file_ring.jpg

9 op de 10 werknemers zijn 25% langer onderweg naar hun werk

woe 14 jan 2015

9 op de 10 werknemers zijn 25% langer onderweg naar hun werk in Brussel of de Rand in vergelijking met 3 jaar geleden. Dat blijkt uit de mobiliteitsenquête die Agoria, de federatie van de technologische industrie, heeft uitgevoerd.

Het gros van de ondernemingen in de Brusselse technologiesector, goed voor ruim 31.000 banen, is gevestigd in de rand rond Brussel. Vaak is de bereikbaarheid met het openbaar vervoer er minder goed in vergelijking met het Brussels Gewest. Maar ook de bereikbaarheid met de auto is er de voorbije jaren fors op achteruit gegaan. In vergelijking met 2012 duurt de woon-werkverplaatsing gemiddeld 25% langer. Dat bevestigt 90% van de ondervraagden.

“Volgens de ondernemingen heeft deze situatie grote gevolgen voor de aantrekkelijkheid van Brussel”, zegt Floriane de Kerckhove, directeur van Agoria Brussel. “Twee op de drie ondernemingen heeft door de mobiliteitsproblematiek moeite om werknemers te vinden. 60% van de technologische bedrijven overweegt zelfs om Brussel en de Rand te verlaten”, aldus de Kerckhove. 

Agoria roept daarom de verschillende overheden op om dringend oplossingen te bedenken voor het mobiliteitsvraagstuk. “De moeilijkheden kunnen alleen worden opgelost met een ambitieus totaalplan waarin intelligent verkeersmanagement wordt gekoppeld aan een beter openbaar vervoer”, besluit de Kerckhove.