Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

KORT & GOED: Tiramisu 'a modo mio' (Tiramisu op mijn manier)

KORT & GOED: Tiramisu 'a modo mio' (Tiramisu op mijn manier)

In de derde aflevering van Kort & Goed staat Franco Salvaggio van restaurant Da Lino in Zaventem achter het fornuis. Hij is een gediplomeerd 'pizzaiolo' of pizzamaker die al verschillende keren bekroond werd voor zijn lekkere pizza’s. Maar voor de RINGtv-kijkers maakt hij dé klassieker van de Italiaanse desserts: tiramisu 'a modo mio' (op mijn manier).

Bereidingstijd: 20 min (excl. 24 u in koelkast)

INGREDIËNTEN (4 personen)

- Cacao
- 250 gr mascarpone
- 20 cl volle room
- 3 eetlepels suiker
- 3 eieren
- Bakje aardbeien
- Savoyardekoekjes (te vinden in de handel, eventueel te vervangen door ‘lange vingers’)
- (hele) straffe koffie
- Amaretto
- 4 potjes, kopje, diep bord,…  om tiramisu in te doen.

 

BEREIDING


TIP: goed de ingrediënten afwegen en in de juiste volgorde in de mixer doen!

Meng drie eieren met 3 eetlepels suiker in de mengmachine (of mixer)
begin traag te mixen, daarna op hogere stand, tot je een witte, stevige ‘mousse’ krijgt (ongeveer 4 à 5 min mengen)
stop de machine en voeg 250 gram mascarpne toe, meng ongeveer 1 min op trage stand
na 1 min mengen de volle room toevoegen terwijl machine draait
deze 1 min traag mengen en nadien, op hogere stand nog 3 à 4 min mengen tot je een stevige, smeuïge emulsie hebt

voeg, naar smaak,  een scheut amaretto in de straffe koffie en meng met een lepeltje
neem de savoyarde-koekjes (of lange vingers) en dop ze in de koffie!

TIP: dop telkens EEN kant van het koekje in de koffie, NIET het volledige koekje!!! (zie volgende tip)

Leg het koekje in het potje (‘koffiekant’ naar bodem gericht), schep mascarpone-mengeling over het koekje. Maak een stapeltje  waarbij je koekje/mascarpone afwisselt.

TIP: doordat het koekje maar met 1 zijde in de koffie is gedrenkt kan de bovenzijde van het koekje de mascarponemengeling absorberen. Dit zal de smaak van uw tiramisu ten goede komen!

Sluit het kommetje/potje/bordje af met een deksel of folie en zet 24 u in de koelkast

Na 24 u.  kommetjes uit koelkast halen en de tiramisu afwerken met achtereenvolgens cacao, een gesneden aardbei en een (stukje van een) koekje


DRESSEREN

Neem een bord, leg er een lepeltje op en strooi er cacao over.
Neem voorzichtig het lepeltje weg; je ziet nu een afdruk in de vorm van het lepeltje.
Tiramusu in het kommetje op het bord zetten: Klaar!


Buon apetito! Smakelijk


Franco Salvaggio
Restaurant Da Lino, Zaventem