Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

24 crèches in de Rand voldoen niet aan taalvereisten

 

24 crèches in de Rand voldoen niet aan taalvereisten

24 kinderdagverblijven in de Vlaamse Rand voldoen niet aan de taalvereisten die Kind en Gezin hen oplegt. Het agentschap gaat hen nu intensiever begeleiden, want tegen maart 2017 moeten alle kinderdagverblijven aan de taalvereisten voldoen. Zoniet kunnen ze hun vergunning verliezen en moeten ze de deuren sluiten.

Het nieuwe kinderopvangdecreet van de Vlaamse overheid zegt dat de verantwoordelijke van een kinderdagverblijf en minstens één verzorgster het Nederlands machtig moeten zijn. Na onderzoek van Kind en Gezin blijkt dat 24 crèches in de Vlaamse rand het vereiste niveau niet halen.

“Die kinderdagverblijven gaan we nu stapsgewijs begeleiden”, vertelt Leen Dubois van Kind & Gezin.  “We gaan hen vragen om hun taalniveau te testen in het ‘Huis van het Nederlands’ en hen aanmoedigen om een taalcursus te volgen.  In maart 2017 zullen we evalueren of ze het vereiste taalniveau behaald hebben”. 

Verschillende kinderdagverblijven protesteerden eerder al tegen de taalvereiste. Het niveau dat moet behaald worden, vinden ze veel te hoog.  Kind & Gezin geeft toe dat de taaltest niet eenvoudig is maar vindt het belangrijk dat de crèches alle richtlijnen begrijpen en in het Nederlands met de ouders kunnen communiceren. 

Als de kinderdagverblijven tegen maart 2017 het gevraagde niveau niet halen, dreigen ze hun vergunning te verliezen. 

NET GEMIST

NET GEMIST

Nieuws

SPORT 25/10/2021

Bekijk hier de sport van maandag 25 oktober.

NIEUWS 25/10/2021

Bekijk hier het nieuws van maandag 25 oktober.

Vlaanderen Regionaal 24/10/2021

In Vlaanderen Regionaal kijk je met Felice Dekens naar de leukste of meest spraakmakende reportages van de andere regionale zenders.

VIVA! Wijnen: Wijnkasteel Genoels-Elderen / Wijnkasteel Vandeurzen

In VIVA! Wijnen blikken we terug op onze uitstap naar 2 wijnkastelen die RINGtv vorig jaar organiseerde. Met onze kijkers brachten we een bezoek aan wijnkasteel Genoels-Elderen in het Limburgse Haspengouw en wijnkasteel Vandeurzen in het Vlaams-Brabantse Hageland.