CD&V: KRIS POELAERT

vrij 10 mei 2019

Kris Poelaert (47) is al 18 jaar burgemeester van Herne en 12 jaar provincieraadslid. Voor de verkiezingen van 26 mei is hij eerste opvolger voor het Vlaams Parlement. Poelaert is ook onafhankelijk verzekeringsmakelaar en zelfstandig bankagent. RINGtv.be legde hem twee vragen voor.

Wat is je drijfveer om je te engageren in de politiek en wat zegt dat over je persoonlijkheid?

“Als ik de politiek bekijk, ben ik zowel als politicus en als inwoner erg teleurgesteld.  Er ontbreekt duidelijk visie en toekomst. In verkiezingstijd stel ik vast dat allerhande beloftes worden gedaan zoals hogere pensioenen, minder belastingen, ...  Geloven wij dat nog? Ik niet. De maatschappij verandert snel, maar ons land is blijven steken in gekibbel en polarisatie.  Anno 2019 bezit bijna elke gemeente een nood- en interventieplan door een mogelijk elektriciteitstekort.  Men loopt zichzelf voorbij als men stelt dat wie op het platteland woont, meer zou moeten betalen voor nutsvoorzieningen en postbedeling. Het openbaar vervoer dreigt er teruggeschroefd te worden. En het fileleed wordt alleen maar erger … Maatregelen en toestanden die me grote zorgen baren. Vanuit onze gemeente maak ik er het beste van, ik luister naar wat er leeft en probeer er daadwerkelijk iets aan te doen.  Het wordt hoog tijd dat er op een hoger niveau aan de alarmbel wordt getrokken en dat de politiek zich aanpast aan wat de bevolking van hen verwacht. Een degelijke politiek is broodnodig, maar maak hem geloofwaardig en zorg ervoor dat mensen er opnieuw vertrouwen in scheppen.”

Stel dat je verkozen raakt, wat is dan het eerste punt dat je zo snel mogelijk wilt aanpakken of realiseren in Halle-Vilvoorde? 

“Veiligheid moet voorop staan. Hoewel ook federale materie stellen we vast dat de bijdrage van de overheid ondermaats is. Brandweer en politie moeten over meer mensen en middelen beschikken, de noodcentrale 101 dient te worden versterkt, het ANPR-netwerk moet verder worden uitgebouwd en grootschalige controleacties tegen woninginbraken en rondtrekkende dadergroepen moeten worden voorzien.  Iedereen moet op dit punt zijn of haar verantwoordelijkheid opnemen. In Herne krijgt men per inwoner 5 keer minder Vlaamse subsidies dan in Antwerpen.  In Beersel zelfs acht keer!  Die onevenredigheid moet weggewerkt worden.  Samen met CD&V wil ik de eigenheid van de landelijke gemeentes en regio’s zoals het Pajottenland versterken.  Daarom ijver ik voor meer Vlaamse middelen voor landelijke gemeentes die onder druk staan van verstedelijking.  Onze regio moet goed bereikbaar blijven met het openbaar vervoer.  Er is nood aan een beleid met aandacht voor zowel de voetganger, de fietser, het openbaar vervoer én de auto.  Het is tijd dat de werken aan de Ring rond Brussel van start gaan, dat de ondertunneling in Halle er komt en bijgevolg de files worden weggewerkt.  Veilig, mobiel en duurzaam, aub!”