die boodschap wil Netwerk Brandweer overbrengen: dat rookmelders als muziek in de oren moet klinken, omdat ze levens kunnen redden. In de campagne wordt ook uitgelegd waar je op moet letten bij het aankopen en ophangen van zo’n melder. Tips daarover vind je op de website www.speelnietmetvuur.be.

De brandweer wil ook mensen aanzetten om hun rookmelders online te registreren. Wie dat voor het eind van het jaar doet op www.hangrookmelders.be maakt kans op een prijs.