betoging_vilvoorde.jpg

Eerste overleg over nieuwe brandweerzone Vlaams-Brabant West

don 13 nov 2014

Vakbonden hebben gisteren een eerste maal rond de tafel gezeten met de leiding van de nieuwe brandweerzone Vlaams-Brabant West.  

Vanaf 1 januari worden door de hervorming van de brandweer de korpsen uit onze regio onder gebracht in de brandweerzone Vlaams-Brabant West.  Maar over die hervorming bestaat volgens de vakbonden de grootste onduidelijkheid.  Zo wil het personeel graag weten hoe het gesteld is met de arbeidsvoorwaarden, de arbeidsduurregeling en het statuut voor de vrijwilligers. Daarom werd er vorige week nog actie gevoerd door de korpsen in Vilvoorde.

Volgens de bonden was het voorstel dat de zonechef van de nieuwe brandweerzone op tafel had gelegd, onaanvaardbaar.  Tijdens een eerste overleg gisteren hebben de bonden hun grieven geformuleerd.  “We verwachten nu dat hij na een volgende vergadering met  de burgemeesters met een nieuw voorstel over de brug komt”, zegt Nele Massaer van de christelijke vakbond. 

Meer details willen de bonden niet kwijt om de gesprekken niet in gevaar te brengen.  Maar de bezwaren hebben voornamelijk te maken met de onbetaalde uren die het personeel moet presteren.  Zo zouden de brandweermannen, afhankelijk van hun rang,  48, 44 of 40 uren per week moeten werken maar slechts 39 uren betaald worden.  De bonden willen dat de hervorming wordt uitgesteld maar daar willen de burgemeesters niet van weten.