vlaams_rand.jpg

Bevolking in Rand groeit sneller dan in rest van Vlaanderen

zon 12 jul 2015

De bevolking in de Vlaamse Rand zal de komende tien jaar sneller toenemen dan in de rest van Vlaanderen. Dat blijkt althans uit de ramingen van de studiedienst van de Vlaamse overheid. Vooral in Vilvoorde, Machelen en Zaventem zal de bevolking wellicht fors toenemen.

 

Zes procent groei in Vlaamse Rand

De studiedienst van de Vlaamse overheid verwacht dat de bevolking in Vlaanderen de komende tien jaar met vier procent zal toenemen. In de Vlaamse Rand ligt de verwachte groei een stuk hoger: zes procent. Die groei komt steeds minder door externe migratie en almaar vaker door natuurlijke aangroei. Toch blijft de sterke instroom vanuit andere steden en gemeenten, vooral vanuit Brussel, veruit de belangrijkste motor van bevolkingsgroei voor de Vlaamse Rand.

 [[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"32729","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"459","width":"610"}}]]

Faciliteiten versus geen faciliteiten

Er zijn wel grote verschillen binnen de Rand, bijvoorbeeld tussen de gemeenten met en die zonder taalfaciliteiten. In de zes faciliteitengemeenten verwachten de onderzoekers een lichte groei van drie procent, tegenover een vrij sterke groei van zeven procent in de dertien gemeenten zonder faciliteiten.

Tewerkstellingsgemeente versus residentiële gemeenten

De verwachte bevollkinsgroei verschilt ook sterk tussen de zogenaamde tewerkstellingsgemeenten, zoals Vilvoorde, Machelen en Zaventem, enerzijds en de residentiële gemeenten, zoals Overijse en Hoeilaart, anderzijds. In de eerste groep verwachten de onderzoekers een bevolkingstoename van meer dan tien procent, de residentiële gemeenten zullen amper twee procent meer inwoners aantrekken.

Groene regio

Uit het onderzoek blijkt dat de Vlaamse Rand op nog andere vlakken afwijkt van het Vlaamse gemiddelde. Zo is de Rand een 'groene' regio. Er wonen verhoudingsgewijs meer kinderen en jongeren en minder 65-plussers dan in andere regio's in Vlaanderen. Vooral in de tewerkstellingsgemeenten valt het op dat de bevolking relatief jong is. 

Opvallend veel grote gezinnen

Er waren de voorbije tien jaar in de Vlaamse Rand ook minder één- en tweepersoonshuishoudens en meer omvangrijke huishoudens dan in de rest van het Vlaamse Gewest. De onderzoekers verwachten dat die verschillen blijven bestaan en zelfs groter zullen worden. 

[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"32728","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"461","width":"610"}}]]

Het volledige rapport kan je hier lezen.