timothy_rowies.jpg

GROEN: TIMOTHY ROWIES

vrij 10 mei 2019

Timothy Rowies (28) woont in Hoeilaart en staat op de vierde plaats op de Vlaams-Brabantse lijst van Groen voor het Vlaams Parlement. Hij werkt voor Doof Vlaanderen, de federatie van Vlaamse dovenorganisaties. In oktober werd hij verkozen als het jongste gemeenteraadslid in Hoeilaart.

Wat is je drijfveer om je te engageren in de politiek en wat zegt dat over je persoonlijkheid?

“Ik ben doof geboren en opgegroeid in een dove familie. Al van kindsbeen af ijver ik voor gelijke rechten en inclusie voor iedereen, op lokaal, nationaal en Europees niveau. Ik ben al vele jaren actief in diverse organisaties, was de voorzitter van de European Union of the Deaf Youth en de stichter van de European Deaf Students Union. Dat persoonlijke engagement wil ik nu omzetten in de politiek, om rechtstreeks op het beleidsniveau aan verandering te werken. Ik wil werk maken van een inclusieve samenleving, toegankelijkheid en duurzaamheid en een échte klimaatambitie met respect voor mens en milieu. Zelf ben ik een voorbeeld van de diversiteit in onze samenleving: ik ben doof en in mijn familie komen verschillende culturen en talen samen, met diverse talenten en kleine of ingrijpender beperkingen.

Stel dat je verkozen raakt, wat is dan het eerste punt dat je zo snel mogelijk wilt aanpakken of realiseren in Halle-Vilvoorde? 

 “Voor deze en de volgende generaties moeten we een inclusieve(re) samenleving realiseren voor iedereen, ongeacht leeftijd, geslacht, afkomst, religie, seksuele voorkeur, handicap of gezondheidstoestand. Als jonge papa van twee kinderen zie ik een belangrijke rol weggelegd voor kinderen, jongeren en gezinnen: samen worden we dé generatie van inclusie. De wereld van onze kinderen is diverser dan ooit. Nu moeten we daarop inspelen door samen te werken met verschillende doelgroepen en hun achterban. Daarbij wil ik vooral ook verder kijken dan enkel het welzijnsdomein. Het recht op inclusie realiseren is enkel mogelijk als alle beleidsdomeinen, zoals werk, wonen, mobiliteit, onderwijs en cultuur, mee hun verantwoordelijkheid opnemen, ook budgettair.“