Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

In Asse Gekruid: Sarmale in straturi

In Asse Gekruid: Sarmale in straturi

Fineas Muresan is amper 11 maar hij maakt een schitterend Roemeense ovenschotel uit zijn vroegere thuisland. Sarmale in straturi is een rijstschotel met gehakt en kool.

 

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 250 g gehakt
  • 100 g gerookte ribben
  • 1 middelgrote witte kool (daarvan enkel ¼ gebruiken voor de laagjes)
  • 80 g rijst
  • 80 g tomatenpuree
  • 1 ui
  • 1/2 rode paprika
  • Olie
  • 4 à 5 koffielepels azijn
  • Zout
  • Peper
  • Tijm
  • Dille

Extra voor de dressering

  • Zure room                                                                                                                                     
  • brood

 

Bereiding

  • Doe water in een kookpan.
  • Voeg in het water 4 à 5 lepels azijn en 3 lepels zout toe.
  • Als het water aan het koken is, doe je de kool erin en laat je deze koken.
  • Als de kool gaar is, komt de kool blad per blad los. Haal deze dan uit de kom en snij de kool in blokjes.
  • Snij de groenten in blokjes (of als je een snijmachine hebt, gebruik deze).
  • Warm olie in een pan en zet de groenten erbij en roer totdat ze gaar zijn.
  • Voeg de rijst toe en laat het nog 10 minuten op het vuur.
  • Zet het vuur af en voeg het gehakt toe. Roer alles op tot dat alle ingrediënten een geheel vormen.
  • Tijdens het roeren giet je de tomatenpuree erbij.
  • Verwarm de oven op 200 graden.
  • Neem een ovenschotel. Giet de olie erin. Leg de ribbetjes in de schotel. Begin dan in laagjes te werken en begin met de kool. Een laag kool, dan een laag vlees en dit 2 keer.
  • Laatste stap is: neem een kom met 100 ml water, een koffielepel zout, een koffielepel tijm en dille. Giet dit mengsel op de schotel. Dek de schotel met aluminiumfolie af. Zet dit in de oven en laat dit bakken gedurende 60min.

Smakelijk!

Wie is Fineas Muresan?

Klik hier voor een kennismaking met Fineas.