dsc04342.jpg

Beste souper: de recepten van Weredi

zon 14 mei 2023

Agnetha en Kenzo van Weredi kregen de opdracht met hun eigen streekproducten aan de slag te aan. Wie in de gemeente Beersel woont, dankt dan meteen aan mandjeskaas en geuze? Hieronder vind je de recepten terug zodat ook jij thuis aan de slag kan. Agnetha heeft trouwens Kenzo werkelijk meegesleurd om mee te doen aan de Trofee voor het Beste Souper. Zou ze het er met een andere partner even goed van afgebracht hebben?

 

 

Balletjes in geuze

Benodigdheden

Balletjes

  • +/- 800 g gemengd gehakt

  • 2 sjalotten, fijngesneden

  • 1 teentje look, fijngesneden

  • Snuifje cayennepeper

  • Snuifje nootmuskaat

  • Peper en zout

  • 2 eieren

  • Paneermeel

Saus

  • 2 ajuinen

  • 2 el bloem

  • 2 el room

  • 100 g gerookt spek in reepjes/blokjes

  • 37,5 cl geuze (Oud Beersel) en natuurlijk een extra fles voor de chef

  • 50 cl kippenbouillon

  • 1 steranijs

  • Fijngesnipperde platte peterselie en dragon

 

Bereiding

  1. Voeg alle ingrediënten voor de balletjes samen in een grote kom en meng alles goed onder elkaar.
  2. Vorm balletjes ter grootte van een golfbal.
  3. Bak de balletjes rondom bruin in wat boter.
  4. Bak het gerookt spek aan in een andere pan tot het licht krokant is.
  5. Voeg de ajuin toe en bak lichtjes bruin
  6. Voeg de lepels bloem toe en roer goed.
  7. Blus met de geuze en schraap de bodem goed los.
  8. Giet de bouillon erbij, voeg het steranijs toe, breng aan de kook en laat nadien lichtjes verder pruttelen op een zacht vuur gedurende +/- 40minuten.
  9. 10 minuten voor het einde voeg je de 2 lepels room en de balletjes toe.
  10. Laat doorwarmen.
  11. Werk af met de peterselie en dragon.
  12. Serveer met puree afgewerkt met een lepel mosterd, fijngesneden verse dragon en peterselie.

 

Kaastaart met mandjeskaas en limoncello

Benodigdheden

  • 300 g zandkoekjes
  • 100 g pistachenoten
  • 100 g boter
  • 250 ml volle room
  • 250 g mandjeskaas
  • 2 eiwitten
  • 100 ml limoncello
  • 100 g suiker
  • 5 blaadjes gelatine
  • 40 g kokosschilfers

Bereiding

  1. Mix de pistachenoten en koekjes in een blender. Voeg de gesmolten boter toe.
  2. Bekleed een springvorm met bakpapier en bedek de bodem met het koekjesmengsel. Druk goed aan en laat opstijven in de koelkast.
  3. Klop de eiwitten tot sneeuw met een snuifje suiker.
  4. Klop de room lobbig.
  5. Week de gelatineblaadjes in koud water. Verwarm de limoncello en los hierin de suiker en de uitgeknepen gelatine op. Laat lichtjes afkoelen en meng hieronder de mandjeskaas.
  6. Spatel onder het mengsel de room en de opgeklopte eiwitten.
  7. Giet het beslag op de koekjesbodem.
  8. Strijk glad en laat minstens 8 uur opstijven in de koelkast.
  9. Werk af met kokosschilfers en zeste van de limoen.

Kentucky Mule

Benodigdheden

  • 45 ml De Cort Belgian Beer Brandy Blond
  • Ginger beer (blikje/flesje)
  • Limoensap
  • Munt

Bereiding

Deze Mule presenteer je in een koperen mug/cup.

  1. Vul de mug met 45ml Belgian Beer Brandy Blond.
  2. Voeg vers limoensap toe van een halve limoen.
  3. Vul de mug met ijs.
  4. Voeg geplette munt toe en schijfjes limoen.
  5. Werk af met ginger beer.
  6. Roer met barlepel.
  7. Garneer me een takje munt en een schijfje limoen.
  8. Optioneel: paar druppels angostura bitters