nmbs_vertragingen.jpg

De helft van de treinen rijdt niet

don 11 dec 2014

Wie vandaag de trein neemt houdt best rekening met vertragingen of afgeschafte treinen.  Dat is het gevolg van een 24-urenstaking van de spoorvakbond ASTB.

De treinbestuurders onderhandelen al maanden over een premiesysteem voor treinbestuurders. Hun spoorvakbond ASTB wilde een oplossing voor het nieuwe vervoersplan ingevoerd werd. Maar omdat de directie weigerde in te gaan op hun eisen leggen de treinbestuurders vandaag het werk neer.

Daardoor rijdt ongeveer de helft van de treinen niet.  De hinder is verspreid over het hele land, meldt de NMBS.  Op de lijn Oostende-Brussel rijdt maar 1 trein op 4.  Tussen Leuven en Brussel rijdt maar 20% van de treinen.  Op de lijn Antwerpen-Brussel rijdt het grootste gedeelte van de treinen dan weer wel.

Voor een overzicht van de vertragingen kan je terecht op www.belgianrail.be .

Zwaarste ochtendspits van het jaar

Door de staking is er ook heel wat verkeershinder. Het verkeerscentrum heeft het over de zwaarste ochtendspits van het jaar. In totaal staat er momenteel (8u48) zo'n 360 km file. Vooral vanuit Gent en Limburg, twee regio's die zwaar getroffen zijn door de staking van de treinbestuurders, was het al heel vroeg erg druk richting Brussel met wachttijden tot meer dan een uur", zegt Hajo Beeckman van het Vlaams verkeerscentrum. Ook op de binnenring was het druk door een defect voertoeg ter hoogte van Wemmel.