20211102_191412.jpg

Wie is dichter Geert Vanhassel?

zat 7 jan 2023

Geert Vanhassel leidt als dichter de valentijnswedstrijd van RINGtv in goede banen. Hij leest alle inzendingen met bijzondere aandacht en selecteert ook de uiteindelijke winnaar die het handgemaakt juweel in goud wint. Maar wie is Geert Vanhassel?

 

Geert Vanhassel is vandaag woordvoerder en verantwoordelijk voor de externe communicatie bij het AZ Sint-Maria Halle. In een vorig leven was hij journalist op radio en televisie. Zo was hij een tijdlang één van de nieuwsankers bij RINGtv. Het ‘woord’ is dus al enkele decennia zijn beroep. Maar ook daarbuiten speelt hij als dichter graag met  taal en woorden. Tussen 2009 en 2014 was hij ook stadsdichter van Halle.

Zijn ambitie als dichter is poëzie opnieuw dichter bij de mensen brengen. Want volgens Geert Vanhassel zit poëzie al te vaak in een literair hoekje. Deze valentijnswedstrijd sluit daar perfect bij want ze nodigt iedereen uit om creatief aan te slag te gaan met taal.

Poëzie toegankelijk maken

Poëzie opnieuw wat toegankelijker maken, deed hij in het verleden ook met o.a. de muziek- en poëziefestivals ‘Dichter bij jou’ en de huiskamerconcerten ‘Wasiswordt’ (met Jan Vanlaet).  Geert Vanhassel is ook de initiatiefnemer/samensteller van de historische literaire wandeling in Halle ‘Dichter bij Vroeger’ en de gelijknamige dichtbundel (2013-De Draak)

Geert Vanhassel gaat met zijn poëzie regelmatig in interactie met andere kunstvormen. Zo werden tijdens de tentoonstelling ‘Poëzie in Pixels’ (Halle 2013, Halle 2016 & Beersel 2017) zijn gedichten vertaald in foto’s door fotograaf Stefaan Demol (5th Art Photography).  Ook werkte hij mee aan de tentoonstellingen ‘Grote Kleine Kunst’ (Pepingen 2011) en KID (Bellingen 2013).

Voor de tentoonstelling Unforget (Sint-Pieters-Leeuw 2015 en Herne, 2015), een initiatief van zo’n 13 kunstenaars uit alle mogelijke strekkingen die het oorlogsverleden levendig wilde houden, schreef hij 20 oorlogsgedichten. Die gedichten kregen intussen een nieuw leven in de poëzie- & muziekproductie ‘Klapzoen’ met het Anemos Saxophone Quartet. Met deze productie trokken de voormalige stadsdichter en het saxofoonkwartet in 2018 & 2019 langs de culturele centra in Vlaanderen.

Van de Halse stadsdichter verscheen in  april 2014 de bundel ‘Wie geen schaduw blijft’ (2014-Uitgeverij De Draak) en in 2017 de bundel 'Klapzoen', deze bundel bevat een soundtrack ( CD)  van het Anemos Saxophone Quartet en foto’s van fotograaf Thierry Van Vreckem (uitgeverij De Draak). Eerder werden al gedichten van hem opgenomen in de bundels ‘Dichter bij mijn Stad’ (2011-uitgeverij Kontrast, Nederland), ‘Lachende letters leven lang’ (2013-Poemtata), ‘Dichter bij Vroeger’ (2013-Uitgeverij De Draak), ‘Stadsdichters Verhalen’ (2012-Kontrast, Nederland).  ‘Ik voel me verf’ ( 2014-uitgeverij Liverse, Nederland) en ‘Alles in Woordenland’ (2016-Poemtata).