Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

KI wijst vragen bijkomend onderzoek in dossier aanslagen grotendeels af

KI wijst vragen bijkomend onderzoek in dossier aanslagen grotendeels af

De Kamer van Inbeschuldigingstelling heeft de meeste vragen tot bijkomend onderzoek in het dossier rond de aanslagen in Zaventem en Brussel afgewezen. Daarmee bevestigt de KI de eerdere beslissing van de raadkamer. Die wees alle vragen af, behalve het gehoor van enkele getuigen.

Vorige maand boog de Brusselse raadkamer zich een eerste keer over het omvangrijke dossier van de aanslagen van 22 maart 2016. Op de luchthaven van Zaventem en in het metrostation Maalbeek kwamen toen 32 mensen om het leven, zo’n 340 anderen raakten gewond. Het onderzoek bracht uiteindelijk dertien verdachten in beeld, waarvan het federaal parket er acht willen laten terechtstaan voor het hof van assisen. Voor twee verdachten vraagt het parket de doorverwijzing naar de correctionele rechtbank. Voor nog eens drie anderen wordt de buitenvervolgingstelling gevraagd.

Vraag naar bijkomend onderzoek
De zitting van de raadkamer werd in februari onmiddellijk uitgesteld, omdat de verdediging van twee verdachten om bijkomend onderzoek hadden gevraagd. De onderzoeksrechters wezen alle vragen af, op het verhoor van enkele moraliteitsgetuigen van één verdachte na. De advocaten gingen daarop in beroep bij de Kamer Van Inbeschuldigingstelling, die deze week de beslissing van de raadkamer bevestigde. Er worden – buiten het verhoor van enkele getuigen – geen bijkomende onderzoeksdaden meer uitgevoerd.

Raadkamer
De zaak kan nu opnieuw worden vastgesteld voor de raadkamer, waar de pleidooien worden gehouden over de voorverwijzing of buitenvervolgingstelling van de dertien verdachten.