zelfstandige_werk.jpg

Bijna helft meer starters in tien jaar tijd

din 4 jun 2019

Het aantal startende zelfstandigen in Vlaams-Brabant is de afgelopen tien jaar toegenomen met meer dan 40 procent toegenomen. Dat blijkt uit een onderzoek van HR-dienstverlener Acerta. Opmerkelijk, vooral jongeren en vijftigplussers kiezen steeds vaker voor het zelfstandigenstatuut.

Vijftigplussers zijn de snelst groeiende groep starters in onze provincie. “Als vijftiger heb je vaak nog een loopbaan van tien tot vijftien jaar voor de boeg. Maar steeds minder mensen werken hun volledige loopbaan bij dezelfde werkgever. Het is dus niet zo vreemd om als vijftigplusser nog met iets nieuws te beginnen”, verklaart Katty Hombrouw van Acerta. “De ervaring uit hun vroegere loopbaan kan goed van pas komen.”

Niet alleen ouderen, maar ook steeds meer jongeren kiezen voor het statuut van zelfstandige. Ruim één op de zes starters in Vlaams-Brabant is vandaag jonger dan 25. Bijles geven staat bovenaan de lijst met meest gekozen activiteiten voor jonge starters.

“Jongeren die een opleiding volgen voor een beroep dat ze later sowieso onder een zelfstandigenstatuut zullen uitoefenen, kunnen ervaring opdoen als student-ondernemer. Zo kunnen ze snel bijleren over zowel het eigen vak als het ondernemen”, besluit Hombrouw.