Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

In Asse Gekruid: Kip met pindakaas

In Asse Gekruid: Kip met pindakaas

Zin om eens lekker exotisch te eten? Ga dan aan de slag met dit recept van Sonja Ntwawamo . Zij heeft Congolese roots en koos dan ook de nationale schotel van Congo: kip moambe.

Ingrediënten 2 personen)

  • 1 kleine braadkip
  • Olijfolie
  • 2 soeplepels mosterd
  • 4 Tomaten
  • 2 Paprika’s: rood en groen
  • 2 grote ajuinen
  • 1 volledige knoflook
  • 1 (Groenten)Bouillon
  • 3 laurierbladeren
  • 3 pijpajuinen
  • 1 Pili-pili
  • 3 soeplepels pindakaas

Bereiding

Voorbereiding kip

  • Snij de kip in stukken. Snij de poten van de kip en snij de rug en de buik in twee.
  • Nu gaan we de kip marineren. Plet de (groeten)bouillon in de olijfolie, voeg er mosterd aan toe.
  • Voeg er de stukjes kip aan toe en meng alles goed.
  • Zet het opzij (in de frigo) zodat de kruiden goed indringen.

Voorbereiding van de saus

Snij alle groenten: tomaten in brokken, ajuinen, geplette look, paprika's, pijpajuin.

Kip klaarmaken

  • Als het een wilde kip is, moet je die eerst koken.
  • Maar indien je een braadkip gebruikt, kan je deze direct grillen.
  • Warm de olijfolie op in een pan. Voeg de stukjes kip eraan toe.
  • We grillen de kip langs 1 kant op een hoog vuur gedurende 10 minuten.
  • Draai de kip om en grill gedurende 5 minuten. Verminder het vuur.
  • Voeg dan een beetje van de paprika’s, een beetje ajuin en een beetje pijpajuin toe. Zo maken we een bouillon. We doen een deksel op de pan en laten het 15 minuten sudderen.

Saus maken

  • Warm olijfolie op in een pan op een redelijk hoog vuur.
  • Verminder daarna het vuur en bak de uien. We kunnen tijdens het bakken een beetje olie toevoegen uit de pan van de kip.
  • Voeg na 5 min de knoflook en pijpajuin toe. Vervolgens na nog eens 5 min voeg je de paprika’s toe.
  • De groeten moeten zacht worden. Laten koken gedurende 15 min.
  • Voeg daarna ook de tomatenbrokken toe. Je kan ook de tomaten mixen en daarna pas toevoegen.
  • Tenslotte voeg na 5 minuten de tomatenpuree toe.
  • Laat alles nu op laag vuur koken opdat de groenten hun sap afgeven. Voeg een glaasje water toe en bedekt de pan.
  • Voeg een beetje zout en peper toe en je kan ook een groetenbouillon toevoegen.
  • Voeg ten laatste indien gewenst het laurier en de chilipeper er aan toe zonder het te pletten om het  zo een parfum te geven. (Als je de peper zou pletten of in stukken snijden zal het sap eruit komen en de saus een pikante smaak geven)
  • Als de saus klaar is voeg die toe aan de kip. Voeg wat water toe aan de sauspan om alles eruit te halen. Voeg nu ook enkele soeplepels pindakaas toe. Laat dit alles nu marineren.
  • Verwijder de chili peper en het laurierblad op het einde.

Groenten (Spinazie)

Warm de olijfolie op. Zet het vuur op hoge stand. Verminder daarna het vuur en bak de ajuinen erin. Voeg vervolgens na 5 min de look en pijpajuin toe. Voeg indien gewenst een groene chilipeper aan toe. En tenslotte doe er groentebouillon in. Laat dit koken om hun sap af te geven. Voeg dan de spinaziebladeren toe en laat het stoven.

Bijgerecht (naar keuze)

  • Warm de chikwanga in de oven op.
  • Kook de makemba (bakbananen) in warm water. Voeg een beetje zout aan toe.
  • Kook de rijst

Smakelijkt eten! Sonja.

Wie is Sonja Ntwawamo?

Klik hier voor een kennismaking met Sonja