Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Fondatel in Herne verdwijnt onder sloophamer

Fondatel in Herne verdwijnt onder sloophamer

De voormalige ijzergieterij Fondatel in Herne verdwijnt nog dit jaar onder de sloophamer. Op de site zal een nieuwe woonwijk verijzen met tientallen nieuwe woningen.

De ijzergieterij was decennialang de grootste werkgever in Herne. Maar in 2010 verhuisde Fondatel naar Andenne waar ook al het zusterbedrijf Fonderies Lecompte is gehuisvest.

Op de site zal nu een nieuwe woonwijk gebouwd worden. Een studiebureau becijferde alvast dat er tussen de 74 en 107 nieuwe woningen kunnen neergepoot worden. Samen met de sociale huisvestingsmaatschappij Providentia zullen er ook een aantal sociale woningen gerealiseerd worden. In de wijk worden ook een kaatsterrein en heel wat groenvoorzieningen aangelegd. Wie de plannen wil inkijken kan terecht op het gemeentehuis, tot 25 maart loopt er immers nog een openbaar onderzoek. Op termijn zal ook de stationsomgeving vernieuwd worden.

Dit jaar nog zullen de gebouwen gesloopt worden, nadien moeten de gronden gesaneerd worden. Die klus kan tot anderhalf jaar in beslag nemen. Dus ten vroegste in 2018 zal men kunnen starten met de bouw van de nieuwe woonwijk.