Brandweerkorpsen Rand betreuren communautaire brand

don 20 nov 2014

Burgemeester Hans Bonte van Vilvoorde betreurt de aankondiging van Brussels staatssecretaris Jodogne om de gemeenten uit de Vlaamse rand vanaf volgend jaar te laten betalen voor Brusselse interventies op hun grondgebied. Ook korpsen in Rand opereren vaak op Brussels grondgebied, maar rekenen daar niets voor aan. 

Gemeenten uit de Rand zullen voortaan moeten betalen voor de Brusselse hulpdiensten die  opgeroepen worden om hier een interventie te verzorgen.  “Met de maatregel kunnen honderdduizenden euro’s gerecupereerd worden”, aldus de bevoegde  Brusselse staatssecretaris Jodogne van het FDF gisteren op Télé Bruxelles.   

Dat is volgens Vilvoordse burgemeester Bonte wettig.  Maar hij betreurt dat de discussie hierover aan de vooravond van de brandweerhervorming gevoerd wordt.  “Het verplicht eigenlijk de besturen uit de Rand om net hetzelfde te doen.  En ik denk dat we onze tijd beter kunnen gebruiken om mensen te helpen in plaats van communautaire brand te stoken. Dus in die zin betreur ik de uitspraken”, aldus burgemeester Bonte. 

Tussen de 6,5 en 9% van de Brusselse interventies zouden in het Vlaams gewest gebeuren. Maar volgens Jodogne wil een aantal gemeenten uit de Rand voor deze hulpverlening niet betalen. Burgemeester Bonte pleit daarom voor een interzonaal overleg. “Op een administratieve rompslomp zit niemand te wachten. Brussel en de Rand kunnen dus vanaf januari best duidelijke afspraken maken om de samenwerking zo efficiënt mogelijk te laten verlopen”, zegt Bonte.