Brandweerkazernes van Lennik, Londerzeel en Vilvoorde verhuizen

don 20 nov 2014

Op 1 januari 2015 start de nieuwe brandweerzone Brabant-West.  En dat zal ongetwijfeld een pak veranderingen met zich meebrengen. Daarbij zullen op termijn de kazernes van Lennik, Londerzeel en Vilvoorde verhuizen naar een nieuwe locatie. En men overweegt ook nieuwe voorposten in Zemst en Alsemberg om de aanrijtijden te verbeteren.

De brandweerzone Brabant-West telt 33 gemeenten.  Met 580.000 inwoners wordt dit één  van de grootste brandweerzones van het land.  Met de hervorming wil men de dienstverlening verbeteren. 

Nieuwe locaties

Maar de nieuwe zone brengt ook een aantal vernieuwingen met zich mee. Zo is men van plan om enkele kazernes te verhuizen, verklapt zonecoördinator Bert Heylen.

Om de aanrijtijden te verbeteren, zullen enkele posten moeten herschikt worden.  De kazerne van Vilvoorde zou best verhuizen naar de Medialaan, die van Londerzeel naar de A12 en de kazerne van Lennik zou best verplaatst worden naar de Ninoofsesteenweg ter hoogte van Eizeringen, aldus zonecoördinator Heylen. 

De meest recente posten, zoals Halle, Asse en Zaventem, blijven wel op hun huidige locatie. In Zemst en Alsemberg zou er een nieuwe voorpost komen. Ook de financiering door de gemeenten zal anders verlopen.  Maar de provinciegouverneur moet hier nog wel een verdeelsleutel voor uitwerken.

 

Over de arbeidsvoorwaarden en arbeidsuren van de brandweerlui wordt nog sociaal overleg gepleegd. Begin november voerden een honderdtal brandweerlui nog actie voor meer duidelijkheid.